Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2010. Május 12. 07:31, szerda | Belföld
Forrás: HírTV

Drágulhat a balatoni nyaralás, mégis nőtt a turisták száma

Drágulhat a balatoni nyaralás, mégis nőtt a turisták száma

Drágább lehet idén a balatoni nyaralás. Az önkormányzatok többsége ugyanis jelentősen megemelte az idegenforgalmi adót, és van, ahol a strandbelépőért is többet kell fizetni. Ennek ellenére az év első hónapjaiban nőtt a turisták szám

A Balatoni Regionális Idegenforgalmi Bizottság gyorsfelmérése szerint az év első hónapjaiban kis mértékben nőtt a turisták száma a Balatonnál a tavalyi évhez képest - mondta el a Független Hírügynökségnek hétfőn Rosta Sándor, a bizottság elnöke. Hozzátette: a válság most is érezteti hatását a Balatonnál, így jó eredménynek tartanák, ha az idei szezon nem lenne rosszabb, mint a tavalyi.


A magánszállásokra több előfoglalás érkezett idén, mint 2009-ben - mondták el a Független Hírügynökség által megkérdezett utazási irodák. Kaponya Árpádné, a fonyódi Balaton Travel utazási iroda vezetője ugyanakkor hozzátette, hogy jelentős kedvezményekkel és marketingmunkával csábították a turistákat, és a befektetett munkához és energiához képest nem nőtt olyan mértékben az előfoglalások száma, mint amire számítottak.


Egyes helyeken drágulhatnak a szállások, mivel a balatoni önkormányzatok többsége általában 100 forinttal megemelte az idegenforgalmi adót. Balatonszárszón például a tavalyi 300 helyett, idén 400 forintot kell fizetni személyenként és naponta, ez több mint 30 százalékos emelés. Méhész László, a település polgármestere azt mondta: azért kényszerültek erre, mert az állam 50 százalékkal csökkentette az önkormányzatok idegenforgalmi adóbevétel utáni támogatását. Ez a 650 milliós éves költségvetésű Balatonszárszó esetében 15 milliós kiesést jelent. A megemelt idegenforgalmi adóból ennek csupán egy harmadát tudják fedezni.

Egyes üzemeltetők a strandbelépők árát is megemelték, Keszthelyen például 4,2 százalékkal. Ott 990 forintba kerül egy felnőtt és 660 forintba egy gyermekjegy. Ugyanakkor számos kedvezmény is van. Attól függően, ki mennyi időt tölt el a városban 20, 30, vagy akár 50 százalékos kedvezményt is kaphat a belépő árából - mondta el a Független Hírügynökségnek Kindl György, a Keszthelyi Városüzemeltetési Kft. ügyvezetője.

Az, hogy milyen lesz az idei balatoni szezon, Rosta Sándor szerint függ majd az időjárástól, a forint árfolyamától, sőt, a repülőgépen érkező turisták miatt az izlandi vulkánkitörés hamufelhőjétől is.


(FH)

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Belföld

Használtautó-kereskedőt buktattak le az adóellenőrök

Megbukott az adóellenőrzésen az a használtgépjármű-kereskedő, aki nyilvántartásait meghamisítva fiktív kölcsönszerződésekkel fedte el bevételeit.

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Belföld

A kormány felszólította az üzemanyag-kereskedőket, hogy áraikat igazítsák a régiós átlaghoz

A kormány felszólítja az üzemanyag-forgalmazókat, hogy áraikat önkéntes alapon igazítsák a régiós átlaghoz, hogy a magyar üzemanyagárak ne szakadjanak el attól - jelentette be a nemzetgazdasági miniszter szerdán.

2024. Április 24. 18:24, szerda | Belföld

IPOSZ konferencia a Digitalizációs Keretmegállapodás megvalósulásáról

Hévízen, az IPOSZ által szervezett konferencián az európai digitális átmenet és a Digitális Keretmegállapodás végrehajtásának fontossága került előtérbe.

2024. Április 24. 14:31, szerda | Belföld

Orbán Viktor: szakmunka és szakmunkás nélkül nincs jövő

Budapest, 2024. április 24., szerda (MTI) - Az elmúlt 15 évben felépítettük a munkaalapú gazdaságot, és ma már mindenki tudja, hogy szakmunka és szakmunkás nélkül nincs jövő