Városlista
2024. május 14, kedd - Bonifác

Hírek

2011. Március 28. 07:41, hétfő | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Cukorbetegség ellen is jó az omega-3

Cukorbetegség ellen is jó az omega-3

A legfrissebb kutatások során alaszkai eszkimók életmódját és egészségi állapotát tanulmányozták a szakemberek, akik 20-szor nagyobb mennyiségben fogyasztanak halakból származó omega-3 zsírsavakat, mint a világ lakosságának nagy rész

A Fred Hutchinson Rákkutató Központ munkatársai által elvégzett kutatásokat a European Journal of Clinical Nutrition című lapban publikálták. A szakemberek elmondták: az eszkimók körében is gyakorinak számít az elhízás, mivel étrendjükben nagy mennyiségben vannak jelen a magas zsírtartalmú halak. Ami azonban meglepő volt, hogy az északi népek körében ritkábban fordulnak elő azok a krónikus betegségek - például a cukorbetegség és a szív- és érrendszeri betegségek, amelyek az elhízás miatt alakulnak ki.

Az adatokból kiderült, hogy bár a vizsgált populáció körében az elhízás aránya elérte a 70 százalékot, a cukorbetegség mégis jóval kisebb arányban fordult elő, mint az Egyesült Államok teljes lakosságánál: az eszkimók esetében ez az arányszám 3,3 százalék, míg az amerikaiaknál 7,7 százalék. A kutatók szerint bár tény, hogy az életmódbeli és genetikai különbségek is szerepet játszhatnak ebben, nagy szerepe lehet az omega-3 zsírsavaknak is, mivel azoknál, akiknek a vérében magas volt ennek az anyagnak a szintje, kisebb eséllyel alakultak ki krónikus betegségek.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 14. 15:11, kedd | Belföld

Orbán Viktor: háború és béke kérdésében ez a választás sorsdöntő lesz

Háború és béke kérdésében ez a választás sorsdöntő lesz - mondta a miniszterelnök kedden a Mol Poliol Komplexum tiszaújvárosi átadóján.

2024. Május 14. 15:09, kedd | Belföld

Rétvári Bence: Magyarországon a 10 ezer lakosra jutó orvosok száma meghaladja az OECD országok átlagát

Magyarországon a 10 ezer lakosra jutó orvosok száma meghaladja a legfejlettebb országok, az OECD-országok átlagát - mondta a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára kedden Érden.

2024. Május 14. 15:06, kedd | Belföld

Nagy István: közös érdek a magyar bor sikere

2024. Május 14. 15:05, kedd | Belföld

Nagy Márton: az elektromos autózás jelenti a jövőt