Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2012. Január 23. 11:30, hétfő | Helyi
Forrás: HírTv

Egykeresetű családok kerülnek bajba az abdai üzem bezárásával?

Egykeresetű családok kerülnek bajba az abdai üzem bezárásával?

A mosonmagyaróvári Kaiser Food tavalyi bezárása után idén március 19-ig másik Győr-Moson-Sopron megyei húsüzemében, Abdán is megszűnteti a gyártást a Debreceni Csoport Kft. - számol be a Hír TV.

A társaság közleményében a piaci és gazdasági körülmények kedvezőtlen alakulásával indokolja a döntést. Míg Mosonmagyaróváron 100, addig most a Győr melletti településen 86 dolgozó kerül utcára. A Húsipari Dolgozók Szakszervezete szerint a szlovák Penta Csoport tulajdonában lévő Debreceni Csoport Kft. piacot vásárolt a patinás Kaiser megvásárlásával, és fokozatosan építi le a gyártást a magyar üzemekben.

Az ország egyik legjelentősebb húsipari vállalkozása, a Debreceni Csoport Kft. 2010-ben vásárolta meg a mosonmagyaróvári és abdai üzemmel rendelkező Kaiser Food Kft.-t. A szalámigyártás története a Lajta-parti városban a 19. századra nyúlik vissza, ám a termelés 160 év után megszakadt. Tavaly májusban 100 embert tettek utcára. Ugyan felajánlották nekik, a Mosonmagyaróvárról elküldött dolgozók nem vállalták, hogy lakóhelyüktől 300 kilométerre, a Debreceni Csoport szolnoki vagy békéscsabai üzemében dolgozzanak tovább.

Ugyan a tulajdonos fejlesztéseket ígért, két hónapon belül leáll a gyártás a tavaly novemberben még 160 embert foglalkoztató abdai üzemben is. A maradék 86 dolgozó március 19-ig kapja meg a munkakönyvét.

Tóth Aladárné, Abda: "Én valamikor dolgoztam náluk, a 90-es években, hát akkor még egy nagyon jól menő cég volt, és őszinték legyünk, nagyon sajnálom. Sajnálom, hogy megszüntetik, mert nagyon ízletes és jól menő termékeik voltak."

A termelés leállítását a gazdasági körülményekkel, a fogyasztás és a vásárlóképes kereslet tartós csökkenésével indokolta közleményében a Debreceni Csoport Kft. ügyvezetése. A Húsipari Dolgozók Szakszervezetének alelnöke szerint a szlovák érdekeltségű cég piacot vásárolt a patinás nevű Kaiser-Food-dal.

Pálfi Tibor alelnök, Húsipari Dolgozók Szakszervezete: "Tőkebefektető csoport húsipari köntösben. Nincs semmi bajom a tőkebefektetéssel, ha ez úgy működne, hogy a munkahelyek megmaradnának, és Magyarországon fejlesztenének. Területspekulációval, egyéb hátsó gondolattal csinálják ezeket a munkákat, amelyet 2-3 éven belül végrehajtanak. Így volt ez a győri Ringánál is, a soproni üzemnek mind a két épületénél."

A 86 ember elbocsátása több kistelepülést érint érzékenyen. A háromezres lélekszámú Abdán 10 család bevételei szűkülnek.

"Többnyire egy kereset van, és valószínűleg ilyen keresetek fognak kiesni" - mondta a kistelepülés polgármestere. Szabó Zsolt még nem tudja, miből pótolják a gyárbezárásból eredő, több millió forintos iparűzési adó-kiesést.

Szabó Zsolt polgármester, Abda, független: "Az üzem új vezetőit nem ismerjük, de a régi vezetők közül, akik viszont átkerültek ebben az új struktúrába, azért volt egy-két olyan személy, akiknek adtunk a szavára, hiszen többéves munkakapcsolatban voltunk, meg volt a bizalom, tehát nem gondolom, hogy úgy kellett volna ehhez hozzáállnunk, hogy ne bízzunk bennük, de hát nem látunk a valós okok mögé sajnos."

A Debreceni Csoport Kft. közleménye szerint a gyártást Abdáról a cégcsoport legnagyobb üzemébe, Szolnokra helyezik át.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 09:13, csütörtök | Helyi

Ezüstérmesek lettek a győri hallgatók a regattaversenyen

Először szerveztek hazánkban ilyen jellegű megméretettést egyetemistáknak.

2024. Május 02. 08:16, csütörtök | Helyi

Leolvassák a vízórákat

Több településen is dolgoznak majd a Pannon-Víz szakemberei.

2024. Május 02. 07:13, csütörtök | Helyi

Ingyenesen vagy nyomott áron nézhet kiváló magyar filmeket egy hétig

Idén egy hétig tart a magyar film napja.

2024. Május 01. 09:16, szerda | Helyi

Gyönyörű autókon legeltetné a szemét? Az ETO parknál megteheti! – Galériás cikk!

Minden hónap utolsó szombatján benzingőzzel és autóimádók elismerő sóhajával telik meg a győri ETO park parkolója: amerikai autók szerelemesei gyűlnek össze.