Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2012. Június 15. 07:46, péntek | Külföld
Forrás: MTi

Egyre több a cukorbeteg, a lelki beteg és a túlsúlyos ember  Németországban

Egyre több a cukorbeteg, a lelki beteg és a túlsúlyos ember  Németországban

Terjed a túlsúlyosság és a cukorbetegség, és egyre több a lelki beteg Németországban egy csütörtökön bemutatott felmérés szerint.

A Robert Koch Intézet (RKI) adatai szerint a 82 milliós országban csaknem minden negyedik felnőtt túlsúlyos, a lakosság 7,2 százaléka cukorbeteg, 8,2 százaléka pedig depressziós, ugyanakkor 50 százalék hetente legalább egyszer sportol.

Az országos közegészségügyi intézet tízévente méri fel a felnőtt lakosság egészségi állapotát. A jelenlegi vizsgálatot 2008 és 2011 között végezték, összesen hétezer ember adatait vették fel. Közülük négyezren a legutóbbi, 1998-as felmérésben is részt vettek, így minden eddiginél teljesebb képet lehet alkotni a hosszabb távú folyamatokról.

Az eredmények megerősítették a szakértői feltételezéseket, amelyek szerint egy sor úgynevezett civilizációs betegséget tekintve romlott a német lakosság állapota, ugyanakkor egyre többen vannak, akik tudatosan egészséges életmódot követnek.

A felmérés szerint a nők 23,9 százaléka, a férfiak 23,3 százaléka számít túlsúlyosnak a testtömegindex-számítás alapján. Az előző vizsgálat alacsonyabb arányt állapított meg, 1998-ban a nők 22,5 százaléka, a férfiak 18,9 százaléka küzdött súlyfelesleggel. A cukorbetegek aránya 5,2 százalékról emelkedett 7,2 százalékra. A valós érték azonban ennél nagyjából 2 százalékponttal magasabb lehet, mert a tapasztalatok szerint mindig jelentős nem diagnosztizált esetek aránya.

A RKI felmérése szerint a túlsúlyosság és a cukorbetegség leginkább a társadalmi státussal hozható összefüggésbe; minél magasabb jövedelmi, társadalmi osztályba tartozik valaki, annál kisebb valószínűséggel lesz kövér vagy cukorbeteg.

A lelki betegségeknél inkább generációs különbségek érvényesülnek; a fiatalok körében a depresszió fordul elő gyakrabban, míg az idősebbekre a kiégés (burnout) tünetegyüttes jellemző. A depressziósok aránya a 18-29 éves korosztályban a legmagasabb, nagyjából 10 százalékos, a kiégési szindróma pedig az 50-59 éves korosztályban, ahol 6,6 százalékos előfordulási arányt regisztráltak.

A hosszabb távú tendencia a mentálhigiénés betegségeknél is romlást jelez, kedvező viszont, hogy egyre többen mozognak több-kevesebb rendszerességgel; tíz év alatt bő tíz százalékkal emelkedett azok aránya, akik hetente legalább egyszer sportolnak. A sportra fordított idő azonban még mindig elmarad az ENSZ egészségügyi szervezetének (WHO) ajánlásától, amely szerint hetente két és fél órát kellene aktív testmozgással tölteni.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 20. 09:44, szombat | Külföld

Megérkeztek az erdélyi Aranyosgyéresre a Norvégiából beszerzett első F-16-os harci repülők

Megérkezett az erdélyi Aranyosgyéresre (Campia Turzii) az első három, Norvégiától beszerzett F-16-os harci repülő - közölte pénteken a román védelmi minisztérium (MAPN).

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt