Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2016. Október 28. 08:57, péntek | Életmód
Forrás: Premier Communications

Divatban az újrahasznosítás

Divatban az újrahasznosítás

A recycling egyre trendibb, és ez a divattervezőket sem hagyja hidegen.

Ha csak az aludobozokat nézzük, akkor sem győzzük csodálni, mennyi csodaszép ékszert, pénztárcát és ruhát készítenek belőlük, illetve nyitófüleik újrahasznosításával a dizájnerek. Nancy Juddról még 2011-ben olvashattunk, Aluminum Drop Dress néven emlegetett ruhája kapcsán. Judd egy zuhanfüggönyre varrt aludobozokból kivágott könnycsepp- és körmintákat, és a ruha olyan látványos lett, hogy sokan akartak hasonlóval előállni.

újrahasznosítás

Ellie Mücke divattervező továbbgondolta a témát, és nem állt meg az aludobozoknál. „Padma Petalz” nevű ruhájához mintegy 2000 alumínium kávékapszulából vágott ki összesen több mint 6000 apró szirmot. A szemet gyönyörködtető végeredmény nem maradt elismerés nélkül: 2013-ban az Upcycle challenge nevű „kihívás” nagykövetévé választották.

ellie

Persze a világsztárok közül is egyre többen válnak a környezetvédelem élharcosaivá: Michelle Monaghan például az idei MET gálán viselt egy olyan vegán bőrruhát, amelynek felső részét sörösdobozok újrahasznosításával alakította ki Rosie Assoulin divattervező. Az aprólékos munkával készült ruhára sokan felfigyeltek, a divatrajongók pedig abban bíznak, hogy hamarosan mások is terveznek majd hasonló csodákat.

MET

A környezetvédelem ügyét számos ismert ember is a szívén viseli. Al Gore, volt amerikai alelnök a globális felmelegedés elleni közdelem élharcosa, Brad Pitt afrikai vadrezervátumokat támogat, Leonardo Di Caprio pedig a klímaváltozás ellen küzd a hétköznapokban.Jó példáért szerencsére nekünk, magyaroknak sem kell a szomszédba menni. Az ismert énekesnő, Janicsák Veca, a népszerű lemezlovassal, DJ Free-vel, valamint a Szomszédnéni Produkciós Iroda két humoristájával, Bálint Ferenccel és Tóth Szabolccsal együtt vett részt a „Dobd be magad” környezetvédelmi kampányban, ahol az aludobozok szelektív gyűjtésére buzdították a lakosságot.A www.dobdbemagad.com oldalon „munka közben” is láthatjátok őket, október 31-ig pedig még értékes nyereményekre válthatjátok a kiürült aludobozaitokat.

Címkék: újrahasznosítás

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Életmód

Erdősítés: Cél, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka legyen erdős terület

A kormány célja, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka erdővel, fával borított terület legyen - hangsúlyozta az Agrárminisztérium (AM) parlamenti államtitkára pénteken a Csongrád-Csanád vármegyei Dócon.

2024. Április 26. 13:53, péntek | Életmód

A munkabér az elsődleges munkahelyválasztási szempont Magyarországon

A munkahelyválasztásnál a magyar munkavállalók számára 2024-ben is a vonzó munkabér és juttatási csomag az elsődleges, ezt követi a munkahelyi légkör és a munkaadó pénzügyi stabilitása, ahol nem kell tartani a leépítéstől

2024. Április 26. 06:43, péntek | Életmód

Denevérvirológiai kutatás kezdődik a Pécsi Tudományegyetemen

Európai denevérekben előforduló vírusok kutatására indított nemzetközi programban vesznek részt a Pécsi Tudományegyetem (PTE) szakemberei - közölte a baranyai felsőoktatási intézmény az MTI-vel.

2024. Április 24. 06:46, szerda | Életmód

Különleges holdkelte figyelhető meg az égbolton pénteken

Április 26-án különlegesen szép együttállás figyelhető meg az éjszakai égbolton, amelynek során a kelő Hold szoros közelségbe kerül az Antares csillaggal - közölte kedden a Svábhegyi Csillagvizsgáló.