Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2020. Március 31. 13:40, kedd | Belföld

Durva visszaesés után gyorsan felépülhet a világ turizmusa

Durva visszaesés után gyorsan felépülhet a világ turizmusa

Az Oxford Economics Company tanulmányt készített, amelyben azt vizsgálja, hogy a COVID-19 vírus következtében kialakult helyzet hogyan hat a világ turizmusára, és milyen folyamatok várhatók.

A nemzetközi tanulmány leszögezi: a védekezés során meghozott kormányzati intézkedések (határlezárások, utazási korlátozások) sokkal súlyosabban befolyásolják a turizmust, mint korábban becsülték, ráadásul a februári jelentéshez képest a vírus a vártnál gyorsabban és szélesebb körben terjedt el.

Hol tart a járvány?

A WHO március 11-én világjárványnak (pandémia) minősítette a COVID-19-et. Március 15-én már 150 ezer dokumentált esetet regisztráltak világszerte, összesen 5700 halálos esettel több mint 140 országban. A számok exponenciálisan nőnek.

Az esetek 80%-a négy országban, Kínában, Dél-Koreában, Olaszországban és Iránban jelentkezett, ugyanakkor gyors ütemben nőtt a fertőzöttek száma Európán belül Spanyolországban, Németországban, Franciaországban, Svájcban, valamint Nagy-Britanniában. A turizmusra a hivatalos utazási korlátozások, a rendezvények lemondása és az utazások törlése, elhalasztása voltak a legjelentősebb hatással.

Forgatókönyvek a globális csökkenésre

Az Oxford Economics Company szerint az utazások számának példátlan, globális méretű csökkenése a teljes 2020-as évre valószínűsíthető. Becslésük szerint a globális turistaérkezések számának legalább 10,5%-os csökkenése (155 millióval kevesebb turistaérkezés) várható 2019-hez képest már akkor is, ha az érintett országokban öt hónapon belül sikerül visszaszorítani a vírus terjedését.

Ebben az esetben az ázsiai-csendes-óceáni térség turizmusa szenvedi el a legnagyobb károkat 15,4%-os (55 millió fős) csökkenéssel a 2020-as turistaérkezéseket tekintve. Európa 9,7%-os (72 millió fős) visszaesésre számíthat, a Közel-Kelet 5,8%-os, Észak-Amerika pedig 10,9%-os csökkenéssel nézhet szemben, ami nagyobb a 9/11-et követő többéves visszaesésnél.

Ám nagyobb baj is lehet. Mert, ha az érintett országokban nem sikerül öt hónapon belül visszaszorítani a járványt, a beutazó turisták számában bekövetkező csökkenés globálisan elérheti a 17,9%-ot (263 millió főt). Ez esetben az Amerikát és Európát sújtó visszaesés elérheti az ázsiai-csendes-óceáni régió veszteségeit.

Teljes helyreállás 2022-2023-ra várható

Az Oxford Economics a 2020-as gazdasági növekedési előrejelzéseket is csökkentette. Sőt, véleménye szerint további negatív korrekciókra is szükség lehet, mivel a különböző kormányzati intézkedéseket a gazdaság mélyülő válsága követheti. Beruházásokat halasztanak el, csökken a vásárlóerő, módosítják a korábbi foglalásokat, terveket, melyek hatásai szinte beláthatatlanok.

A járvány elhúzódása esetén a globális GDP növekedése a 2019-es 2,6%-ról 2020-ban 1,1%-ra eshet vissza, ami valamennyi jelentős gazdasági szektorra hatással lesz.

Ugyanakkor azzal számolnak, hogy amint a helyzet stabilizálódik, gyors regenerálódás következhet a turisztikai szektorban, mert a korábbi, nagy visszaeséssel járó időszakok után is bebizonyosodott, hogy az utazás iránti igény ellenálló, és aránylag gyorsan képes újjáéledni. A tanulmány szerint teljes helyreállásra 2022-2023-ra lehet csak számolni.

Forrás: mtu.gov.hu

Kép: turizmus.com

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 17:46, csütörtök | Belföld

MÁV: szombattól a második ütemmel folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

Szombaton kezdődik a győri vasúti fővonal felújításának második utómunkálati szakasza; a május 9-ig tartó fázisban Bicske és Szárliget között végeznek munkálatokat - közölte a MÁV Zrt. csütörtökön az MTI-vel.

2024. Április 25. 17:45, csütörtök | Belföld

Visszatér a napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjére

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk -

2024. Április 25. 17:41, csütörtök | Belföld

Gulyás Gergely: a magyar kormány továbbra is békepárti

A magyar kormány továbbra is békepárti, ezen álláspontján az sem változtat, hogy NATO-szövetségesei nagy többsége nem az - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön Budapesten, a Kormányinfón.