Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2011. Október 18. 07:17, kedd | Belföld
Forrás: OrientPress

Egyelőre még gödörben van a magyar építőipar

Egyelőre még gödörben van a magyar építőipar

Csak kismértékű javulás látszik a magyar építőiparban.

Havi alapon ugyanis 1,6 százalékkal nőtt a termelés augusztusban, igaz éves viszonylatban több mint 12 százalékos volt a zuhanás, de ez már sokkal jobb szám mint a korábbi 15 százalékos zuhanás.

A számok bár kedvezőbb képet mutatnak,de szinte minden területen csökkenés figyelhető meg, a nagyberuházások elmaradása és a lakásépítések jelentős csökkenése miatt. Augusztus végén a jövőbeni építési munkákra vonatkozó, megkötött szerződések volumene több mint egyharmadával alacsonyabb volt az egy évvel korábbinál.

Augusztus végén a jövőbeni építési munkákra megkötött szerződések volumene több mint egyharmadával alacsonyabb volt az egy évvel korábbinál. Szezonálisan kiigazítva a termelés az előző havinál 1,6 százalékkal magasabb volt. Az év első nyolc hónapjában a termelés 10,9 százalékkal elmaradt a 2010. azonos időszakától.

A termelés augusztusi, 12,3 százalékos csökkenésén belül mindkét építményfőcsoport termelése csökkent az egy évvel korábbihoz képest – az épületek építése 21,5, az egyéb építményeké 2,6 százalékkal. Szezonálisan kiigazított indexek alapján augusztusban az épületek építésének volumene 3 százalékkal, az egyéb építményeké 2,4 százalékkal magasabb volt a júliusinál. Az év első nyolc hónapjában az épületek építésének teljesítménye 11,4, az egyéb építményeké 11,2 százalékkal csökkent 2010 azonos időszakához képest.

Augusztusban az építőipar ágazatai közül az épületek építése ágazat termelése – ami az épületépítési projekt szervezését és az épületek szerkezetépítését tartalmazza – mintegy harmadával esett vissza az egy évvel korábbihoz viszonyítva. A jelentős csökkenés oka részben az egy évvel korábbi, ipari, kereskedelmi és oktatási épületeken végzett munkák okozta magas bázis volt. Az egyéb építmények ágazat termelése 1,3 százalékkal, a speciális szaképítés ágazaté 3,1 százalékkal maradt el a tavalyi szinttől.

Az augusztusban kötött új szerződések volumene az egy évvel ezelőttihez képest 17,2 százalékkal, ezen belül az épületek építésére kötötteké jelentősen, 23 százalékkal esett vissza. Az év első nyolc hónapjában az építőipari vállalkozások csaknem egynegyedével alacsonyabb volumenű új szerződést kötöttek, mint egy évvel korábban.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 14:31, szerda | Belföld

Orbán Viktor: szakmunka és szakmunkás nélkül nincs jövő

Budapest, 2024. április 24., szerda (MTI) - Az elmúlt 15 évben felépítettük a munkaalapú gazdaságot, és ma már mindenki tudja, hogy szakmunka és szakmunkás nélkül nincs jövő

2024. Április 24. 14:28, szerda | Belföld

Egy budapesti iskolában is gyanús szagokat éreztek, nyomoz a rendőrség

Ismeretlen tettes ellen indított nyomozást a rendőrség a XXIII. kerületi Török Flóris Általános Iskolában szerda reggel történt tömeges rosszullétek miatt, amelyek előtt szúrós szag terjengett az épületben

2024. Április 24. 07:52, szerda | Belföld

A Fidesz-KDNP benyújtotta az újabb gyermekvédelmi törvénycsomagot

A Fidesz-KDNP benyújtotta az újabb gyermekvédelmi törvénycsomagot - jelentette be a Fidesz frakcióvezetője kedden a Facebook-oldalán.