Városlista
2024. május 14, kedd - Bonifác

Hírek

2011. Január 20. 14:41, csütörtök | Belföld
Forrás: HírTV

Egymillióan nem is tudnak betegségükről

Egymillióan nem is tudnak betegségükről

Magyarországon a 15 év felettiek több mint 40 százaléka szenved valamilyen krónikus betegségben. További egymillióan vannak, akik nincsenek tisztában az állapotukkal, vagyis nem tudnak arról, hogy valamilyen betegségük van – derül ki a Gf


A GfK közleménye emlékeztet, hogy egyre több tanulmány jelenik meg arról: a fejlett világ egészségügyi rendszereinek legnagyobb terhe a krónikus betegségek kezeléséből ered. Ez pedig a teljes ellátás költségeinek legalább háromnegyedéért felelős.

Az elmúlt három év vizsgálatai alapján itthon a 15 év felettiek 41 százaléka szenved valamilyen krónikus betegségben. A 15 és 29 évesek körében az allergiás megbetegedés – 8 százalékos – a leggyakoribb, ezt követi a szorongás, a depresszió, illetve az érintettek 6 százalékánál megjelenik a magas vérnyomás is. A 30-39 évesek között a migrén és a gyakori fejfájás a legelterjedtebb, míg a 40-49 éves korcsoportban a magas vérnyomás vezeti a listát.

A kutatás szerint emellett sok, legalább egymillió olyan beteg van, aki nincs tisztában állapotával, nem tud arról, hogy valamilyen betegsége van.

Az, hogy egy betegség felfedezési, majd kezelési aránya mekkora a lakosságon belül, a GfK Hungária vizsgálatai alapján összefügg az adott betegség ellátórendszerének állapotával is. (pr)

FH

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 14. 15:11, kedd | Belföld

Orbán Viktor: háború és béke kérdésében ez a választás sorsdöntő lesz

Háború és béke kérdésében ez a választás sorsdöntő lesz - mondta a miniszterelnök kedden a Mol Poliol Komplexum tiszaújvárosi átadóján.

2024. Május 14. 15:09, kedd | Belföld

Rétvári Bence: Magyarországon a 10 ezer lakosra jutó orvosok száma meghaladja az OECD országok átlagát

Magyarországon a 10 ezer lakosra jutó orvosok száma meghaladja a legfejlettebb országok, az OECD-országok átlagát - mondta a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára kedden Érden.

2024. Május 14. 15:06, kedd | Belföld

Nagy István: közös érdek a magyar bor sikere

2024. Május 14. 15:05, kedd | Belföld

Nagy Márton: az elektromos autózás jelenti a jövőt