Városlista
2024. május 14, kedd - Bonifác

Hírek

2011. Január 21. 14:17, péntek | Belföld
Forrás: HírTV

Diszkótragédia: szigorúbb ellenőrzéseket és szankciókat szorgalmaznak

Diszkótragédia: szigorúbb ellenőrzéseket és szankciókat szorgalmaznak

Szigorúbb feltételekkel kaphassanak a szórakozóhelyek működési engedélyt, a már működőket szigorúbban és rendszeresen ellenőrizzék és erősíteni kell a szankciókat is – ezekben a pontokban egyetértés alakult ki azon a csütörtöki

Az egyeztetés után Tállai András, a BM önkormányzatokért felelős államtitkára elmondta, hogy a csütörtöki kormányülésen döntés született arról, hogy négy minisztérium képviselőiből munkacsoport alakul, amely megvizsgálja, milyen jogszabály-módosításokra van szükség annak érdekében, hogy ilyen tragédia soha többé ne történhessen meg. Január 31-ig a munkacsoport elő is terjeszti a módosítási javaslatokat.

Tállai András elmondta, a jogszabály-módosítást előkészítő munkacsoportban részt vesz a Belügyminisztérium mellett a Nemzetgazdasági Minisztérium, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, valamint a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium. Az államtitkár emlékeztetett arra, hogy azért is van szükség a jogszabály-változtatásokra, mert 2009-ben egy olyan kormányrendelet született, amely szerint egy szórakozóhely működéséhez elég volt egy előzetes bejelentés. Az államtitkár hangsúlyozta: nem a bürokráciát, hanem a fiatalok biztonságát akarják növelni.

A már működő szórakozóhelyek ellenőrzését is rendszeressé kell tenni, évente legalább egyszer felül kell vizsgálni a működési engedélyeket – mondta az államtitkár. Már csak azért is, mert számos esetben ezek az engedélyek olyan régiek, hogy azokat mindenképp meg kell újítani. A tájékoztatón részt vevő Láng Zsolt fideszes polgármester szerint pontosan ki kell dolgozni azt is, hogy ezekben az ellenőrzésekben kik vegyenek részt, hiszen az önkormányzatokban dolgozó, főleg női munkatársaktól nem lehet elvárni, hogy rendszeresen éjszakai szórakozóhelyeket vizsgáljanak. Hozzátette: szerinte a rendőrség, a tűzoltóság, az ÁNTSZ és más szakhatóság összehangolt ellenőrzésére lenne szükség.

Tállai András közölte azt is: teljes egyetértés alakult ki abban is, hogy bezárásokkal megemelt bírságokkal is el kell érni, hogy betartsák a szórakozóhelyek az előírásokat. Kérdésre válaszolva hozzátette: a bírságok nagyságánál felmerült, hogy ezeket a bevétel nagyságához kellene igazítani. Az államtitkár ismertette azt a Fővárosi Önkormányzattól származó „érdekesnek” mondott javaslatot is: létre kellene hozni egy budapesti koordinációs testületet, amely a kerületi ellenőrzéseket ellenőrizné. (pr)

FH

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 14. 15:11, kedd | Belföld

Orbán Viktor: háború és béke kérdésében ez a választás sorsdöntő lesz

Háború és béke kérdésében ez a választás sorsdöntő lesz - mondta a miniszterelnök kedden a Mol Poliol Komplexum tiszaújvárosi átadóján.

2024. Május 14. 15:09, kedd | Belföld

Rétvári Bence: Magyarországon a 10 ezer lakosra jutó orvosok száma meghaladja az OECD országok átlagát

Magyarországon a 10 ezer lakosra jutó orvosok száma meghaladja a legfejlettebb országok, az OECD-országok átlagát - mondta a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára kedden Érden.

2024. Május 14. 15:06, kedd | Belföld

Nagy István: közös érdek a magyar bor sikere

2024. Május 14. 15:05, kedd | Belföld

Nagy Márton: az elektromos autózás jelenti a jövőt