Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2011. Október 22. 07:30, szombat | Helyi
Forrás: MTI

Digitális kamara-kiállításon Kobajasi Kenicsiro 1975-ös győri fellépése

Digitális kamara-kiállításon Kobajasi Kenicsiro 1975-ös győri fellépése

Három éves tárgyalássorozat eredményeként 33 év után újra Győrben vezényel Kobajasi Kenicsiro.

A Győri Filharmonikus Zenekar Verdi Requiemjét szólaltatja meg a világhírű japán karmester vezényletével október 29-én a Richter Teremben, másnap pedig Budapesten, a Művészetek Palotájában csendül fel a mű.

A zeneirodalom remekművében Sümegi Eszter (szoprán) Wiedemann Bernadett (alt), Kiss B. Atilla (tenor) és Kovács István (basszus) énekel szólót, közreműködik a Nemzeti Énekkar Antal Mátyás vezényletével.

A győri zenekedvelők számára meglepetéssel is szolgál az együttes: digitális kamara-kiállításon mutatja be a Kobajasi Kenicsiro első, 1975-ös győri szerepléséről szóló korabeli sajtódokumentumokat a Richter Terem aulájában - mondta Fodor László kommunikációs vezető pénteken az MTI-nek.
Az archívumokban felkutatott évtizedes újságcikkek - köztük a koncertről szóló MTI-hír -, valamint zenekritikák és fotók elevenítik fel az eseményt.
Szólnak a japán dirigens győri fogadtatásáról, aki Budapesten indult el a világhír felé, miután 1974-ben megnyerte a Magyar Televízió I. nemzetközi karmesterversenyét.

Kobajasi Kenicsiro 1975 októberében a Kisfaludy Színházban Beethoven, Mendelssohn és Dvorák műveiből dirigált. Három évvel később Berlioz, Stravinsky, Muszorgszkij és Ravel egy-egy művével lépett a győri zenekarral a zsúfolásig megtelt városi sportcsarnok közönsége elé a Kisalföld című helyi lap akkori tudósítása szerint.

Az október 29-iki győri hangversenyre már hetekkel ezelőtt minden jegy elkelt. Verdi Requiemjét november 1-jén Budapesten a Művészetek Palotájában is előadja a győri együttes a japán karmester vezényletével.
A budapesti koncert jótékonysági esemény lesz, a hangverseny teljes bevételét a japán földrengés és szökőár károsultjainak ajánlották fel az est közreműködői.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 09:13, péntek | Helyi

Laptopokat kapnak az 5., 6. és 9. osztályosok

Csaknem kétszázezer notebookot osztanak ki az általános és középiskolákban, így összesen már mintegy 450 ezer diák tanulhat a költségvetési forrásból beszerzett eszközökön.

2024. Április 26. 08:14, péntek | Helyi

Kínai kábelgyártó költözik Kisbérre, 150 dolgozóra van szükségük

A kínai Fiberhome Magyarországon hozza létre legnagyobb európai bázisát, ahol optikai kábeleket fog gyártan. Körülbelül 150 új munkahelyet teremt a beruházás.

2024. Április 26. 07:11, péntek | Helyi

Ingolstadtból igazol új vezetőt a győri Audi

A pénzügyi pozíciót érinti a változás.

2024. Április 25. 09:16, csütörtök | Helyi

Egy lépésre a bajnoki döntőtől a Serco Uni-Győr

Győzelemmel kezdte az elődöntőt a Serco-Uni Győr a női kosárlabda bajnokságban. Cziczás László csapatától így már csak egy lépésre a bajnoki döntő.