Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2011. Február 08. 07:41, kedd | Belföld
Forrás: ELTE Társadalomtudományi Kar

Demokrácia és vallás ütközése a forrongó Egyiptomban

Demokrácia és vallás ütközése a forrongó Egyiptomban

Szólásszabadság, cenzúramentes média, pártatlan bíróság, halálbüntetés, nemi szegregáció, fundamentalizmus – olyan látszólag egymással összeférhetetlen elvek, amelyeket mégis együttesen vallanak magukénak az egyiptomiak, és amelye


A Nyugat számára ellentmondó, de Egyiptomban összeegyeztethető?

A Pew Research Center 2010-ben készített egy átfogó kutatást az iszlámhívő országokban a társadalom – politika – vallás hármasának összeegyeztethetőségéről. Ennek a felmérésnek az eredményei mélyebb betekintést engednek annak az országnak a világnézetébe is, amely sorsának alakulását most az egész világ feszült figyelemmel várja. A felmérések eredményei ugyanis azt mutatják, a demokrácia alapelvei mellett számos antidemokratikus attitűdöt is magukénak vallanak az egyiptomiak. A Pew felmérésének eredményei szerint a helyiek 84 százaléka értene egyet például azzal, hogy a muzulmán vallás elhagyása halálbüntetéssel legyen szankcionálható, miközben ugyanezen cég egy korábbi vizsgálatában azt találta, hogy a helyiek 90 százaléka a vallásszabadság mellett teszi le a voksát. Nem csoda hát, ha még a szakértők is bizonytalanok abban, milyen irányba halad majd az ország társadalma a jelenlegi feszültségek lecsillapodásával.

A 18 arab országot vizsgáló Global Attitudes Project szerint az országban, ahol a jó eséllyel a hadseregen múlhat a következő politikai vezetés iránya, az egy évvel ezelőtti adatok szerint csak az állampolgárok 32 százaléka hitt a hadsereg civil kontrolljában. Arra a kérdésre, hogy melyik oldalt támogatnák inkább, az egyiptomiak 59 százaléka a fundamentalisták, 27 százaléka a modernisták mellett foglalt állást. Legalább ennyire elgondolkodtató, hogy az egyiptomiak 54 százaléka támogatná a nők és férfiak törvényi szinten előírt munkahelyi szegregációját, 82 százalékuk pedig megkövezéssel büntetné a házasságtörést.

Mindezzel párhuzamosan ugyanakkor a válaszadók 80 százaléka hisz a szólás szabadságának intézményében, 88 százaléka szorgalmazza a bíróság pártatlanságát, és 75 százalékuk a cenzúramentes médiaszolgáltatás híve.

Az Egyiptomról kialakítandó képet tovább árnyalja, hogy a felmérés szerint az ország sem a nyugati demokrácia, sem a szélsőséges fundamentalizmus felé nem hajlik. Az adatfelvétel szerint ugyanis a megkérdezettek 82 százaléka kedvezőtlen képet vall az Egyesült Államokról, amely megítélés kis mértékben javult ugyan Barack Obama elnök megválasztásával, de érdemi változás nem történt az elnök beiktatását követően. Bár az ország nem Amerika-barát, 70 százalékuk megfogalmaz aggodalmat az iszlám szélsőséges értelmezésével szemben, és a többség nem szimpatizál sem al-Kaida, sem a Hamász, sem a Hezbollah szélsőségeseivel. Mégis, a Pew kérdésére válaszolva kiderült, 54 százaléka bizonyos esetekben igazolhatónak látja az öngyilkos merényleteket.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 13:52, péntek | Belföld

Folytatja a terjeszkedést az OTP

Az OTP Bank tavaly minden korábbi eredményét felülmúlta, a megkezdett építkezést és terjeszkedést a következő években is folytatja - mondta pénteken Budapesten, a társaság éves közgyűlésén az OTP Bank elnök-vezérigazgatója.

2024. Április 26. 13:50, péntek | Belföld

KSH: márciusban 6413 gyermek született, 10 524 ember halt meg

2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent - tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken az MTI-t.

2024. Április 26. 13:48, péntek | Belföld

Megkezdődött Paks 2 reaktortartályának gyártása Szentpéterváron

Ez igazi mérföldkő a paksi bővítés szempontjából - jelentette be a tárca közlése szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Budapesten.

2024. Április 26. 06:47, péntek | Belföld

432 forint osztalékot fizet a Richter részvényenként

Megszavazta a Richter Gedeon Nyrt. csütörtökre összehívott éves közgyűlése az igazgatóság osztalékfizetési javaslatát - olvasható a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján csütörtökön közzétett közgyűlési határozatokban.