Városlista
2021. március 6, szombat - Leonóra

Hírek

2021. Január 08. 18:21, péntek | Külföld
Forrás: Venczel Katalin, az MTI tudósítója jelenti - illusztráció: pixabay

Egyelőre nem enyhítenek a korlátozásokon Franciaországban

Egyelőre nem enyhítenek a korlátozásokon Franciaországban

A koronavírus-járvány miatti korlátozások Franciaországban legalább január végéig érvényben maradnak, és az éjszakai kijárási tilalom kezdetét várhatóan újabb tíz megyében előrébb hozzák

- jelentette be csütörtökön Jean Castex miniszterelnök.

"Az egészségügyi helyzet az elmúlt hetekben ismét törékennyé vált" - ismerte el a kormányfő, emlékeztetve arra, hogy a napi esetszám 15 ezer körül stagnál az általános karantén december 15-i feloldása óta. Jean Castex kizártnak nevezte a szigorítások további enyhítését a következő hetekben.

Heti sajtótájékoztatóján azt is bejelentette, hogy a vendéglátóhelyek legalább február közepéig zárva maradnak, és a kulturális intézmények és a sportlétesítmények sem nyithatnak ki januárban. A színházak, mozik és múzeumok esetleges február eleji nyitásról január 20-án dönt a kormány.

Ugyanakkor annak a reményének adott hangot a miniszterelnök, hogy a februári iskolai szünetre már kinyithatnak a sípályák.

Az éjszakai kijárási tilalom várhatóan két órával korábban, délután hat órakor fog kezdődni további tíz megyében, ahhoz a 15 megyéhez hasonlóan az ország keleti és délkeleti részén, ahol már január elején bevezették a szigorítást. Az intézkedésről pénteken születik döntés a helyi illetékesekkel egyeztetve.

A meghosszabbított kijárási tilalom mintegy 6 millió embert érint, az ország területének egyötödén. Ezekben a régiókban a százezer lakosra jutó fertőzöttek száma ismét meghaladta a maximális riasztási küszöböt, a 250-et, míg az országos átlag jelenleg csak 150.

Az oltási kampány további felgyorsítását és újabb kiszélesítését is bejelentette a miniszterelnök: a 75 év felettiek január 18-tól vehetik fel a vakcinát, a fogyatékosság miatt szociális intézményben élők és az 50 évnél idősebb egészségügyi dolgozók számára pedig már elérhető az oltás.

"Franciaország még mindig nehéz időket él, de 2021 a remény éve lesz az oltásnak köszönhetően" - fogalmazott a miniszterelnök.

"Az oltás a kormány tevékenységének elsőszámú prioritásává vált. Meggyőződésünk, hogy a szélesebb körű, tömegesebb és gyorsabb oltással érhet véget a krízis. A gyorsaságot ugyanakkor nem keverjük össze az elhamarkodottsággal" - tette hozzá.

Az eredeti tervek szerint januárban csak az idősotthonok lakói és dolgozói kaphatták volna meg az oltást. A kormányt az ellenzék azonban hevesen bírálta az oltási kampány lassúsága miatt. Míg hétfőig kevesebb mint ezer embert oltottak be, az elmúlt öt napban a miniszterelnök tájékoztatása szerint 45 ezren vették fel az oltást. Számítása szerint a hónap végére egymillió francia lesz beoltva.

Olivier Véran egészségügyi miniszter jelezte, hogy a Pfizer-BioNTech gyártó két oltása között hat hét is eltelhet három helyett kockázat és hatékonyságvesztés nélkül.

"Ennek köszönhetően több adaggal rendelkezünk ahhoz, hogy minél többen felvegyék az első oltást" - hangsúlyozta a tárcavezető.

A miniszterelnök emlékeztetett arra, hogy "Európában egyedülálló módon a teszt teljesen ingyenes mindenki számára Franciaországban több mint 12 ezer tesztelő helyen". Azt is elmondta, hogy jelenleg Franciaországban szűrnek a legtöbbet Európában. Májusban a heti 700 ezer tesztelés elérését tűzte ki célul a kormány, de már szeptemberben heti egymillióan vettek részt a szűréseken, ez 2 millióra emelkedett novemberben, és több mint 3 millióra az év végi ünnepeket megelőző héten.

Az egészségügyi tárca csütörtök este közzétett adatai szerint az elmúlt 24 órában 21 703 új fertőzést jelentettek, a kórházban ápoltak száma továbbra is stagnál: a 24 488 fertőzött 253-mal kevesebb mint szerdán, intenzív osztályon 2753-an fekszenek, ami 43-mal kevesebb, mint 24 órával ezelőtt. Az elhunytak száma 277-vel 66 841-re emelkedett.

Ezek érdekelhetnek még

2021. Március 06. 05:00, szombat | Külföld

Uniós biztos: rendben van, ha az uniós tagországok Oroszországból vagy Kínából vásárolnak oltóanyagot

Rendben van, ha az Európai Unió tagországai meg akarják vásárolni Oroszországból a Szputnyik V, vagy Kínából a Sinopharm nevű koronavírus elleni oltóanyagokat

2021. Március 05. 09:04, péntek | Külföld

A fertőzöttek száma a világon 115,6 millió, a halálos áldozatoké 2,6 millió, a gyógyultaké 65,4 millió

A világon 115 618 088 ember fertőződött meg a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 2 569 422, a gyógyultaké 65 383 259 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem péntek reggeli adatai szerint.

2021. Március 05. 08:43, péntek | Külföld

Elkezdte a Szputnyik V vizsgálatát az Európai Gyógyszerügynökség

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) Humángyógyszer Bizottsága (CHMP) megkezdte az orosz fejlesztésű Szputnyik V (Gam-COVID-Vac) koronavírus elleni oltóanyag folyamatos felülvizsgálatát (rolling review)

2021. Március 05. 06:00, péntek | Külföld

Elkezdik az oktatásban dolgozók tömeges oltását Szlovéniában

Szlovéniában hétfőtől megkezdik az iskolai és óvodai dolgozók tömeges oltását, és a középiskolások is visszatérhetnek az iskolapadokba - jelentette be Simona Kustec oktatási miniszter csütörtöki sajtótájékoztatóján.