Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2010. Június 05. 07:34, szombat | Belföld
Forrás: BioBeat Records Kft.

Dundika adta át a beteg gyerekeknek felajánlott adományt a győri kórházban

Dundika adta át a beteg gyerekeknek felajánlott adományt a győri kórházban

A győri Lurkó Alapítvány Vest mellényt vásárolt a cisztás fibrózis nevű légzőszervi betegségben szenvedő kis betegek számára. A Vest mellény a pici tüdőkben lerakódott váladékot segíti felszabadítani, megkönnyítve a gyermekek lé

Az adományozók „előre isznak a medve bőrére": azaz a támogatást még a rendezvény előtt átadják a Lurkó Alapítványnak, bízva abban, hogy a fesztivál széleskörű érdeklődésre fog számot tartani. A győrszentiváni eseményen, amelyet hat éve ismerhet a közönség, ebben az évben a legnagyobb hazai előadók mellett már külföldi sztárvendég, Inna is fellép.

A Szentiváni Fesztivál különlegessége, hogy a családi programokra is kiemelt hangsúlyt fektetnek a szervezők. A vidámpark mellett a gyermekek szórakozásáról - ahogyan azt már megszokhattuk - ebben az évben is a Lurkó Alapítvány gondoskodik aktivistáival. A gyereksátorban arcfestéssel, üvegfestéssel, fűbaba készítéssel, kavics dekopázsolással, hajtogatással és megannyi más kézműves foglalkozással készülnek a szervezet munkatársai.

További információ a fesztiválról: www.szentivanifesztival.hu

A Petz Aladár Megyei Oktató Kórház köszönetét fejezi ki a támogatásért.

További fotók ide kattintva tekinthetőek meg az adomány átadásáról.

Mire való a VEST-mellény?

A cisztás fibrózis örökletes betegség. Nem gyógyítható, az élettartam meghosszabbítható (például a VEST-mellény segítségével). Oka génkárosodás, több szervrendszert érint, például: légutak, emésztőrendszer, szív, máj, tüdő, hasnyálmirigy. A legnagyobb gondot a tüdőben zajló folyamatok jelentik. A légúti rendszert borító nyálkahártya felszínén a besűrűsödött, tapadós nyálka megakadályozza a tüdő öntisztulását. A nyálka a légutakban felhalmozódik, és
elzárja a kis hörgőket. Ezáltal állandó improduktív köhögésre ingerli a beteget. A felszaporodó váladékban kórokozók telepednek meg, ezért gyakori hörgő és tüdőgyulladás jellemező, tüdőtályog kialakulása, majd a légzőfelület teljes pusztulása miatt halálos kimenetelű is lehet.

A mellény a mellkas fizioterápiájának hatékony módszere, a tüdőben lerakódott váladékot lerázza a sejtfalakról, ezáltal könnyebben kiüríthetővé válik a tüdő.

Regionálisan jelenleg 22 kisgyermeket regisztráltak ezzel a betegséggel, 8 hónapostól 14 éves korig. A betegség eredetileg gyakori kórházi kezeléssel jár, de a VEST-mellény használatával a szükséges kórházi kezelések száma csökkenthető.
A kezelést ambulánsan, napi 10 percben kapják meg a kis betegek, átlag 2 alkalommal hetente. A kezelések száma az állapot javulásával egyre csökken, már van olyan kis beteg is, aki csak 3 havonta jár be a kórházba „mellényes" kezelésre.


Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 17:46, csütörtök | Belföld

MÁV: szombattól a második ütemmel folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

Szombaton kezdődik a győri vasúti fővonal felújításának második utómunkálati szakasza; a május 9-ig tartó fázisban Bicske és Szárliget között végeznek munkálatokat - közölte a MÁV Zrt. csütörtökön az MTI-vel.

2024. Április 25. 17:45, csütörtök | Belföld

Visszatér a napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjére

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk -

2024. Április 25. 17:41, csütörtök | Belföld

Gulyás Gergely: a magyar kormány továbbra is békepárti

A magyar kormány továbbra is békepárti, ezen álláspontján az sem változtat, hogy NATO-szövetségesei nagy többsége nem az - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön Budapesten, a Kormányinfón.