Városlista
2022. augusztus 18, csütörtök - Ilona

Hírek

2010. Június 19. 07:25, szombat | Belföld
Forrás: HírTV

Eddig félezer riasztás az ítéletidő mérlege

Eddig félezer riasztás az ítéletidő mérlege

Körülbelül százzal növekedett a délutáni adatokhoz képest országosan a tűzoltókhoz érkezett riasztások száma pénteken. Estig így a friss adatok szerint 500 helyre hívták őket az országban, a legtöbb eset az eső miatt Békés megyébe

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság tájékoztatása szerint Békés megyében pénteken Battonya, Mezőhegyes és Dombegyház településeken 140 alkalommal kellett beavatkozni a tűzoltóknak, jellemzően fakidőléseknél. Battonyán 17 ház sérült meg, de kitelepíteni nem kellett senkit. Dombegyházán 40 ház rongálódott meg, hétnek a helyzete kritikus, mert a szél lefújta a cserepeket, a födém átázott és alá kellett dúcolni. Az egyik házból várhatóan ki is kell telepíteni itt a lakókat. Dombegyházán önkormányzati épület is megsérült.

Mezőhegyesen súlyosabb a helyzet, 400 házban esett kár, ebből 120 lakótelepi lakás, amelyeknek az ablakai törtek be a jégesőben. Iskola, óvoda, bölcsőde és a polgármesteri hivatal is megrongálódott. A mezőhegyesi kollégiumban 100 embernek elég befogadóhelyet alakítottak ki. A kárelhárításban tűzoltók, rendőrök, polgárőrök, közmunkások, helybeli lakók, az áramszolgáltató emberei és a katasztrófavédelem munkatársai vettek részt.


Bács-Kiskun megyében a legtöbb riasztást a kalocsai tűzoltók kapták, este 19 óráig 25 helyszínen szivattyúzták a vizet. Kelebián, Akasztón villám csapott 1-1 épületbe.

Csongrád megyében estig Makó térségében volt a legtöbb segélykérés. Makó és Földeák között a vasúti sínekre dőlt egy fa. Csanádalberti és Pitvaros településeken több mint 200 lakóház teteje sérült meg a jégverés miatt. Csanádpalotán szünetel az áramszolgáltatás, körülbelül 20 fát és villanyoszlopokat csavart ki a viharos szél. Pitvaroson egy 7 fős családot, Csanádpalotán és Csanádalbertiben 1-1 embert kellett kitelepíteni.


Tolna megyében a reggeli órákban Szekszárd térségében 30-40 milliméter, a kora délutáni órákban a megye északi részén, Koppányszántó, Tamási, Nagykónyi, Értény, Ozora térségében 80 milliméter eső esett rendkívül rövid idő alatt. A megye északi részén leesett nagy mennyiségű csapadék kapcsán először jelentős károkról kapott információt a katasztrófavédelem, de a helyszíni ellenőrzések során kiderült, hogy nem olyan nagy a baj, mint azt először jelezték. A Tamási környékén található halastavaknál homokzsákkal kellett a töltést megerősíteni.


A Pincehely-Ozora, illetve a Nagykónyi-Értény összekötő út vízátfolyások miatt nehezen volt járható. Értényben kétezer homokzsákkal akadályozták a földekről lefolyó esővizet, de három házba így is bejutott a víz. A házak nem váltak lakhatatlanná. Ozorán megrepedt egy löszfal, de a házakat az sem veszélyezteti. Egy háznál a víz a gázvezetéket kimosta, a gázvezetéket kikötötték, de a település gázellátását ez nem érinti.


A Cinca patak a mellette lévő útnál található rézsűt több helyen alámosta, körülbelül 1 millió forintos kár keletkezett.

Tamásiban a helyi védelmi bizottság döntésére homokzsákokkal védtek egyes területeket, jelenleg figyelő szolgálat működik, több utcában tart még a vízszivattyúzás. Kocsolán 2 házat homokzsákokkal kellett védeni. A megyében pénteken 47 helyre mentek a tűzoltók vizet szivattyúzni.

Somogy megyében Tab térségében több mint 50 helyszínen kellett a tűzoltóknak vízszivattyúzást végezni. A somogycsicsói halastavaknál a megemelkedett vízszint Berzencét veszélyeztette, a víz ellenőrzött levezetését a megyei katasztrófavédelem irányításával végezték el. Csurgón egy patak áradása miatt 6 lakóház pincéjébe folyt be a víz. Itt is szivattyúzni kellett, illetve homokzsákok kirakásával megakadályozni a további vízbefolyást. A tapsonyi halastó töltése átszakadt, a víz egy része a Sávoly-Sámsoni útra folyt. Csurgón, Mágocson, a csőmendi halastavaknál, Boronka-Gyótapusztánál is kellett védekezést folytatni.


Fejér megyében a vihar Kisapostagon, Igar-Vámpusztán, Igar-Vámszőlőhegyen és Cecén okozott károkat. Ezeken a településeken 38 ház volt veszélyben, 12 lakónak kellett elhagynia otthonát ideiglenesen. Cece térségében a vasúti átjárók fényjelző készülékei nem működtek.

(FH)

Ezek érdekelhetnek még

2022. Augusztus 18. 12:04, csütörtök | Belföld

Letartóztattak egy kiskorúakat dolgoztató építési vállalkozót

Letartóztatott a bíróság egy építési vállalkozót, aki a gyanú szerint alacsony munkabérért dolgoztatott kiszolgáltatott helyzetben lévő kiskorúakat - közölte a Budapest Környéki Törvényszék szerdán az MTI-vel.

2022. Augusztus 18. 10:01, csütörtök | Belföld

Budapesten fogtak el egy FBI által keresett férfit

Budapesten fogtak el egy 36 éves magyar-román kettős állampolgárságú férfit, akit azért keresett az FBI, mert a gyanú szerint 2007-ben társaival vírus befecskendezésével zsarolt egy párt az Egyesült Államokban

2022. Augusztus 18. 08:03, csütörtök | Belföld

Elege lett és tört-zúzott, aztán magára hívta a rendőrséget

Őrizetbe vettek egy 45 éves lakiteleki férfit a tiszakécskei rendőrök, aki miután rombolt, értesítette a rendőrséget. A férfinek rongálásért, garázdaságért és zaklatásért is felelnie kell.

2022. Augusztus 18. 07:00, csütörtök | Belföld

A búza jelentős része étkezési minőségű Zalában

Zala megyében a közel 27 ezer hektáros termőterületen átlagosan 5,56 tonna kenyérgabona termett hektáronként az idén, a learatott búza 50 százaléka étkezési minőségű