Városlista
2021. január 20, szerda - Sebestyén

Hírek

2011. December 15. 11:30, csütörtök | Helyi
Forrás: InfoGyőr

Egészségfelmérés magyar módra

Egészségfelmérés magyar módra

Háziorvosi ellátásukat kedvezően értékelik a magyarok, a kórházi ellátással viszont kevésbé elégedettek.

Ismertette az első európai lakossági egészségfelmérés magyarországi eredményeit az MTI- vel a kutatás vezetője, Boros Julianna.

- Ide, Révfaluba a háziorvosomhoz 11 éve járok, teljesen meg vagyok elégedve vele, de annak nem örülök, ha kórházba küld kivizsgálásra- mondja a győri Éva, aki jövő év elején tölti az ötvenet. Szerencsére nem sokat kell látogatnia a kórházat, „csupán” súlytöbblete nyújt remek táptalajt a betegségeknek, vérnyomás problémája van.

Alacsony termete ellenére 86 kilót nyom. Ez bizony sok. Éva tipikus példája annak, amit egy felmérés is mutat. A háziorvosunkkal úgy- ahogy meg vagyunk elégedve, de a kórházról már nem ennyire jó a kép.

A 2009 őszén végzett kutatásban a magyarok az ötfokozatú skálán 4,1-re értékelték a háziorvosi ellátást, a kórházi ellátást 3,3-ra. A válaszok alapján a magyar lakosság 54 százaléka jónak, vagy nagyon jónak tartja egészségi állapotát. Ugyanakkor nemzetközi összehasonlításban is kiemelkedően magas, a magyar felnőtt lakosság körében több mint 60 százalék azok aránya, akinek saját bevallásuk szerint valamilyen krónikus betegségük van. Ezek közül a leggyakoribb a magas vérnyomás, amely a lakosság mintegy harmadát érinti, a lakosság nagyjából negyedének pedig valamilyen gerincproblémája van.
Az egészségmagatartás témaköréből a kutatásvezető kiemelte, hogy továbbra is magas a rendszeresen dohányzók aránya. A lakosság csaknem harmada, több mint 2 és fél millió ember dohányzik, többségük napi rendszerességgel. Mellettük mintegy 1,5 millió ember állította, hogy korábban dohányzott.
Mindezek mellett problémát jelent, hogy a lakosság több mint felének, összesen csaknem 4 és fél millió felnőttnek az ideálisnál magasabb a testsúlya, minden ötödik felnőtt pedig elhízott. Ezzel kapcsolatban Boros Julianna hozzátette: kimutatható, hogy az egészségmagatartás szorosan összefügg az iskolázottsággal is.

Kisebb eszmecsere alakul ki a váróban, ahol pár perce még csak Évával csacsogtam. A náthás betegek sorra elmondják panaszaikat a győri kórházzal kapcsolatban. A lista élére megdönthetetlenül felkerült a hosszas várakozás. Második helyet foglal el a néha embertelen bánásmód kérdése, habár itt megoszlanak a vélemények. Harmadik helyre került a mellékhelyiségek siralmas állapota. Érdekes, nem?

Címkék: egészség

Ezek érdekelhetnek még

2021. Január 19. 20:48, kedd | Külföld

Ismét hiánycikké vált a vakcina Olaszországban

Lombardia régió azt szorgalmazta, hogy a magasabb bruttó hazai termékkel (GDP) bíró térségek lakosságát oltsák be először,

2021. Január 19. 18:03, kedd | Belföld

A járványhelyzetben sem változott a nukleáris biztonság szintje

A járványhelyzetben sem változott 2020-ban a nukleáris biztonság szintje - közölte kedden az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) az évindító elektronikus sajtótájékoztatóján közzétett sajtóanyagban.

2021. Január 19. 17:06, kedd | Kék hírek

Elítéltek öt dohánycsempészt

Letöltendő börtönbüntetésre ítélt a bíróság - nem jogerősen - négy férfit bűnszövetségben és üzletszerűen elkövetett, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette miatt.

2021. Január 19. 16:06, kedd | Belföld

Megdöbbentő balesetet vettek videóra

Mint egy akciófilmben, olyan döbbenetes balesetet vett fel egy autó fedélzeti kamerája Gyarmatnál, Győr-Moson-Sopron megyében.