Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2018. Május 03. 17:20, csütörtök | Külföld

Egyre nagyobb a botrány! Nők profiljában kémkedett a Facebook mérnöke

Egyre nagyobb a botrány! Nők profiljában kémkedett a Facebook mérnöke

Hozzáfért a felhasználói fiókjaik összes információjához. Bármit megnézhetett, amit csak akart.

Látszólag se vége, se hossza a Facebook adatvédelmi botrányainak. A Cambridge Analytica-ügy, pontosabban a miatta indult hatósági vizsgálatok és globális médiacirkusz hatására a közösségi hálózat kénytelen volt az elmúlt hónapokban érdemben újravizsgálni a felhasználók magánszférájának védelmével kapcsolatos praktikáit és álláspontjait.

Ennek már van néhány látható jele, például a Facebookhoz kapcsolható alkalmazások a korábbinál kevesebb információhoz férhetnek hozzá, ráadásul egyszerűbbé vált áttekinteni és visszavonni az alkalmazások adathozzáféréseit. Az efféle jellegű jövőbeli módosítások mellett ráadásul a facebookozók hamarosan képesek lesznek majd törölni az összes olyan „láthatatlan" információt, amelyet a közösségi hálózat összegyűjtött róluk.

A Facebook számára rendkívül kellemetlen időzítéssel most újabb adatvédelmi botrány robbant ki: a cég egyik mérnökéről kiderült, hogy titokban kémkedett egyes női felhasználók után. Itt nem arról van szó, hogy napjában ki tudja hányszor megnézte az áldozatainak nyilvános profiljait, hanem hozzáfért a mások számára láthatatlan, privát információikhoz.

Ezt a munkája tette lehetővé, technikai okból lehetősége volt belenézni a profiladatokba.

A részletek sajnos nem világosak, azaz például nem tudni, hogy hány áldozata volt a mérnöknek, egész pontosan milyen privát adatokat nézegetett, és mit kezdett az adatokkal. Annyi viszont biztos, hogy a botrányt kirobbantott Jackie Stokes tinderes naplófájlokkal bizonyította a Facebook biztonsági főnökének az alkalmazott csendes kémkedését, ami alapján nagyon messze mehetett az illető.

A Facebook állítása szerint a mérnök súlyosan megsértette a cég belső szabályzatát, így természetesen kirúgták. Egyelőre nem tudni, hogy lesz-e jogi következménye annak, amit csinált.

Forrás origo.hu

Kép: NurPhoto/Jaap Arriens

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Külföld

Joe Biden aláírta az Ukrajna hatvanmilliárd dolláros biztonsági támogatásáról szóló törvényt

Joe Biden elnök aláírta és ezzel hatályba léptette a 95 milliárd dollárról szóló törvénycsomagot, amely a többi között Ukrajna és Izrael számára tartalmaz forrásokat.

2024. Április 24. 14:29, szerda | Külföld

Kínában tárgyal Szijjártó Péter

A világ súlyos biztonsági kihívásokkal néz szembe, immár több mint két éve tombol az ukrajnai háború, ezért fontos lenne felerősíteni azok hangját, akik a mielőbbi béke pártján állnak

2024. Április 20. 09:44, szombat | Külföld

Megérkeztek az erdélyi Aranyosgyéresre a Norvégiából beszerzett első F-16-os harci repülők

Megérkezett az erdélyi Aranyosgyéresre (Campia Turzii) az első három, Norvégiától beszerzett F-16-os harci repülő - közölte pénteken a román védelmi minisztérium (MAPN).