Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2020. Március 10. 07:08, kedd | Külföld
Forrás: Kovács Andrea, az MTI tudósítója jelenti - fotó: illusztráció

Dróntámadás ért egy ukrán katonai orvosi járművet Donyeck megyében

Dróntámadás ért egy ukrán katonai orvosi járművet Donyeck megyében

Drónokkal gránátokat lőttek ki hétfőn a "megszálló erők" egy ukrán katonai orvosi járműre Donyeck megye déli részén, a Mariupoltól mintegy 20 kilométerre fekvő Talakivka település közelében

- jelentette az ukrán hadműveleti parancsnokság sajtóosztálya. A közlemény szerint a járművet két találat érte, de senki sem sebesült meg. A parancsnokság kiemelte: az autón jól látszott a vöröskereszt embléma, ami jelzi, hogy orvosi járműről van szó. "Az ilyen bűncselekmények ismét azt mutatják, hogy az Oroszországi Föderáció fegyveres erői provokálóan semmibe veszik a nemzetközi humanitárius jognak a harci műveletekre vonatkozó összes szabályát" - állapították meg a közleményben.

A hadműveleti parancsnokság szokásos napi közleményében hétfőn arról adott hírt, hogy az elmúlt egy nap alatt a Donyec-medencei frontvonalon egy ukrán katona vesztette életét és öt sebesült meg az állásaikat ért tüzérségi támadások következtében. Az "orosz megszálló erők" az elmúlt napban hatszor sértették meg a tűzszünetet.

A donyecki szakadárok DAN hírügynöksége hétfőn eközben arról számolt be, hogy az ukrán fegyveres erők az elmúlt napban 16-szor sértették meg a tűzszünetet, és hét településen csapódtak be lövedékek. A DAN tudósítása szerint egy civil sérült meg Horlivka közelében, az 56 éves férfit megműtötték, de állapota súlyos.

2018 februárjában életbe lépett a Donyec-medence Ukrajnába történő visszaintegrálásáról szóló ukrán törvény, amely Oroszországot agresszor, megszálló államnak, a szakadár ellenőrzés alatti településeket pedig ideiglenesen megszállt területeknek minősítette. A jogszabály alapján az addig terrorellenesnek nevezett belügyi művelet fokozatosan, április végétől pedig hivatalosan katonaivá alakult át, és új neve "Egyesített Erők Művelete" lett.

Címkék: donyeck, drón, támadás, ukrán

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.