Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2010. Április 14. 10:10, szerda | Helyi
Forrás: InfoGyőr

E-önkormányzat: Szombathely lesz a Nyugat-Dunántúl ASP központja

E-önkormányzat: Szombathely lesz a Nyugat-Dunántúl ASP központja

A közeljövőben összesen másfél milliárd forintot költhet Szombathely informatikai fejlesztésekre. A nyugat-dunántúli ASP központot ugyanis itt építik ki.

Egyszerűbb lesz az e-ügyintézés egy európai uniós pályázatnak köszönhetően. A vasi megyeszékhely ugyanis sikeresen pályázott arra az informatikai projektre, mely az ország hét régiójában létesít ASP központokat, mintegy másfél milliárd forintból. Az e-önkormányzati szolgáltatások bevezetése és továbbfejlesztése hazai és európai uniós jogszabályok által is előírt kötelezettség - az e-ügyintézést 2011-től nálunk is be kell vezetni. Emiatt jött létre ez a támogatási konstrukció, amelynek célja az önkormányzatok számára elérhetővé tenni az e-közigazgatási szolgáltatásokat. Az ASP központtal alapvetően azt akarják elérni, hogy a régió önkormányzatainak ne kelljen külön-külön végrehajtania az informatikai fejlesztéseket, hanem egy központon keresztül bérelhessék a fejlesztésekhez kapcsolódó eszközöket, szolgáltatásokat. Az ASP rendszereken keresztül a lakosság, az egyéni vállalkozók és vállalkozások számára is elérhetővé válnak az elektronikus önkormányzati szolgáltatások. A pályázati feltételek szerint a projektre a régióból Győr és Szombathely volt esélyes, ám a két város közül csak a vasi megyeszékhely nyújtotta be szakmai programját.

- Nagyon komoly elvárások voltak a pályázatban. sszesen tíz százalék önerőt, vagyis 127 millió forintot várnak el, melyet két-három év alatt kell kifizetnie az önkormányzatnak, ám ehhez várhatóan hozzájárul Zalaegerszeg és Győr is. A pályázat megvalósításhoz a két város mellett előzetesen 194 nyugat-dunántúli település jelezte csatlakozási szándékát. A projekt megvalósulása esetén könnyebb lesz az ügyintézés, elindulhat az önkormányzatok közötti és belüli korszerűsítés, amely költségtakarékossággal, hatékonyabb munkavégzéssel, rövidebb ügy-iratkezeléssel jár. A projekt eredményeként elmondhatjuk, hogy a régióban a köz-igazgatás korszerűsítéséhez szükséges informatikai fejlesztések egységes elveken történhetnek meg, és folyamatossá válhatnak - mondta el Lazáry Viktor az E-Savaria II. Bizottság elnöke.

A projektből a regionális informatikai központ informatikai eszközparkja Szombathely kezelésébe és tulajdonába kerül, míg a csatlakozó települések részére is biztosítható lesz bizonyos eszközfejlesztés. Az ASP központot működtető szervezet százszázalékban önkormányzati tulajdonú kft. lesz. t évig nonprofit formában kell működtetni a rendszert, ám ezen idő letelte után megnyílik a piac, és a hét ASP központ versenyezhet további az ország más régiójában lévő önkormányzatokért.

Az irodavezető hozzátette, hogy a régió minden településének támogatására számítanak a projekt sikeres megvalósítása érdekben. A központ kiépítéséhez 18 hónap áll rendelkezésre. A rendszer kiépítése 2011 második felére fejeződhet be.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 09:13, vasárnap | Helyi

Fontos változás jön az otthonfelújítási programban

Megváltozik az otthonfelújítási program egyik fontos kritériuma.

2024. Április 28. 08:10, vasárnap | Helyi

Szent Flórián nap – Nyitott szertárkapuk napja Győrszentivánon

A Nyitott Szertárkapuk Napjára különleges programmal készül a Győrszentiváni Önkéntes Tűzoltó Egyesület.

2024. Április 28. 07:15, vasárnap | Helyi

Eddig ötezren tudták csökkenteni áramszámlájukat napenergia segítségével

Már több mint 5000 nyertes van a Napenergia Plusz programban.

2024. Április 27. 09:13, szombat | Helyi

Bejárná Miklósa Erikával a pannonhalmi bazilikát?

Olyan tárlatvezetés-sorozatot szerveztek, ahol egy-egy bencés szerzetessel és egy ismert és elismert tekintéllyel lehet bejárni a bazilikát.