Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2013. Január 27. 16:53, vasárnap | Külföld
Forrás: MTI

Die Welt: súlyos robbanás történt egy iráni atomlétesítményben

Die Welt: súlyos robbanás történt egy iráni atomlétesítményben

A fordói atomlétesítményben néhány napja állítólag súlyos robbanás történt, aminek a következtében 190 ember rekedt a mélyben - írta a német Die Welt vasárnapi online kiadásában.

Reza Khalili Irán-szakértő egy volt iráni titkos ügynök jelentésére hivatkozva azt állítja, hogy a hétfőn történt robbanás a fordói urándúsító üzem nagy részét megsemmisítette. Az iráni kormány az atomlétesítményt egy, a Kúm városa szomszédságában fekvő hegy gyomrában alakította ki.
A robbanásról a WND amerikai honlap írt először, a hírt Teheránban nem erősítették meg és az is bizonytalan, mennyire megbízható Khalili forrása.
A Welt am Sonntagnak egy másik, az iráni titkosszolgálattal jó kapcsolatokat ápoló szakértő azt mondta, hogy a robbanás valóban megtörtént, és 190 embert - a WND 240-ről tudott - elzárt a külvilágtól.
A robbanás hétfőn délelőtt 11:30-kor következett be, és öt kilométeres körzetben megrázta az épületeket. Ezt követően a biztonsági erők a létesítményt 24 kilométeres sugarú körben lezárták.
A detonáció nyomán használhatatlanná vált a két felvonó, amelyekkel a 90 méteres mélységben lévő üzembe lehetett lejutni. Khalili információi szerint az üzemtől délnyugatra fekvő vészkijárat is megközelíthetetlen.
Az ENSZ Nemzetközi Atomenergia-ügynöksége tavaly őszi szakértői beszámolója megállapította, hogy a fordói létesítményben felállított centrifugák számát a maximálisra, közel 2800-ra növelték.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 08:59, vasárnap | Külföld

Épületek tucatjai semmisültek meg a tornádókban az Egyesült Államok középső részén

Többen megsérültek és lakóépületek tucatjai semmisültek meg az Egyesült Államok középső részén tomboló tornádókban - derült ki a helyi idő szerint szombat reggeli összegzésekből.

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Külföld

Joe Biden aláírta az Ukrajna hatvanmilliárd dolláros biztonsági támogatásáról szóló törvényt

Joe Biden elnök aláírta és ezzel hatályba léptette a 95 milliárd dollárról szóló törvénycsomagot, amely a többi között Ukrajna és Izrael számára tartalmaz forrásokat.

2024. Április 24. 14:29, szerda | Külföld

Kínában tárgyal Szijjártó Péter

A világ súlyos biztonsági kihívásokkal néz szembe, immár több mint két éve tombol az ukrajnai háború, ezért fontos lenne felerősíteni azok hangját, akik a mielőbbi béke pártján állnak

2024. Április 20. 09:44, szombat | Külföld

Megérkeztek az erdélyi Aranyosgyéresre a Norvégiából beszerzett első F-16-os harci repülők

Megérkezett az erdélyi Aranyosgyéresre (Campia Turzii) az első három, Norvégiától beszerzett F-16-os harci repülő - közölte pénteken a román védelmi minisztérium (MAPN).