Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2019. December 02. 07:21, hétfő | Belföld

Duplájára nőhet a magyarországi bankkártya elfogadóhelyek száma

Duplájára nőhet a magyarországi  bankkártya elfogadóhelyek száma

A Mastercard meghirdette hároméves Infrastruktúra Fejlesztési Programját, amelynek célja, hogy érdemben segítse a hazai bankkártya elfogadási helyek bővülését.

A program pénzügyi és szakmai támogatást nyújt mind a hazai-, mind pedig a határon átnyúló elfogadók részére azzal a céllal, hogy jelentős mértékben felgyorsulhasson a bankkártya terminál igénylési és kihelyezési folyamata, valamint a kereskedők számára Magyarországon elérhető terminálok és fizetési megoldások palettája is tovább bővüljön.

A most bejelentett Infrastruktúra Fejlesztési Program a Magyarországon működő bankkártya elfogadók számára egyösszegű támogatást biztosít a terminál igénylési és telepítési folyamataik átalakítására és korszerűsítésére. A program egyik célja a teljes folyamat érdemi gyorsítása annak érdekében, hogy a kereskedők a jelenlegi több hét helyett akár 3 napon belül működő bankkártya terminálhoz jussanak. A program másik célja a teljes ügyintézési folyamat elektronikus útra terelése. A cég tervei szerint a program segítségével három év alatt duplájára nőhet a kereskedelmi elfogadóhelyek száma, elsősorban a kis- és középvállalati szektorban.

Az MNB adatai szerint a bankkártya elfogadóhelyek száma 2018 végén elérte a 145 ezer darabot, ami a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz (NAV) bekötött online pénztárgépek számához képest továbbra is elmarad, vagyis az online pénztárgépre kötelezett üzletek jelentős részében nem lehet bankkártyával fizetni. Emellett a mikro- és kisvállalati-, valamint egyéni vállalkozói szektorban van a legnagyobb lemaradás a kártyaelfogadás terén.

A Magyarországon működő kártyaelfogadók üzleti modellje és gyakorlata kevéssé fókuszál a kisvállalkozásokra, emiatt sem a terminálok beszerzésének folyamata, sem az ahhoz kapcsolódó szolgáltatások kínálata nem volt e szegmens igényeire szabva. A Mastercard szerint ahhoz, hogy a piac sikeresen meg tudja szólítani ezt a szektort, a jelenlegitől eltérő üzleti gondolkodásra van szükség.

A program az alábbi lépéseken keresztül tervezi a cél megvalósítását, a hazai piacon működő elfogadók támogatása révén:

- hatékony terminál igénylési és telepítési folyamat: olyan új terminál igénylési és telepítési folyamat kialakítása, amely révén a kereskedők egyszerűbben és gyorsabban juthatnak bankkártya terminálhoz;
- piaci szegmensekre szabott terminálok: a kisvállalkozói szektorra szabott, különböző igényeket kielégítő és korszerű bankkártya terminálokat bevezetése Magyarországon
- értékesítési támogatás: a kisvállalkozói szektorra és annak szegmenseire szabott értékesítési és marketing tevékenység megvalósítása
- nettó növekedés jutalmazása: azon elfogadók jutalmazása, amelyek nettó növekedést érnek el a kereskedőkhöz kihelyezett bankkártya terminálok számában és használatában.

„Úgy látjuk, hogy Magyarországon a digitalizáció és a készpénzmentes megoldások elterjedése elképzelhetetlen a kis- és középvállalkozások bevonása nélkül. Ezért is döntöttünk úgy, hogy ezt a szektort helyezzük a program fókuszába, őket szeretnénk megszólítani és hatékonyan segíteni" – mondta Eölyüs Endre a Mastercard Magyarországért és Szlovéniáért felelős igazgatója.

Forrás: origo.hu

Kép: 123RF

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.