Városlista
2020. február 18, kedd - Bernadett

Hírek

2015. Február 05. 08:23, csütörtök | Életmód
Forrás: Rákbetegek Országos Szervezete

Egyharmadával több lesz az új rákos megbetegedés

Egyharmadával több lesz az új rákos megbetegedés

Tíz év múlva évente egyharmadával több lesz az új rákos megbetegedés a világban, prevencióval azonban jelentősen javítható ez a statisztika. Az esetek felében megelőzhető lenne a veszélyes kór.

Évente a világban több mint 14 millió embernél diagnosztizálnak rákot, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2014-es jelentése szerint ez a szám az elkövetkező években tovább növekszik: az előrejelzések szerint 2025-re eléri a 19 milliót, 2034-re pedig a 22 milliót. A Rákbetegek Országos Szervezete a szűrések fontosságára hívja fel a magyarok figyelmét február 4-én, a Rákellenes Világnapon.

Magyarországon minden évben 100 ezerből 282 embernél állapítanak meg valamilyen daganatos betegséget. Legmagasabb arányban a mellrákos megbetegedések fordulnak elő, közel 100 ezerből 57 nőt érintve. Ezt követi szorosan a tüdődaganat, amely 100 ezerből 52 ember életét veszélyezteti, majd a prosztatadaganat: ez minden 100 ezerből 32 férfi életét keseríti meg.

Nem igaz azonban az a vélekedés, hogy a rákkal szemben tehetetlenek vagyunk. A WHO jelentése is hangsúlyozza, hogy jelenleg a rákos esetek körülbelül fele megelőzhető lenne az életmód megváltoztatásával: a dohányzás elhagyásával, az alkoholfogyasztás csökkentésével, egészséges táplálkozással, rendszeres mozgással, szűrővizsgálatokkal és a vírus okozta daganatos betegségek elleni oltások segítségével. Az összes daganatos megbetegedés 10 százaléka ugyanis vírusos eredetű, az összes daganatos megbetegedés mintegy 6,5-7 százalékát okozza a HPV, oltással az ilyen típusú megbetegedések száma 90-95 százalékban csökkenthető.

Az idén 25 éves Rákbetegek Országos Szervezete, amelyet a tavaly elhunyt Mikėnė Bodor Mária alapított és elnökölt haláláig a jubileumi évben a megelőzésre hívja fel a figyelmet. Magyarország számos településén tartanak rendezvényeket: ezeken a szervezet önkénteseivel találkozhatnak a betegek és hozzátartozóik, de szűréseken is részt vehetnek.

Ezért is lett a Rákbetegek Országos Szervezetének idei, jubileumi évének központi témája a megelőzés, a betegség elkerülésének lehetséges módja.

„Az elmúlt 25 évben több ezer önkéntesünk és klubtagunk segítségével több százezer érintettnek és családtagjaiknak segítettünk életük legnehezebb időszakában” – mondta el Szabó János, a szervezet elnöke. „Országos hálózatunk igen kiterjedt, mintegy 50 településen vagyunk jelen, a Napforduló Segítő Szolgálatunk az ország számos régiójában várja a betegeket és az érdeklődőket; akinek segítségre, tanácsra van szüksége, megtalál bennünket.”

Ezek érdekelhetnek még

2020. Február 14. 17:05, péntek | Életmód

Génszerkesztéssel állították meg az egyik legagresszívebb mellrák sejtjeinek terjedését

A melldaganatok egyik legagresszívebb formája, a tripla negatív mellrák sejtjeinek terjedését állították meg laboratóriumi kísérletekben a CRISPR nevű génszerkesztést használva.

2020. Február 14. 15:06, péntek | Életmód

A dohányfüstben hatvanféle mutagén anyag van

A dohányfüstben hatvanféle mutagén anyag van, amely sejtmutációt, DNS-károsodást okoz - közölte a Semmelweis Egyetem Pulmonológiai Klinikájának munkatársa pénteken az M1-en.

2020. Február 14. 10:31, péntek | Életmód

Eddig ismeretlen emberelőd génjeit hordozhatja négy nyugat-afrikai népcsoport

Négy nyugat-afrikai népcsoport olyan géneket hordoz, amelyek egy eddig ismeretlen emberelődtől származhatnak egy új genetikai elemzés szerint.

2020. Február 14. 06:35, péntek | Életmód

A baktériumokat újszerűen megölő antibiotikumot fedeztek fel

A baktériumokat új módon megölő antibiotikum-csoportot fedeztek fel, amely ígéretes megoldást nyújthat az antimikrobiális rezisztencia elleni harcban.