Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2012. Július 03. 10:13, kedd | Belföld
Forrás: Sárközy Júlia, az MTI tudósítója jelenti

Drága lett Renzo Piano új csodapalotája

Drága lett Renzo Piano új csodapalotája

Árában és méreteiben is túlzottnak találta az olasz sajtó a sztárépítész Renzo Piano által tervezett múzeumépületet, amelyet az észak-itáliai Trentóban avattak fel.

A látogatók előtt július 7-én nyitja meg kapuit az észak-olasz város Tudományos Múzeuma, a Muse. "Felesleges jegyet venni, a múzeum épülete még teljesen üres, jövő nyárra rendezik be" - írta az olasz sajtó, amely szerint Renzo Piano újabb "fáraói" alkotása túllőtt a célon, arányai és költségei tekintetében is. A Michelin cég volt gyárterületén emelt, 130 méter hosszú tudományos múzeum több mint húszezer négyzetmétert fed le öt szinten, ezek közül kettő a földszint alá került. A múzeumot négy évig építették, és 70 millió euróba került. Berendezéséhez további négymillió szükséges, az üzemeltetéséhez pedig évi hatmillió. Piano a maga részéről azt hangoztatta, hogy az alpesi Trento természetes elemeit, a fát és az (üvegfalakon áttörő) fényt használta fel a múzeum megalkotásához. Marco Andreatta, az épületet felavató trentói polgármester szerint a Muse legalább annyira híressé teszi a várost, mint az 1545-ben ott rendezett tridenti zsinat. Kritikák kísérték a brit sajtóban az olasz építész Londonban tervezett Shard London Bridge felhőkarcolóját is, amely Nagy-Britannia legmagasabb épülete. A 310 méter magas, kúp alakú toronyházat július 5-én avatják fel. "Az építészet feladata, hogy megosszon. Ha mindannyian egyetértenénk, azt hinném, rosszul csináltam valamit" - jegyezte meg Piano.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk