Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2011. Április 04. 07:21, hétfő | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

E-mail címet a születéstől fogva

E-mail címet a születéstől fogva

Több tucat alaptörvény-javaslat érkezett az öt hónapja indult www.webalkotmany.hu oldalhoz: a legtöbb netpolgár által támogatott elképzeléseket átdolgozva, de a lényegén nem változtatva, benyújtotta Ivády Gábor független országgyűlé

Minden szám azt mutatja: sikeres a webes alkotmányozás. A honlaphoz indulása óta a facebook és tvitter oldalon több mint 2500 netpolgár csatlakozott s az oldal alkotmányozással kapcsolatos híreit több százan olvassák naponta –áll a portált ismertető sajtóközleményben.

Az oldalt több különböző pártokhoz köthető jelenlegi és volt országgyűlési képviselő olvasta, közülük Ivády Gábor, független országgyűlési képviselő, aki a legtöbb netpolgár által támogatott javaslatot átdolgozva, de a lényegén nem változtatva T/2627/3 számon benyújtotta az országgyűlésnek. (http://www.parlament.hu/irom39/02627/02627-0003.pdf) Az ötpontos javaslatcsomagban a képviselő a benyújtott alkotmány Szabadság és felelősség XXIV. cikkelyének kiegészítését javasolja. Az indoklás szerint a nemzeti alkotmányból a XXI. században nem hiányozhat egy részletes hírközlési informatikai fejezet. Hazánk fejlődése nagymértékben függ ennek a területnek a megerősödésétől, az olcsóbb, hatékonyabb állam működése érdekében pedig elengedhetetlen a javasolt kiegészítés elfogadása.

A módosítás jelentős lépést jelent az esélyegyenlőség irányába, hiszen a közszolgáltatásokhoz, e-közigazgatáshoz való hozzáférés kevésbé függne attól, hogy földrajzilag, illetve településtípus szerint hol lakik az állampolgár- vélik a javaslat támogatói. A benyújtó szerint az informatikai rendszerek fejlődésével párhuzamosan egyre nagyobb figyelmet kell fordítani az adataink védelmére is annak érdekében, hogy az állami ügyintézés során személyes adataink ne kerülhessenek illetéktelen kezekbe.

A javaslat értelmében Magyarország minden állampolgára számára születése pillanatától biztosítanának az elektronikus ügyintézéshez szükséges azonosító kódokat, állampolgári e-mail címet. Az állampolgár nagykorúságáig az állampolgári e-mail címének, azonosítójának kezelésének joga és kötelessége a szülőt, gyámot terhelné. Az internetes e-demokrácia portál kezdeményezője Pettkó András (2002-2010 országgyűlési képviselő) bízik benne, hogy az országgyűlés támogatni fogja a benyújtott módosító csomagot.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során