Városlista
2021. április 12, hétfő - Gyula

Hírek

2016. Július 22. 10:20, péntek | Életmód
Forrás: V - Házipatika.com

Egészségesnek hitt ételek, amiket jobb elkerülni

Egészségesnek hitt ételek, amiket jobb elkerülni

Magtejre cseréljük a tehéntejet, Himalája-sóra a sima konyhasót - csak néhány példa arra, hogyan változtatjuk meg a táplálkozási szokásainkat azért, mert valakitől azt hallottuk, vagy valahol azt olvastuk, hogy így egészségesebb.

A Dietitians for Professional Integrity táplálkozási szakértője, Andy Bellatti néhány tévhitet próbál eloszlatni.

Multivitaminok
Amerikában például a lakosság csaknem fele szed naponta valamilyen vitaminkészítményt, ugyanakkor még egyetlen kutatás sem igazolta biztosan ennek a jótékony hatásait. Ez nem azt jelenti, hogy nincs szükségük a vitaminokra, hanem azt, hogy számtalan vizsgálat kimutatta, hogy kiegyensúlyozott táplálkozással éppen eleget tudunk belőlük a szervezetünkbe juttatni.

Mandulavaj
Bár sokkal többe kerül, a mandulavaj semmivel sem tud többet a hagyományos mogyoróvajnál, így akár reggeli smoothie-ba, akár zabpelyhes süteménybe tesszük, nyugodtan használjuk azt. Ugyanúgy megvannak benne a telítetlen zsírsavak, a fehérje és az E-vitamin is.


Gyümölcslevek
A gyümölcsök és zöldségek levének kipréselésével pont az egyik legfontosabb részüket veszítjük el: a rostokat. A rostok segítenek abban, hogy úgy érezzük, tele van a hasunk, és kibírjuk a következő étkezésig. A cukortartalmuk viszont megmarad, de a laktató hatás nélkül.

A gyümölcslevek energiatartalma magasabb, mint a vízé, ezért a kalóriákat gondosan számon tartók gyakran le is mondanak róluk, bár ez a tény önmagában nem tehető felelőssé az elhízásért. A bennük lévő cukor olyan szénhidrát, amely szervezetünk elsődleges energiaforrása és grammonként 4 kilokalóriát tartalmaz. Ezt az energiát csak aktív életmód és elegendő testmozgás esetén használja fel a szervezetünk.

Gluténmentes kenyér
Hacsak nem bizonyítottan gluténérzékeny valaki, nincs oka kerülni a nem gluténmentes termékeket. Ha a puffasztó hatás miatt aggódunk, jó, ha tudjuk, hogy több kutatás is arra jutott: a táplálkozás utáni enyhe puffadás és gáztermelés a legtöbb embert érinti, akár fogyasztottak gabonát, akár nem.

Mandulatej
Az utóbbi években fellelhető, egészségesnek mondott tej-helyettesítő verziók közül a mandulatej a legnépszerűbb. Azt viszont kevesen tudják, hogy a boltokban kapható mandulatejek vitamintartalmának jó részét utólag, gyártás közben adják a folyadékhoz, és valójában alig tartalmaznak mandulát. Érdemesebb szójatejet vagy zsírszegény tejet vásárolni, vagy házilag készíteni a mandulatejet.

Agavészirup
Az agavészirupnak azért lett nagyon jó a híre, mert alacsony a glikémiás indexe, tehát nem emeli meg hirtelen a vércukorszintet - ez pedig alacsony glükóztartalmának köszönhető. Csakhogy az alacsony glükóz- mellett a fruktóz- (gyümölcscukor-) tartalma magas - ennek gyakori fogyasztása pedig több friss kutatás szerint is szívbetegségek kialakulásához vezethet.

Himalája-só
A mostanában igen divatos sófajta rózsaszínes árnyalatát a benne található minimális mennyiségű vas-oxid adja, emellett kis mennyiségben található benne még kalcium, kálium, vas és magnézium, és kevesebb benne a nátrium, mint a hagyományos konyhasóban. Emiatt aztán sokan többet használnak belőle, mint a sima konyhasóból - úgy gondolják, nem csak, hogy kevésbé egészségtelen, de még hasznos ásványi anyagokat is bevihetnek vele a szervezetükbe. Csakhogy ehhez jóval nagyobb mennyiséget kellene belőle fogyasztani a megengedhetőnél. A (túlzott mennyiségben használt) sima és Himalája-só káros hatásai teljesen egyformák: a sószegény táplálkozás az egészséges, ez továbbra is bizonyított tény.

Ezek érdekelhetnek még

2021. Április 09. 08:00, péntek | Életmód

Rekordmagas értéket ért el a szén-dioxid koncentrációja a légkörben

Rekordmagas értéket ért el a szén-dioxid koncentrációja a légkörben az emisszió koronavírus-járvány miatti csökkenése ellenére.

2021. Április 08. 10:46, csütörtök | Életmód

Brit gyógyszerfelügyelet: az AstraZeneca-vakcina előnyei továbbra is meghaladják a kockázatokat

A brit gyógyszerfelügyeleti hatóság (MHRA) szerdai tájékoztatása szerint az Oxfordi Egyetem és az AstraZeneca gyógyszeripari csoport által a koronavírus ellen kifejlesztett oltóanyag előnyei

2021. Április 08. 08:32, csütörtök | Életmód

Lehetséges az összefüggés a vérrögképződéses esetek és az AstraZeneca vakcinája között

A vizsgálatok szerint lehetséges az összefüggés a vérrögképződéssel összefüggő rendellenességek korábban jelzett nagyon ritka esetei és az AstraZeneca gyógyszergyár koronavírus elleni oltóanyaga között,

2021. Április 06. 12:54, kedd | Életmód

A vírus brit változata a gyermekekre is veszélyesebb

A koronavírus brit változata a gyermekekre is veszélyesebb, mint a korábbiak