Városlista
2024. május 17, péntek - Paszkál

Hírek

2012. Szeptember 05. 11:15, szerda | Külföld
Forrás: Trebitsch Péter, az MTI tudósítója jelenti

Egy kínai beruházó 'rémálomként' emlegette észak-koreai tapasztalatait

Egy kínai beruházó 'rémálomként' emlegette észak-koreai tapasztalatait

Nyilvános, éles hangú üzenetváltásba torkollt egy kínai bányaipari és acélgyártó vállalat és észak-koreai partnerei közötti üzleti konfliktus.

Nyilvános, éles hangú üzenetváltásba torkollt egy kínai bányaipari és acélgyártó vállalat és észak-koreai partnerei közötti üzleti konfliktus, s a kínai beruházó szerdán arra figyelmeztetett, Pekingnek nem kellene vállalatait észak-koreai beruházásokra ösztönöznie, saját tapasztalatát pedig "rémálomnak" nevezte.

Az Észak-Koreával határos Liaoning tartományi vállalat 75 százalékos - 36 millió euró értékű - részesedéssel alapított egy évi 10 millió tonnás teljesítménnyel tervezett vasércfeldolgozót. Vu Hszi-seng (Wu Xisheng), a Hszijang (Xiyang) csoport vezérigazgató-helyettes a Reuters brit hírügynökségnek elmondta, cégét becsapták, a koreai partnerek a szerződést megszegve folyamatosan növelték a földbérlet, az energia- és vízszolgáltatás, valamint a munkabér költségeit. Állítása szerint mindez azzal a kifejezett céllal történt, hogy őket eltávolítsák.
"Nem csak rólunk van szó, minden olyan vállalatról, amely Észak-Koreában beruház" - hangoztatta Vu, aki szerint a szomszédos ország nem rendelkezik a külföldi beruházásokhoz szükséges feltételekkel.
Az észak-koreai KCNA hírügynökség éles hangú válaszban bírálta a kínai vállalatot, amely - a koreai fél szerint - megsértette a szerződést, mivel ígérete ellenére a négy éve aláírt szerződésben vállalt összegnek csak a felét fordította a beruházásra. A "támadást" "az ellenséges erők" akciójának nevezte. A kínai cég a pénz visszatartását a koreaiak kiszorító politikájával magyarázta.
Állítólag Észak-Korea már beleegyezett 30 millió euró kártérítés megfizetésébe, de a fizetésre a szerződés aláírása után száz nappal sem került sor. E helyett a koreai fél újabb tárgyalásokat kezdeményezett, amit a Hszijang elhárított.
A kínai kereskedelmi tárca augusztus közepén, amikor Csang Szung Taek észak-koreai politikus, az ország új vezetőjének gazdasági reformokat szorgalmazó nagybátyja Kínában járt, megállapodott abban, hogy együttműködik Phenjannal három észak-koreai gazdasági övezet létrehozásában. A kínai miniszterhelyettes Csen Csien (Chen Jian) akkor a központi pártlapban a kínai vállalatok észak-koreai befektetéseinek ösztönzését szorgalmazta.
Vu ezzel kapcsolatban megjegyezte, szerinte elhibázott szándékról van szó, s nem ők az egyetlen kínai vállalat, amely már pórul járt Észak-Koreában. Mint mondta, a jelek szerint a kínai kormány tehetetlen, vonakodik közbelépni vállalatai érdekében.

Címkék: Világgazdaság

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 16. 07:59, csütörtök | Külföld

Megműtötték a szlovák miniszterelnököt, túl van az életveszélyen

A szlovák miniszterelnök már túl van az életmentő műtéten, jelenleg stabil állapotban van.

2024. Május 16. 07:54, csütörtök | Külföld

Már június végén megtartják az első nyilvános vitát Donald Trump és Joe Biden között

Már június végén megtartják az amerikai elnökjelöltek első nyilvános televíziós vitáját Joe Biden és Donald Trump között, majd szeptember elején második alkalommal is szembenézhet egymással a demokrata és a republikánus jelölt.

2024. Május 15. 18:21, szerda | Külföld

Merénylet: Életveszélyes állapotban szállították kórházba a megsebesített szlovák kormányfőt

Életveszélyes állapotban, helikopterrel szállították a besztercebányai kórházba Robert Fico szlovák miniszterelnököt, akit szerdán Nyitrabányán (Handlova) a kormány kihelyezett ülése után lőttek meg

2024. Május 15. 07:52, szerda | Külföld

Giorgia Meloni: nem egyedül Magyarország mond nemet a migránsok szétosztására

Magyarország nem az egyetlen európai uniós tagállam, amely nemet mond a migránsok szétosztására, magukat sokkal európaibbnak valló nemzetek is ugyanezt teszik