Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2013. Június 07. 05:00, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

E-útdíj: kitartanak a 75 milliárdos előirányzat mellett

E-útdíj: kitartanak a 75 milliárdos előirányzat mellett

A hazai fuvarozók kompenzálása miatt éves szinten 15 milliárd forintos bevételkiesést valószínűsít a Nemzetgazdasági Minisztérium az e-útdíj rendszerben, de a továbbra is kitart a 75 milliárd forintos idei előirányzat mellett. A rendszer tesztelése már elkezdődött, a megoldást fejlesztő I-Cell Kft. szerint a kivitelezés az ütemterv szerint halad. - írja a Világgazdaság.

A hét elején aláírt megállapodás szerint csökken a légrugós gépjárművek és pótkocsik után fizetendő gépjárműadó, a használatarányos e-útdíj 7,5 százaléka levonhatóvá válik a helyi iparűzési adóból. A hazai árufuvarozóknak nyújtott teherkönnyítések ugyanakkor nem veszélyeztetik az elektronikus útdíjrendszertől várt költségvetési bevételek teljesülését, a tárca a 7,5 milliárd forintra becsült bevételkiesés ellenére is tarthatónak tartja az idei 75 milliárd forintos előirányzatot.

A fuvarozókkal megkötött stratégiai kompenzációs megállapodás harmadik pilléreként kedvezményes forgóhitel-konstrukciót dolgoz ki a kormány, ezt az e-útdíj rendszer indulásáig az érintettek számára elérhetővé teszi – közölte lapunkkal a minisztérium; a konstrukcióra szánt összeg nagyságáról nem kaptunk tájékoztatást. A program kidolgozásában részt vesz a Széchenyi Kártya Program szakmai irányítását végző KAVOSZ Zrt. is.

Az elektronikus útdíj rendszert a tervek szerint július 1-jén vezetik be, az alkalmazott díjtételek a járművek méretétől (tengelyszám) és környezetvédelmi besorolásától, valamint a használt út típusától (fő- vagy gyorsforgalmi) függenek. A rendszerből származó bevételeket közlekedési célokra, így különösen az utak karbantartására, felújítására fordítják majd.

A lap információi szerint tegnap indult az e-útdíj rendszer tesztelése, amely a következő hetekben folyamatosan zajlik majd. A megoldást fejlesztő I-Cell Kft.-nél lapunk érdeklődésére azt közölték, hogy a rendszer műszaki-informatikai kivitelezése az ütemterv szerint halad, már tart a megfigyelőkapuk kiépítése, illetve az ellenőrző autók felszerelése. Mivel a rendszer indításához kapcsolódó előkészületek az ütemezésnek megfelelően haladnak, a vállalat közlése szerint a kitűzött július elsejei határidő tartható lesz. A rendszert fejlesztő cég 15 éve foglalkozik GPS-es flottakövetéssel, és az I-Cell tett elérhetővé először Budapesten mobilparkolási megoldást, amely a cég szerint működésében nagyon hasonlít az e-útdíj működésére

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Belföld

Napos, száraz idő várható a jövő első felében

Napos, száraz, meleg idő várható a hét első felében, május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás.

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton

2024. Április 28. 08:50, vasárnap | Belföld

Nacsa Lőrinc: tarthatatlan és elfogadhatatlan a háborús benzinár