Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2017. November 20. 08:00, hétfő | Belföld

Dolce vita: Kezdetét veszi az Olasz Gasztonómiai Világhét!

Dolce vita: Kezdetét veszi az Olasz Gasztonómiai Világhét!

Te is az a típus vagy, aki már attól felvidul, ha olaszul beszélnek mellette? Ha pedig még egy jó pizza is van a közelben, akkor egyenesen fülig ér a szád?

Ha igen, feltétlenül nézz el a II. Olasz Gasztronómiai Világhét eseményeire november 20. és 26. között!

Budapesttel együtt száz város csatlakozott a világ minden pontjáról, hogy együtt ünnepeljék a minőségi olasz ételeket és borokat, no meg a mediterrán életörömöt.

"Olaszosan étkezni nem egyenlő pusztán azzal, hogy olasz ételeket eszünk, hanem egy teljes életérzés" – jelentette ki a sajtótájékoztatón Alberto Tibaldi, az Olasz Gasztronómiai Akadémia szakértője. Éppen ezért a rendezvénysorozat nem csupán kóstolók egymásutánja lesz, de filmvetítésekkel, kerekasztal-beszélgetésekkel is készülnek hogy minél jobban ráhangoljanak mindenkit az olaszos dolce vitára.

Mert bár "az olasz konyha ismert, és szeretett Magyarországon, bőven vannak még felfedezésre váró titkai" – ezt már Massimo Rustico, Olaszország nagykövete tette hozzá. A legfontosabbnak azt tartja, hogy a minőségi, eredetvédett olasz alapanyagokat, az autentikus olasz ízeket ismerhessék meg egyre többen. És erre egyébként egyre jobbak az esélyeink akkor is, ha nem utazunk el Olaszországba.

Fotó: Shutterstock

A gasztronómiai szakértő és a nagykövet is egyetértettek abban, hogy a magyarországi olasz éttermek egyre jobbak, egyre inkább olyan ízeket, minőséget kínálnak mint az olaszországiak. (Massimo Rustico a Trattoria Pomo D'orót és a Ristorante Fausto'st emelte ki, azt mondta ezek az éttermek Rómában is a top kategóriát képviselnék.) Ennek leginkább az az oka, hgy egyre többen és többet utaznak, az emberek már nem elégszenek meg a silány utánzatokkal. Aki evett egy jó nápolyi pizzát, az azt keresi hazatérve is amikor pizzát kíván.

Apropó nápolyi pizza: a jövő heti programsorozaton részt vesz majd Fabio Christiano, harmadik generációs pizzakészítő mester, a nápolyi pizzakészítő iskola, a Scuola di pizzaiolo alapítója. November 25-én, szombaton a Pomo d'Oro étteremben lehet majd vele találkozni. Degusztációs vacsorákkal készülnek más budapesti olasz éttermek is: 20-án, hétfőn a Trattoria Toscanában, 21-én kedden a Kriziában, szerdán a Fausto'sban tartanak ilyet, előzetes asztalfoglalás az eseményre erősen ajánlott.

Keresik az ország kedvenc pizzáját

Francesco Mari, a Magyarországi Olasz Kereskedelmi Kamara elnöke bejelentette, hogy ők azzal csatlakoznak a világhét eseményeihez, hogy keresik a magyarok kedvenc pizzáját. Nem csak a budapesti olasz éttermekre kíváncsiak, azt szeretnék, ha minden magyar étterem részt venne a kezdeményezésben, ahol készítenek pizzát. Arra kíváncsiak, a Margherita, a 4 Stagioni, a 4 Formaggi, a Capricciosa és a Diavola közül melyik a legkedveltebb pizza (és persze hogy melyik étteremben készül belőle a legjobb). A kezdeményezéshez csatlakozó pizzériák egy két személyre szóló pizza-vacsorát sorsolnak ki a szavazásban részt vevők között. A budapesti résztvevő éttermek listáját itt, a vidékiekét itt találod.
Gian Luca Borghese, a budapesti Olasz Kultúrintézet igazgatója elmondta, hogy náluk november 20. és 26. között olyan olasz alkotásokat lehet majd látni, amik szintén kapcsolódnak a gasztronómiához valamilyen módon. Egész héten látogatható lesz az Egy kattintásnyi étel című fotókiállítás. November 20-án, hétfőn az Olasz Kultúrintézet Federico Fellini termében délután ötkor kezdődik a „Mozi-kóstoló” című program, ami egy rövidfilm-válogatást jelent Sarah Maestri színésznő részvételével.

Fotó: Shutterstock


November 24-én, pénteken ugyanitt 17:30-tól vetítik a “Míg a prosecco tart, a remény is él” című filmet. A bűnügyi témájú film főszereplője maga a vidék, ahol a prosecco készül, ezért mutatják be most. A vetítésen jelen lesz a rendező Antonio Padovan, a producer Nicola Fedrigoni és a gyártásvezető Ágoston Gábor. A vetítés után bor-, prosecco- és pizzakóstoló is lesz.

Kedvet kaptál? A teljes programot itt találod.

Forrás: divany.hu

Főkép: netpincer.hu

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.