Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2013. November 30. 05:00, szombat | Belföld
Forrás: MTI

Egy koleszterinszármazék összefüggésben van a mellrákkal

Egy koleszterinszármazék összefüggésben van a mellrákkal

Egy koleszterinszármazék az ösztrogénhez hasonló módon képes serkenteni a melldaganat növekedését egereknél, és talán az embereknél is - derült ki egy amerikai tanulmányból.

A Science című tudományos folyóiratban közölt tanulmány elsőként világít rá a magas koleszterinszint és az emlőrák közötti összefüggésre, elsősorban a menopauza után álló nőket érintően.
"Számos tanulmány mutatott már ki összefüggést az elhízottság és a mellrák között - különösen azt, hogy a megemelkedett koleszterinszint kapcsolatban áll az emlőrák kialakulásának kockázatával -, ám eddig semmilyen mechanizmust nem sikerült azonosítani - húzta alá közleményében a tanulmány vezető szerzője, Donald McDonnell, a Duke Egyetem munkatársa.
A szakemberek arra jutottak, hogy nem maga a koleszterin, hanem annak egy metabolitja - anyagcseréjének köztes terméke -, a 27HC (hidroxi-koleszterin) utánozza az ösztrogént és képes a hormonéhoz hasonló hatást kifejteni. A kutatók szerint az ösztrogén táplálja a melldaganatok nagyjából 75 százalékát és a mostani eredmények szerint a 27-hidroxi-koleszterin a hormonhoz hasonlóan viselkedett az állatkísérletek során.
McDonnell és kollégái egereken végzett tesztekkel demonstrálták a 27HC-nek a melldaganat növekedésében való közvetlen közreműködését. A vizsgálat azt is kimutatta, hogy a molekula tevékenységét gátolta, amikor az állatokat antiösztrogénekkel kezelték, vagy leállították a 27-hidroxi-koleszterin pótlását.
A 27HC tumornövekedésben játszott szerepének további tanulmányozásához a kutatók emberi emlőrák-mintákat vontak be a vizsgálatba, és arra jutottak, hogy a legagresszívebb daganatokban volt a legmagasabb a szintje annak az enzimnek, amely 27-hidroxi-koleszterinné alakítja a koleszterint.
Hozzátették, hogy a 27HC a szervezet más területein is termelődhet, ahonnan aztán elszállítódik a tumorhoz. McDonnell szerint az eredmények azt sugallják, hogy a koleszterinszint ellenőrzésével vagy a sztatinokhoz hasonló koleszterinszint-csökkentő készítményekkel, illetve az egészséges étrenddel talán egyszerűen csökkenthető a mellrák kockázata.
A szakember szerint a kutatás szempontjából a klinikai tanulmányok jelentik a következő lépések egyikét, illetve olyan vizsgálatok, amelyek azt kívánják kideríteni, hogy a 27HC vajon más ráktípusoknál is szerepet játszik-e.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során