Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2010. Május 22. 14:50, szombat | Helyi
Forrás: DUKVIZIG

DUKVIZIG sajtóközlemény a helyi vízkár eseményekről 2010. május 22.

DUKVIZIG sajtóközlemény a helyi vízkár eseményekről 2010. május 22.

Az szak-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság részéről az érintett vízfolyásokon folyamatos a vízmérce olvasás, a területek bejárása 

Belvíz

Marcal folyón tovább tart a lassú apadás, mezőgazdasági területek még víz alatt vannak. Tekintettel a Duna vízszintemelkedésére az apadás felgyorsulására a következő 24 órában sem lehet számítani, ezért holnapig a vízszint nem fog a szivattyúzási határ alá csökkenni. Ebből következően a Gyirmóti szivattyútelep továbbra is üzemel a Marcal balparti (Marcal-zug) belvízöblözetben, ezért itt az I. fokú belvízvédelmi készültség még érvényben van.
Holt-Marcalnál lévő Rabkerti kitelepített szivattyúk már leszerelésre kerültek.
A Marcal-belvízcsatornán megkezdődött a medertisztítás.

Helyi vízkárelhárítás

Cuhai Bakony-éren tegnap 18.00 órától az I. fokú készültség megszüntetésre került. A tegnapi nap folyamán tovább folytatódott az apadás, így az érintett településeken már elmúlt a veszély. Bőnynél és Rétalapnál az elmúlt 24 órában 13 cm-t csökkent a vízszint. Bőnynél a víz mindenhol visszavonult az utcákról. A tegnapi nap folyamán a védekező erők - köztük a vízügy szakemberei is - segítették az utcákból a víz levezetését.

Concó patakon tegnap 18.00 órától az I. fokú készültség ugyancsak megszüntetésre került.
A víz már mindenhol visszatért a medrébe, már csak az 1-es út és a torkolat közötti szakaszon van kint a földeken.

Az ltal-éren a II. fokú készültség továbbra is fennáll. A tó vízszintjét az igazgatóság a tegnapi nap folyamán az előírt üzemvízszintre beállította. A homokzsákok visszaszedése folyamatos.
A csütörtökön megkezdett Bokodi hűtőtó vízszintcsökkentése a mai nap tovább folytatódik. Cél, hogy folyamatos ellenőrzés mellett a Bokodi tó és a leeresztett vizet szállító medrek kiöntése nélkül a befogadó tavak vízszintjét üzemi vízszintre csökkentse az igazgatóság.

A tegnapi nap folyamán az árvízi védekezésben összesen 57 fő vett részt, ebből 3 fő a miskolci vízügynél Bőcs térségében, 54 fő pedig a szolnoki vízügynél a Zagyva mentén teljesített szolgálatot.
A belvíz elleni védekezésben területünkön 17 fő, a helyi vízkárelhárításban pedig 67 fő vett részt. gy összesen 141 fő nyújtott segítséget védekezésben.

/Janák Emil/
Központi védelemvezető


Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 09:13, csütörtök | Helyi

Ezüstérmesek lettek a győri hallgatók a regattaversenyen

Először szerveztek hazánkban ilyen jellegű megméretettést egyetemistáknak.

2024. Május 02. 08:16, csütörtök | Helyi

Leolvassák a vízórákat

Több településen is dolgoznak majd a Pannon-Víz szakemberei.

2024. Május 02. 07:13, csütörtök | Helyi

Ingyenesen vagy nyomott áron nézhet kiváló magyar filmeket egy hétig

Idén egy hétig tart a magyar film napja.

2024. Május 01. 09:16, szerda | Helyi

Gyönyörű autókon legeltetné a szemét? Az ETO parknál megteheti! – Galériás cikk!

Minden hónap utolsó szombatján benzingőzzel és autóimádók elismerő sóhajával telik meg a győri ETO park parkolója: amerikai autók szerelemesei gyűlnek össze.