Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2010. Október 16. 07:25, szombat | Belföld
Forrás: HírTV

Egy hely, ahol nem mernek a vörösiszapról beszélni

Egy hely, ahol nem mernek a vörösiszapról beszélni

Bár Mosonmagyaróváron már évekkel ezelőtt befedték a hajdani timföldgyár vörösiszap-tárolóit, a helyiek között szóbeszéd tárgya, hogy a levegő szennyezettsége miatt többen is megbetegedtek. Az ÁNTSZ szerint a tüdőbetegségek száma

Mosonmagyaróváron tabunak számít a Motimról, és a vörösiszapról beszélni. Az emberek féltik az állásukat. Sokan csak arc nélkül hajlandók beszélni arról, hogy milyen hatásait érzik az ipari szennyezésnek.

„20 méteres kutat fúrattam, tojásszagú a víz, mert az iszapdombnak a vize (...) Olyan büdös, hogy az nem igaz” – mesélte egy a neve elhallgatását kérő lakos. „A ruhákon vékony réteg volt, bauxitpor. Mást nem vettünk észre. Nagy szélben nem lehetett teregetni, nem volt ajánlatos” – emlékezett vissza egy másik helyi férfi.

Deák János mosonmagyaróvári operatőr egy 12 éves felvétellel illusztrálta, hogyan eresztették a timföldgyáriak a melléktermékeket közvetlenül a csatornába. „Felrobbant, vagy megsérült a lúgtartájuk. Nem tudtak az anyaggal mit kezdeni, és egyszerűen beleengedték a megyei csatornába” – tette hozzá. Deák János emlékszik arra is, hogyan nézett ki a tározó környéke szeles időben. „A szép zöld tuják hófehérek voltak, ha megsérült valamelyik zsák vagy szűrő. Vörösek meg akkor, amikor a vörösiszapot horda a szél” – mesélte az operatőr.

Horváth Lőrinc, aki évekig a Motimban dolgozott azt mondja, a rendkívül káros anyagok miatt szigorúan védőfelszerelést kellett használnia. „Maszkban kellett dolgoznom, mert, ha a présgépből kicsapott volna valami, akkor egyből megvakultam volna” – mondta el Horváth.

Sok az asztmás

Háziorvosok szerint Mosonmagyaróváron sok az asztmás beteg. A kistérségi tisztifőorvos viszont azt mondta, a légzőszervi és tüdőbetegségek száma a méréseik szerint az országos átlag alatt van, bár folyamatosan emelkedő tendenciát mutat.

Az ÁNTSZ illetékese elmondta: az elmúlt négy év megbetegedéseiről friss anyagot állítanak össze, az eredményekről ezt követően tudnak beszámolni.

(hírTV)

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.

2024. Április 23. 06:52, kedd | Belföld

Rekordszámú jelentkező regisztrált az idei TeSzedd! hulladékgyűjtési akcióra

Rekordszámú jelentkező, több mint 100 ezer önkéntes regisztrált az idei TeSzedd! hulladékgyűjtési akcióra

2024. Április 23. 06:46, kedd | Belföld

Csaknem 200 ezer notebookot osztanak ki a nyári szünetig

A nyári szünet kezdetéig csaknem 194 ezer hordozható számítógépet juttatnak el az ötödik, a hatodik és a kilencedik évfolyamos diákoknak, valamint a köznevelési intézményeknek

2024. Április 22. 15:29, hétfő | Belföld

Orbán Viktor Nemesgörzsönyben indította el vidéki kampánykörútját

Országjárásra indult Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke; a kampánykörút első állomásaként hétfőn a Veszprém megyei Nemesgörzsönyben gazdákkal találkozott