Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2013. Június 22. 17:53, szombat | Helyi
Forrás: infogyor.hu

Egyre nagyobb a felháborodás: útlezárással tiltakoztak a Vámosszabadiak

Egyre nagyobb a felháborodás: útlezárással tiltakoztak a Vámosszabadiak

Ma reggel nyolctól délig tartott a tüntetés Vámosszabadin, a lakók így tiltakoztak a menekülttábor megnyitása ellen. Több száz autó zárta el az út Szlovákia irányába vezető sávját.

Helyiek üzenete, amit szórólap formájában osztanak:

Pintér Sándor magyar belügyminiszter szerdán (június 19.) bejelentette, hogy 2013. július 1-én 216 főt befogadó nyílt menekülttábor nyílik Vámosszabadi külterületén, a magyar-szlovák határ közvetlen szomszédságában, a 14-es főút melletti meglévő épületben.A tervezett létesítményről előzetesen sem a helyi önkormányzattal, sem a helyi lakossággal nem történt egyeztetés, és a tervekről nem tájékoztatták a határ túloldalán lévő településeket sem. A menekülttábor kapcsán hatástanulmány nem készült. Egyelőre nem ismert, hogy a tervezett létesítmény rendelkezik-e szükséges hatósági engedélyekkel.

A bejelentés hatására a határ mellé tervezett, 120 főt foglalkoztatni kívánó nemzetközi vállalat közölte, eláll beruházási szándékától, ha megvalósul a menekülttábor. Ezzel a határ mindekét oldalán élők munkalehetőségektől esnek el.

Mit jelent a nyílt menekülttábor? Az itt elhelyezett illegális határsértők (zömmel afgán, pakisztáni, szíriai szerb, stb.) teljes ellátást (szállást, napi háromszori étkezést) pénzbeli támogatást és szabad kijárást kapnak mindaddig, míg a menekült kérelműket a magyar hatóság el nem bírálja.
Az eddigi tapasztalatok alapján a lakott területeken vagy azok közelében lévő táborok (pl.: Debrecen) környékén a rendőrség nem tudja fenntartani a korábbi közbiztonságot.

Jelen megmozdulással tiltakozunk a demokrácia alapszabályainak megsértése ellen, illetve kérjük a magyar kormányt, hogy menekültügyi probléma megoldására minden szempontot figyelembe véve, hatástanulmánnyal alátámasztva, gazdasági károkozást elkerülve megfelelőbb helyszínt találni szíveskedjenek.

Türelmüket és megértésüket köszönjük!
Vámosszabadi lakói

A szervezők megkapták az engedélyt arra, hogy újabb tiltakozó akció, útlezárás kezdődjön hétfőn hajnali öt órától reggel nyolcig ugyanitt, a 14-es úton.

Előzmények:

Menekültügyi befogadóállomás nyílik Győr közelében

Hamarosan 216 illegális bevándorló elhelyezésére alkalmas nyílt befogadóállomás kezdi meg működését a magyar-szlovák határnál fekvő Vámosszabadiban - hangzott el a Győr-Moson-Sopron megyei közgyűlés pénteki ülésén. Kovács Lajos, a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal megyei vezetője elmondta: a jövő héten kezdik meg a négyszintes létesítmény leendő dolgozóinak toborzását. Kiemelte: olyanokat helyeznek el a falutól és a kisalföldi megyeszékhelytől is több kilométerre fekvő objektumban, akik nem jelentenek különösebb kockázati tényezőt, így nem kell őket menekültügyi őrizetbe venni.

Alpolgármester: Vámosszabadi nem akar menekülttábort

Vámosszabadi vezetése mindent megtesz, hogy ne létesüljön menekülttábor a település határában - tette közzé a község honlapján az alpolgármester.

Kukorelli Norbert sajnálattal állapította meg, hogy a település képviselő-testülete a sajtóból értesült a határon nyíló menekülttáborról.A független alpolgármester közlése szerint az önkormányzat minden rendelkezésére álló eszközzel azon lesz, hogy a döntést a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal visszavonja, hiszen az nemcsak Vámosszabadi lakosságát érinti, hanem a környező településeket, köztük Győrt is.Mint írja, első lépésként nyilvános rendkívüli testületi ülést tartanak, ahová rendészeti szakembert is meghívnak, hogy bővebben tájékozódhassanak a tervezett létesítmény hatásairól.

A Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat közgyűlése múlt pénteki ülésén Kovács Gyula, a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal megyei vezetője bejelentette: hamarosan 216 illegális bevándorló elhelyezésére alkalmas nyílt befogadóállomás kezdi meg működését a magyar-szlovák határnál fekvő Vámosszabadiban.A héten kezdik meg a négyszintes létesítmény leendő dolgozóinak toborzását. Közlése szerint olyan embereket helyeznek el a falutól és a kisalföldi megyeszékhelytől is több kilométerre fekvő objektumban, akik nem jelentenek különösebb kockázati tényezőt, így nem kell őket menekültügyi őrizetbe venni.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 09:13, szombat | Helyi

Bejárná Miklósa Erikával a pannonhalmi bazilikát?

Olyan tárlatvezetés-sorozatot szerveztek, ahol egy-egy bencés szerzetessel és egy ismert és elismert tekintéllyel lehet bejárni a bazilikát.

2024. Április 27. 08:12, szombat | Helyi

Elkapták a győri pikóbárót

A rendőrség információi szerint az 55 éves győri férfi a megyénk egyik legismertebb kábítószer-kereskedője volt.

2024. Április 27. 07:12, szombat | Helyi

10 millió fa a Földért

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.

2024. Április 26. 09:13, péntek | Helyi

Laptopokat kapnak az 5., 6. és 9. osztályosok

Csaknem kétszázezer notebookot osztanak ki az általános és középiskolákban, így összesen már mintegy 450 ezer diák tanulhat a költségvetési forrásból beszerzett eszközökön.