Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2011. Március 21. 14:53, hétfő | Bulvár
Forrás: NapiászOnline

Egy magyar-japán pár viszontagságai a veszélyövezetben

Egy magyar-japán pár viszontagságai a veszélyövezetben

Gabriella és férje Hiroshi egy hónapnyi élelmet halmozott fel. A japán Iwakit nem hajlandóak elhagyni. Ám a város a veszélyövezet Fukushima központjától csupán 10 kilométerre található.

“Igaz, van köztünk 10 kilométer a veszélyeztetett övezet határától, mégis úgy döntöttünk; nem hagyjuk el az otthonunkat. A meghibásodott reaktorok 40 kilométernyire vannak tőlünk, így a 350000 lakos egynegyede már maga mögött hagyta a falut a pénteki rengés óta. Fukushima központjához a mi falunk van a legközelebb”- állítja a magyar Gabriella.

Csütörtök reggel 1.7-es volt a sugárzás, ami péntekre 1.4-essé csillapodott (a normális mérték 0.035 lenne). Ez az összeg magasabb, mint az átlagos mutató, de még nem káros az egészségre. A helyi kórházban kötelezővé tettek egy vizitet a lakosoknak, hogy megmérjek a bennük található radioaktív anyag mennyiségét. A magyar lány nem érzi fontosságát ennek a tesztnek. “Érdekességképp megcsináltatnám a tesztet, de engem ne kötelezzen senki. Főleg azért nem veszek részt benne, mert félek, hogy kitelepítenének. Egy újépítésű lakást bérlek, ami tökéletesen ellenáll a rengéseknek.” A katasztrófa ellenére a pár tökéletesen biztonságban érzi magát.

A 28 éves Gabriella tavaly augusztusban költözött keletre, és nem szeretne máris csomagolni. „Itt otthon érzem magam, és abban biztos lehetek, hogy a többi japán átsegít a nehézségeken. A városban már a legtöbb bolt zárva van az áruhiánynak köszönhetően, de nem baj, vannak tartalékaink. Felhalmoztunk ivóvizet, és konzervből is akad bőven. Egy hónapra el vagyunk látva.” Gabriella kedd óta nem tette ki a lábát a lakásból. 24 órából 24-et a kedvessel tölteni összezárva… a laikus számára börtönnek tűnik.

A magyar lány családja nem ért egyet gyermekük döntésével. „ Aggódnak értem, ez természetes. Ám számolniuk kell azzal, hogy sosem fogom elhagyni a férjem, ő pedig nem teszi ki a lábát az országból. Egy kompromisszum lehetséges; régiót váltunk, ha tarthatatlanná vállnak az állapotok. Ám ez a döntés fájdítaná a szívemet, idejöttem teljesen egyedül és Iwaki befogadott.”

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Bulvár

Elszabadult katonalovak okoztak sérüléseket és károkat Londonban

Elszabadult katonalovak okoztak személyi sérüléseket és jelentős anyagi károkat szerdán London belvárosában. Három sérült katonát és egy civilt kórházba kellett szállítani.

2024. Április 23. 06:43, kedd | Bulvár

A szicíliai maffiavezér álnéven udvarolt nőknek a közösségi oldalakon

Agglegény orvosként regisztrálta magát, és nőkkel keresett kapcsolatot a legnagyobb közösségi oldalakon Mattia Messina Denaro, a Cosa Nostra szicíliai maffiaszervezet volt vezetője - hozták nyilvánosságra a hatóságok hétfőn.

2024. Április 21. 11:26, vasárnap | Bulvár

Médiakutató: korszakalkotó a Delta mesterséges intelligenciával alkotott műsorvezetőjének megjelenése

Korszakalkotónak nevezte a köztelevízió Delta című műsora mesterséges intelligenciával alkotott szereplőjének felbukkanását Szűts Zoltán médiakutató az M1 aktuális csatorna Ma reggel című műsorában vasárnap.

2024. Április 20. 09:47, szombat | Bulvár

Kizuhant egy hároméves kisgyermek egy emeletes ház ablakából Csepelen

Kizuhant egy hároméves kisgyermek egy emeletes ház ablakából a főváros XXI. kerületében, Csepelen, a Kossuth Lajos utcában pénteken. A gyermeket a mentők kórházba vitték.