Városlista
2024. május 21, kedd - Konstantin

Hírek

2010. Május 21. 14:50, péntek | Helyi
Forrás: DUKVIZIG

DUKVIZIG sajtóközlemény a helyi vízkár eseményekről 2010. május 21.

DUKVIZIG sajtóközlemény a helyi vízkár eseményekről 2010. május 21.

Tegnap délután este egy újabb csapadékzóna haladt át észak-kelet dél-nyugat irányában a Pilis és a Bakony felett. Az észlelések alapján a csapadék sehol sem volt számottev

Komárom-Esztergom megyében a mai napon még várható kisebb csapadék (területi átlagban 6 mm), helyenként akár 10 - 15 mm is hullhat. A legfrissebb prognózisok szerint ezt követően keddig nem várható számottevő csapadék, s jelentősen emelkedik a hőmérséklet.

Belvíz
Marcal belvízi csatornán folyamatos a vízmérce olvasás, a területek bejárása és az elöntött területek nagyságának felmérése. A Rabkerti térségben a víz leeresztése zsilip nyitásával történik, Gyirmóton még üzemelnek a szivattyúk.

Helyi vízkárelhárítás
Cuhai Bakony-ér:
Az M1-es autópálya Cuhai Bakonyéri hídjánál az ideiglenes helyreállítás hamarosan befejeződik, a végleges műszaki megoldást az Autópálya Kezelő Zrt. a vízüggyel a későbbiek folyamán egyezteti.
A vízfolyás alsó szakaszán a megindult apadás tovább folytatódik, de az elöntött területekről és a két érintett településnél (Bőny és Rétalap) csak lassan húzódnak vissza a kiáradt vizek.

Concó patak:
A vízfolyás lassú apadásnak indult, azonban a vízügy szakemberei Nagyigmándon és cson még jelen voltak a tegnapi nap folyamán. Nagyigmándnál a hídon még mindig nem lehet átkelni.

ltal-ér:
A tegnapi nap folyamán folytatódott a lassú apadás.
A Galla patak áradása miatt a tatabányai kórháznál történt elzárás és megtámasztás a helyén maradt.
A Bokodi hűtőtó tegnap megkezdett ellenőrzött vízeresztése vízügyi szakmai felügyelet mellett jelenleg is folyik. A vízeresztés hatására a kecskédi és a környei szelvényben történt kevesebb vízszintemelkedés.
A Tatai reg-tó vízszintje ma az eresztés következtében reggelre az üzemvízszint közelébe csökkent.

sszességében elmondható, hogy az érintett vízfolyásoknál tovább folytatódott a lassú apadás, a víz húzódik vissza a belterületekről és mezőgazdasági területekről. A kihelyezett védvonalak (homokzsákok) visszabontása a mai nap folyamán megkezdődött, különös tekintettel a Tatai reg-tóra.

Az érintett önkormányzatok további szakmai segítséget nem igényelnek, így az igazgatóság visszarendelte vízügyi szakembereit az adott településekről. A belvíz és a helyi vízkár okozta rongálódások helyreállításának mennyiségi paraméterei és várható költségei később, a víz visszahúzódása után mérhető fel pontosan.

A tegnapi nap folyamán az árvízi védekezésben összesen 61 fő vett részt, ebből 3 fő a miskolci vízügynél Bőcs térségében, 54 fő pedig a szolnoki vízügynél a Zagyva mentén teljesített szolgálatot.
A belvíz elleni védekezésben területünkön már csak 18 fő, a helyi vízkárelhárításban pedig 82 fő vett részt. gy összesen 161 fő nyújtott segítséget védekezésben.

/Janák Emil/
Központi védelemvezető


Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 21. 09:13, kedd | Helyi

Megváltozott a Pannon-Víz címe

Érdekes változás történt a Pannon-Víz Zrt. életében, ugyanis a társaság Országút u. 4. szám alatti székhelyének és egyben központi irodaházának címe több mint 50 év után Imaház u. 1. számra változott.

2024. Május 21. 08:10, kedd | Helyi

A Kocka nem csak a külföldieket vonzza

A Széchenyi István Egyetem és az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság (OIF) Nyugat dunántúli Regionális Igazgatósága közötti jó kapcsolat a hallgatók és vendégprofesszorok érdekében jött létre.

2024. Május 21. 07:16, kedd | Helyi

Korszerű várakozási feltételeket teremtettek a győri kórházban

A győri kórház három épületében, valamint a Szent Imre úton lévő rendelőintézetben is érintőkijelzős automaták fogadják a szakrendelésre érkezőket. Az új rendszer ötven különböző szakrendelésen működik már.

2024. Május 20. 09:15, hétfő | Helyi

Világranglista: a legjobbak közé került a győri egyetem

A lista készítői egyebek mellett vizsgálták a publikációk idézettségét és a kutatásból származó bevételeket.