Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2010. Május 25. 07:29, kedd | Belföld
Forrás: Vízügyi és Környezetvédelmi Közp. Ig.

Egyes helyeken megkezdődött a homokzsákok bontása

Egyes helyeken megkezdődött a homokzsákok bontása

A Sajó, a Bódva és a Hernád végig apad. Ahol a csökkenő vízszint lehetővé teszi, megkezdték a homokzsákok bontását. A vízzel érintkezett anyagok fertőzésveszélyt hordozhatnak magukban, ezért veszélyes hulladékként kell kezelni őket

Az elmúlt 10 nap viharos, csapadékos időjárása nehéz helyzetbe hozta a magyar gazdákat.

  

Az elmúlt 24 órában 1,9-4,1 mm csapadék hullott a síkvidéki területekre, az összefolyások miatt a belvízzel elöntött területek nagysága stagnált, jelenleg 160ezer  ha van víz alatt, ebből 80 ezer ha a vetés-szántó terület. A magas mederteltségek miatt a Felső-Tisza vidékén egyes helyeken már a csatornákból is kilépett a víz. Legnagyobb elöntések Borsodban, Felső-Szabolcsban, Közép- és Alsó-Tisza vidékén, a Tiszántúlon és a Körösök vidékén alakultak ki.

Mind a 12 környezetvédelmi és vízügyi igazgatóság védekezik. Az ország 91 db belvízvédelmi szakaszából összesen 71 szakaszon van érvényben belvízvédelmi készültség, ebből 14 szakaszon első fokon, 54 szakaszon másodfokon és 3 szakaszon harmadfokon védekeznek.

  

Meteorológiai és vízjárási helyzet

  

Tegnap a Mecsek térségében alakult ki helyenként eső, zápor. Éjszaka nem esett.

Ma északnyugat felől egy időjárási front közelíti meg térségünket. A csapadék mennyisége 3-10 mm között várható, de a Felső-Tiszán meghaladhatja a 10 mm-t. Helyenként ennél jelentősebb mennyiségű csapadék is előfordulhat.

Az időjárás változékony jellege a hét további napjain is folytatódik, több front is érinti térségünket, mindegyik nap számítani kell záporokra, zivatarokra, a csapadék naponkénti mennyisége általában 10 mm alatt marad, de a Felső-Tiszán még szerdán is 10-15 mm közötti területi átlagra lehet számítani.

Országos árvízi helyzet

  

A Hernád és a Sajó alsó szakaszánál, a Bódva mentén lévő településeknél a tetőzést követő lassú apadási időszakban az elkészült művek állagának megóvása, a biztonság megtartása érdekében fokozott figyelem mellett folyik a védekezés, tekintettel a művek rossz állapotára. Az ideiglenes töltések bordás megtámasztása folyamatos.

A jelenlegi árhullám a Tiszán Tokaj felett tetőzik, lejjebb még árad. Az előrejelzések szerint harmadfokú készültségi szintet elérő, esetleg meghaladó vízállások kialakulására kell számítani a Tiszapalkonya alatti szakaszon. Az árvízvédekezés súlypontja ide tevődött át.

A Bodrogon Felsőbereckinél megindult az apadás, mértéke 10 cm, a készültség még mindig másodfokú. Sárospataknál a folyó még harmadfokon tetőzik.

A Hernád a teljes szakaszon tovább apadt, Hidasnémetinél első fokú szint alatt van, Gesztelynél, ma várhatóan lecsökken első fokú készültségre.

A Sajó végig apad, Sajópüspökinél fokozat alatti, lejjebb I. fok felett van még.

A felső szakaszon Sajópüspökinél első fok alatti, a torkolat felett Sajószentpéternél pedig elsőfokú készültségi szintű a vízállás.

A Kraszna Ágerdőmajornál a tetőzés óta 35 centimétert apadt, Kocsordnál viszont továbbra is árad, másodfok felett van.

A Lónyai főcsatorna igen lassan tovább árad, Kótajnál 7 centiméterrel volt harmadfok alatt a vízállás.

A Hortobágy -Berettyó felső szakaszán I. fokú készültség van érvényben, az áradás lelassult.

A Fekete-Körösön végig fokozat alá csökkent, a Kettős-Körös Békésnél még első fokban van, lejjebb még árad.

A Zagyván a felső szakaszon a tározókból megkezdett eresztés hatására kismértékben emelkedtek a vízszintek,Hatvan térségében első fok van. A lenti szakaszokon, Szentlőrinckátánál másodfok, lejjebb harmadfok feletti vízszintek mellett apadt tovább a folyó.

A Kapos Kurdnál negyedik napja elnyúlóan tetőzik 434 cm-es vízállással.

Folyóink fővédvonalain 1664 km hosszon van védelmi készültség.

·        Rendkívüli készültségi fokozat van 130 km védvonalon

·        III. fokú a készültség 77 km védvonalon

·        II. fokú a készültség 794 km védvonalon,

·        I. fokú a készültség 663 km hosszon.

Fentieken túl az elsőrendű fővédvonalakkal nem védett Bódván még jelenleg is rendkívüli készültség elrendelve.

A vízügyi igazgatóságok az elmúlt napon 24 településen nyújtottak segítséget az önkormányzatok részére a helyi vízkár elhárításában. A segítség keretében műszaki irányítást adnak, homokzsákokat, fóliát, eszközöket, szivattyúkat bocsájtanak térítésmentesen az önkormányzatok rendelkezésére.

Az elmúlt 24 órában az árvízi védekezésben mintegy 2000 vízügyi dolgozó vett részt.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:06, péntek | Belföld

Nagy Márton: önfenntartó társasággá kell válnia a Magyar Postának

A kormány azt várja a Magyar Posta Zrt.-től, hogy legyen önfenntartó, folytassa a zöld és digitális átállást, szolgáltatásait pedig továbbra is biztosítsa mindenki számára lakóhelytől függetlenül

2024. Április 19. 14:58, péntek | Belföld

KSH: Drágább az üzemanyag Magyarországon a környező országok átlagánál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 640, míg a régiós országokban 620 forint volt.

2024. Április 19. 07:22, péntek | Belföld

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.