Városlista
2019. augusztus 26, hétfő - Izsó

Hírek

2019. Augusztus 14. 09:03, szerda | Életmód

Egyre többen szenvednek az ételallergiától

Egyre többen szenvednek az ételallergiától

Gyorsabban nő a táplálkozási allergiákban érintett emberek száma, mint a légúti allergiákkal érintetteké – közölte a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke.

Póta György azt mondta, ennek oka, hogy egyre kevesebb természetes élelmiszert fogyasztanak az emberek, és rengeteg tartósítószer, mesterséges ízfokozó, színezék kerül a szervezetükbe.

"A glutén- és laktózérzékenyek száma is a táplálkozási hiba miatt gyarapszik, mert az egészségtelen étrend provokálja a szervezetet." – tette hozzá. Jelezte, emiatt egyre fiatalabb korban alakulnak ki az allergiák.

Mi a glutén?

A kalászos gabonafélékben megtalálható fehérje, amelyre a szervezetünk érzékenység esetén reagál.

A gluténérzékenység manapság egyre nagyobb méreteket ölt és a tünetei is széles skálán mozognak. Sokaknak azonban fogalmuk sincs róla, melyek ezek.


Mi a laktóz?

A laktóz a tejben található tejcukor. Normális esetben a laktáz enzim szőlőcukorra és galaktózra bontja.

A problémát az okozza, hogy ennek az enzimnek az aktivitása kétéves kortól kezdve folyamatosan csökken.

Így nem tudja lebontani a tejjel az emésztőrendszerbe kerülő tejcukrot, ami a bélcsatornában marad. Ez okozza a tüneteket.

Forrás: origo.hu

Kép: Shutterstock

Ezek érdekelhetnek még

2019. Augusztus 15. 11:46, csütörtök | Életmód

Káros az egészségre a vízipipázás

Egy úttörő amerikai kutatás szerint a vízipipa szívása veszélyesebb lehet, mint a dohányzás más formái.

2019. Augusztus 06. 07:39, kedd | Életmód

Ez alapján választanak munkát a mai fiatalok

Régebben a fizetés volt a legfontosabb egy munkavállaló számára az állások közötti választáskor, az elvárások azonban ma már ennél összetettebbek.

2019. Augusztus 06. 05:00, kedd | Életmód

Milliószámra isszuk a kólát

Magyarországon 2018 júliusa és 2019 júniusa között 3 millió hektoliter, vagyis több mint 50 milliárd forintnyi kóla fogyott, ami a szénsavas üdítők belföldi forgalmának több mint 60 százalékát jelenti

2019. Augusztus 03. 08:00, szombat | Életmód

Magas inzulintermelés hasnyálmirigyrákhoz vezethet

Kanadai tudósoknak először sikerült kimutatniuk állatkísérletekben a kapcsolatot a magas inzulinszint és a hasnyálmirigyrák között.