Városlista
2024. április 30, kedd - Katalin, Kitti

Hírek

2010. Március 21. 15:34, vasárnap | Helyi
Forrás: Nyugathír

Deszkázott kerítéssel védekeznek a tyúktolvajok ellen Győrszemerén

Deszkázott kerítéssel védekeznek a tyúktolvajok ellen Győrszemerén

Bedeszkázott kerítés mögött védik a háziállataikat, az éjszakát pedig a tyúkjaik között töltik több családnál is Győrszemerén. A jobbára idős, egyed&#

Horváth Gyula szerint a legnagyobb problémát az okozza, hogy az emberek már nem tudják, hogyan védjék meg az értékeiket egy-két család garázdálkodásától, miközben a törvény nem sújt le elég erővel a kis értékű bűncselekmények elkövetőire.

Ez a boltvezető még karácsonykor vezetett áramot üzlete vasrácsaiba, hogy távol tartsa a bűnözőket, akik egy hónapon belül háromszor is betörtek hozzá. A tolvajok azonban nemcsak őt, de a magánházakat is rendszeresen látogatják.

"Félünk is! Pedig életemben sosem féltem. Sohasem. Nem voltak olyan emberek, más volt a világ. Nem ilyen volt." Az idős asszony attól tart, hogy a tolvajok őt is megtámadhatják, ezért már nem is tart állatot a háznál.

"ntőlem is elvitték, nem is egyet. Világos nappal. Egyetlenegy, a kakas maradt meg. Még a kacsát is elvitték. Itt a szomszédban is, nem is egyet vittek el, most az idén."

Boros Istvánné azt mondja, zárnak minden ajtót. A maguk módján próbálnak védekezni a betörők ellen.

"Már bedeszkáztuk a kerítést, hogy még ne is lássák véletlen se meg a tikokat! A kapu azért van bedeszkázva. Mert ebben az utcában annyi a cigány, mint a nyű.

- s akkor esetleg tudják, hogy itt van, és akkor elviszik?

- gy-úgy! Idejön a kis cigánygyerek, azt mondja, néni, nem vesz kukoricát? Mondom nem, mert nincs ami megegye, mert elloptátok a tyúkjaimat, Akkor elmentek."

A győrszemerei polgármester is tud a tolvajlásokról.

Horváth Gyula polgármester, Győrszemere:

"Füstölőknek a feltörése, akkor előfordul, hogy a baromfiudvarból reggelre eltűnnek az állatok, de volt olyan eset is, hogy egy egész disznót loptak el az udvarból, és egy talicskán eltolták, aminek aztán szőrén-szálán nyoma veszett, a mai napig nem jöttek rá, hogy ki volt az elkövető."

Horváth Gyula azt mondja, az emberek éppúgy félnek az elkövetőktől, mint a kiszolgáltatottságtól és a tehetetlenségtől.

Horváth Gyula: "Nincs megadva az a fajta jogkör, amivel a magánvagyonát védje, hogy védje azok ellen, akik sorozatban szabálysértéseket követnek el, vagy pedig olyanfajta cselekményeket hajtanak végre, amelyet a törvény még nem büntet szigorúan, és legalább el kell neki követni 5, 10, 15 ilyen bűncselekmény ahhoz, hogy a törvény lesújtson rá. Tehát valószínű, hogy itt kell változtatni, illetve azt megadni az embereknek, hogy a saját vagyonát maximálisan védhesse bármilyen betolakodóval szemben."

A polgármester hozzátette: újjászervezik a polgárőrséget és megalakítják a településőrséget is, hogy minden lehetőséget igénybe vegyenek a betörések visszaszorítására.


Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 09:16, hétfő | Helyi

Drónt kaptak a kisbéri rendőrök

Olyan helyekre is el tudnak általa jutni, ahová gyalog vagy autóval nem.

2024. Április 29. 08:13, hétfő | Helyi

Rózsa és Ibolya a Vaskakasban

Szerethet-e egy tündérlány egy emberfiút? Legyőzheti-e a szerelem az évszázados viszályt? Kitarthat-e egymás mellett két fiatal, ha az egész világ ellenük fordul?

2024. Április 29. 07:13, hétfő | Helyi

Drákói szigor jön az építkezéseknél

Szigorú szabályok írják elő októbertől, hogy mi épülhet Magyarországon.

2024. Április 28. 09:13, vasárnap | Helyi

Fontos változás jön az otthonfelújítási programban

Megváltozik az otthonfelújítási program egyik fontos kritériuma.