Városlista
2019. november 21, csütörtök - Olivér

Hírek

2015. Február 05. 08:23, csütörtök | Életmód
Forrás: Rákbetegek Országos Szervezete

Egyharmadával több lesz az új rákos megbetegedés

Egyharmadával több lesz az új rákos megbetegedés

Tíz év múlva évente egyharmadával több lesz az új rákos megbetegedés a világban, prevencióval azonban jelentősen javítható ez a statisztika. Az esetek felében megelőzhető lenne a veszélyes kór.

Évente a világban több mint 14 millió embernél diagnosztizálnak rákot, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2014-es jelentése szerint ez a szám az elkövetkező években tovább növekszik: az előrejelzések szerint 2025-re eléri a 19 milliót, 2034-re pedig a 22 milliót. A Rákbetegek Országos Szervezete a szűrések fontosságára hívja fel a magyarok figyelmét február 4-én, a Rákellenes Világnapon.

Magyarországon minden évben 100 ezerből 282 embernél állapítanak meg valamilyen daganatos betegséget. Legmagasabb arányban a mellrákos megbetegedések fordulnak elő, közel 100 ezerből 57 nőt érintve. Ezt követi szorosan a tüdődaganat, amely 100 ezerből 52 ember életét veszélyezteti, majd a prosztatadaganat: ez minden 100 ezerből 32 férfi életét keseríti meg.

Nem igaz azonban az a vélekedés, hogy a rákkal szemben tehetetlenek vagyunk. A WHO jelentése is hangsúlyozza, hogy jelenleg a rákos esetek körülbelül fele megelőzhető lenne az életmód megváltoztatásával: a dohányzás elhagyásával, az alkoholfogyasztás csökkentésével, egészséges táplálkozással, rendszeres mozgással, szűrővizsgálatokkal és a vírus okozta daganatos betegségek elleni oltások segítségével. Az összes daganatos megbetegedés 10 százaléka ugyanis vírusos eredetű, az összes daganatos megbetegedés mintegy 6,5-7 százalékát okozza a HPV, oltással az ilyen típusú megbetegedések száma 90-95 százalékban csökkenthető.

Az idén 25 éves Rákbetegek Országos Szervezete, amelyet a tavaly elhunyt Mikėnė Bodor Mária alapított és elnökölt haláláig a jubileumi évben a megelőzésre hívja fel a figyelmet. Magyarország számos településén tartanak rendezvényeket: ezeken a szervezet önkénteseivel találkozhatnak a betegek és hozzátartozóik, de szűréseken is részt vehetnek.

Ezért is lett a Rákbetegek Országos Szervezetének idei, jubileumi évének központi témája a megelőzés, a betegség elkerülésének lehetséges módja.

„Az elmúlt 25 évben több ezer önkéntesünk és klubtagunk segítségével több százezer érintettnek és családtagjaiknak segítettünk életük legnehezebb időszakában” – mondta el Szabó János, a szervezet elnöke. „Országos hálózatunk igen kiterjedt, mintegy 50 településen vagyunk jelen, a Napforduló Segítő Szolgálatunk az ország számos régiójában várja a betegeket és az érdeklődőket; akinek segítségre, tanácsra van szüksége, megtalál bennünket.”

Ezek érdekelhetnek még

2019. November 20. 18:02, szerda | Életmód

A dohányosok főként COPD-vel és tüdőrákkal kerülnek kórházba

A dohányosok főként idült hörgőszűkülettel (COPD) és tüdőrákkal kerülnek kórházba - mondta Kovács Gábor, az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet főigazgatója szerda reggel az M1-en a Ne gyújts rá! világnap alkalmából.

2019. November 20. 07:16, szerda | Életmód

Ennyit költenek a családok átlagosan karácsonykor

A családok átlagosan 46 760 forintot költenek karácsonyi ajándékokra, ennek felét online - ez derült ki a Vatera friss felméréséből.

2019. November 16. 17:00, szombat | Életmód

Tovább bővült az "okoskenyerek" piaca

Novembertől már több mint kétezer üzletet látnak el okos élelmiszerekkel a franchise-rendszerben működő hazai sütőipari vállalkozások - jelezte a Hajdúsági Sütödék Zrt. vezérigazgatója az MTI-nek.

2019. November 16. 08:10, szombat | Életmód

Jobban számolunk, mint az átlag egy felmérés szerint

Magyarországon a felnőtt lakosság számolási készsége meghaladja az OECD országok átlagát.