Városlista
2022. január 19, szerda - Sára

Hírek

2015. Március 27. 06:00, péntek | Belföld
Forrás: onlinejogsebesz.hu

Diákhitel elévülés?

Diákhitel elévülés?

Elévül-e a diákhitel tartozása? Erre keresi a választ olvasónk, akinek az onlinejogsebesz.hu segít!

Kérdés:
Tisztelt Jogsebész!
2003-ban felvettem kb 200.000 Ft-os diákhitelt, tanulmányaim befejezése után a törlesztést egy félreértés miatt nem kezdtem el azonnal (a szerződéskötésnél úgy értettem, hogy akkor kell megkezdeni a törlesztést amikor munkába állok). Mire észhez kaptam már fel is mondták a szerződést és egy összegben követelték. A 2003-ban felvett diákhitel szerződésem 2005-ben került felbontásra. Ezután gyermekem született így abbol a jövedelemből nem tudtak levonást érvényesíteni, meg is feledkeztem a tartozásról. Most viszont egy közel 800.000 Ft-os adótartozásom lett belőle. Kérdésem az lenne hogy 2003 óta nem évült el? Írtam az adóhatóságnak és a diákhitel központnak is, de nem náluk kell kezdeményezni az elévülési eljárást és érdemleges választ sem kaptam. Kérdésem az lenne, hogy hol kezdeményezhetem? Kinek írjak? Esetleg kamatlevonási kedvezményért folyamodhatok? Válaszukat előre is köszönöm szépen. Üdvözlettel.

Válasz:
Tisztelt Kérdező!
A diákhitel esetében az elévülést a szerződés felmondásától kell számítani, ami Önnél 2005-ben történt. A gyermekkel/gyermekekkel otthon töltött időtartam nem számít bele az elévülésbe, mert ennek időtartama alatt az elévülés szünetel. Leveléből nem derül ki, hogy ez hány év volt, mikor kezdődött és mikor fejeződött be.
Az is megállapítható, hogy ügye végrehajtás alatt van a NAV-nál. Elévülésre is csak velük szemben tud hivatkozni, de azt tudnia kell, hogy bármilyen végrehajtási cselekmény megszakítja az elévülést.

Azt javasolnám, hogy ne levelezgessen a NAV-val, hanem személyesen keresse fel őket, és tisztázzák, hogy mikor és milyen eljárási cselekmények történtek.

A problémára nem kizárólag az általunk megírt válasz lehet a követendő példa, elképzelhető, hogy létezik más megoldás, a kérdés más nézőpontból való megközelítése.

A fenti témáról további kérdéseket olvashat, illetve kérdéseket tehet fel oldalunkon a www.onlinejogsebesz.hu weboldalon.
Ne feledje, joga van kérdezni!
Tisztelettel:

dr. Lendvai Zsuzsa ügyvéd
onlinejogsebesz.hu

Ezek érdekelhetnek még

2022. Január 19. 13:01, szerda | Belföld

Elfogták azt a férfit Vasban, aki rálőtt egy határőrre

Szerda hajnalban elfogták azt a moldovai embercsempészt, aki a feltételezések szerint kedden hivatalos személy elleni erőszakot követett el a Szentpéterfa-Eberau határátkelőnél egy osztrák katonával szemben

2022. Január 19. 12:08, szerda | Belföld

Ismét megjelent a madárinfluenza Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében

Ismét megjelent a magas patogenitású madárinfluenza Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, a vírust ezúttal Csengerújfaluban, egy 37 ezer egyedet számláló pecsenyekacsa-tartó gazdaságban mutatta ki a Nébih laboratóriuma

2022. Január 19. 10:06, szerda | Belföld

Kölyökkutyákat foglalt le a NAV az M7-esen

Hamis papírokkal utaztatott, chip nélküli kölyökkutyákat foglaltak le az M7-es autópálya Fejér megyei szakaszán egy román jármű ellenőrzésekor - tájékoztatta a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) szerda reggel az MTI-t.

2022. Január 19. 09:05, szerda | Belföld

A fertőzöttek száma 334 millió, a halálos áldozatoké 5,554 millió a világon

A világon 334 005 009 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma pedig 5 554 646 volt a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem szerda reggeli adatai alapján.