Városlista
2019. augusztus 20, kedd - István

Hírek

2016. Április 07. 07:40, csütörtök | Külföld
Forrás: Bálint Marcell, az MTI tudósítója:

Egy német lap szerint megpróbálták eltussolni a szilveszteri kölni szexuális támadásokat

Egy német lap szerint megpróbálták eltussolni a szilveszteri kölni szexuális támadásokat

A németországi Észak-Rajna-Vesztfália rendőrsége megpróbálta eltussolni a tartomány legnagyobb városában, Kölnben szilveszterkor nők ellen elkövetett szexuális támadásokat

- jelentette szerdán az Express című helyi lap rendőrségi forrásokra hivatkozva.
A beszámoló alapján január 1-jén a tartományi rendőrségtől "leszóltak" a kölni rendőrségre, hogy vonjanak vissza egy belső, a rendőri szervek tájékoztatására szánt közleményt - amely szerint éjjel egy 40-50 fős, külföldi férfiakból álló csoport nemi erőszak, szexuális zaklatás, rablás és lopás bűncselekményét követte el legalább 11 fiatal nő sérelmére -, vagy legalább töröljék a szövegből a nemi erőszak kifejezést.

Az Express szerint ezt az eltussolási kísérletet feljegyzések és e-mailek is bizonyítják. A kölni rendőrkapitányság két szolgálatvezetője is arról számolt be, hogy újév napján 13.30 perc körül telefonált a tartományi rendőri szervek irányító központjának egy munkatársa az ügyben. Kérését azzal indokolta, hogy a közlemény visszavonása, illetve a támadások feltüntetése ártalmatlan színben a tartományi "belügyminisztérium kívánsága".

A tartományi belügyminisztérium visszautasította az Express állításait. A tárca szerint nem felel meg a valóságnak, hogy el kellett volna hallgatni a szilveszter éjszaka történteket, és a tárca utasítást adott a közlemény visszavonására. A minisztérium a közlemény megszerkesztésére sem gyakorolt befolyást - emelték ki.

Hozzátették: valójában az történt, hogy a tartományi rendőri szervek munkáját irányító központ ügyelete egyeztetést folytatott a tartományi bűnügyi hivatal (LKA) ügyeletével, amely aztán egyeztetet a kölni rendőrkapitányság ügyeletével. A telefonos megbeszélés tárgya a "tényállás bemutatása, a bűncselekmények típusok szerinti besorolása", valamint a rendőri intézkedések számbavétele volt. Az érintett közlemény szövege az egyeztetés révén nem változott. Az ilyen megbeszélések rutinszerűek, ezért arról nem is értesítették külön a rendőri szervek munkáját felügyelő belügyminisztériumot - olvasható a tárca közleményében.

A tartományban ellenzékben lévő Kereszténydemokrata Unió (CDU) Ralf Jäger belügyminiszter lemondását követelte. A CDU szerint az Express cikke révén bizonyítást nyert, hogy a szociáldemokrata párt (SPD) politikusa által vezetett tárca felügyelete alatt dolgozó magas beosztású személyek megpróbálták ártalmatlan színben feltüntetni a szilveszteri támadásokat, Ralf Jäger pedig ezt nem tudta megakadályozni, sőt az is lehet, hogy eltűrte. Mindez azt jelenti, hogy nem alkalmas a minisztérium vezetésére.

Szilveszter éjjel Köln belvárosában tömegesen fordultak elő bűncselekmények. Felháborodást főleg a nők sérelmére elkövetett szexuális zaklatások váltottak ki. Az elkövetők körbevették és zaklatták az áldozatokat, közben loptak tőlük. A 16 német tartomány közül 12-ben történtek ilyen bűncselekmények.

A kölni rendőrkapitányságon a szilveszterkor történtek feltárására létrehozott nyomozócsoport március végéig 1527 bejelentett bűncselekménnyel foglalkozott, köztük 529 szexuális bűncselekménnyel. Az áldozatok száma 1218, közülük 626-an szexuális bűncselekményt szenvedtek el.

A rendőrség március végéig 153 embert gyanúsított meg, köztük 149 nem német állampolgárt. A külföldiek többsége, 103 ember marokkói vagy algériai származású.

Ezek érdekelhetnek még

2019. Augusztus 16. 08:10, péntek | Külföld

Görög filmrendező kap életműdíjat a Velencei Filmfesztiválon

Életműdíjjal tünteti ki a Velencei Filmfesztivál Costa-Garvras görög filmrendezőt, aki 1982-ben az Eltűntnek nyilvánítva című politikai dráma forgatókönyvéért kapott Oscar-díjat.

2019. Augusztus 16. 07:52, péntek | Külföld

Terjedelmes duzzasztó épül az elhagyatott vadrezervátumban

Megépül a kelet-afrikai Tanzániában az az óriási vízerőmű, melytől az ország vezetése a gazdaság megerősödését és az energiaellátás ugrásszerű javulását várja.

2019. Augusztus 16. 07:24, péntek | Külföld

Előkerültek Antoine de Saint-Exupéry vázlatai A kis hercegről

Rábukkantak Antoine de Saint-Exupéry világhírű regényéhez, A kis herceghez készült rajzok vázlataira egy ódon házban a svájci Winterthurban.

2019. Augusztus 15. 16:58, csütörtök | Külföld

Második világháborús bombát találtak a Kreml területén

Második világháborús légibombát találtak a Kreml területén - közölte Szergej Hlebnyikov, az elnöki hivatalnak és történelmi emlékműveknek otthont adó moszkvai erőd parancsnoka.