Városlista
2024. május 21, kedd - Konstantin

Hírek

2010. Április 02. 08:15, péntek | Helyi
Forrás: Nyugathír

Egyre több a győri roncs: az autósok nem tudják fizetni a fenntartást

Egyre több a győri roncs: az autósok nem tudják fizetni a fenntartást

Fél év alatt duplájára nőtt Győrben és környékén a közterületeken hagyott roncsautók száma. Ennek egyik oka, hogy a jogszabályi változások miatt a gazdátlan jár

A győri önkormányzat megállapodást írt alá egy helyi céggel arról, hogy a jövőben az elhagyott autókat összegyűjti, mert a roncsok egyre több parkolóhelyet foglalnak el, de olyan is előfordult már, hogy fiatalok az autóban kábítószereztek, majd utána felgyújtották azt.

Győrben ezután jobban teszik az autósok, ha használaton kívüli gépkocsijukat beszállítják erre a telephelyre, hiszen pénzt is kapnak utána, ráadásul a nevükről is lekerülhet az autó, míg a többszöri felszólítás ellenére is az utcán hagyott járművek után alaposan zsebbe kell nyúlni. Csak az elszállításért 11 ezer forintot kell fizetni.

Nagyné dr. László Edit vezető, Közigazgatási Osztály, Polgármesteri Hivatal, Győr:

"Ki kell fizetni a tárolási díjat, havonként kell ezt fizetni, ahogy hónapig ezt tárolják, ha nem történik meg a kiegyenlítése, akkor ennek kamatterhei vannak, ha ne adj isten peresítésre kerül sor, annak már aztán nagyon súlyos anyagi következményei is lehetnek."

Ezt az öreg Ladát fél év után szállították el az egyik parkolóból.

Németh Zoltán alpolgármester, Fidesz, Győr:

"Egy tavaly szeptemberi jogszabályváltozás miatt nem lehetett ezeket az autókat elszállítani, ezért megsokasodott az autók darabszáma. Elsősorban lakótelepi környezetben jelent problémát, és az ilyen elhagyott autókba hajléktalanok költöznek, vagy fiatalok végeznek nemkívánatos tevékenységet, ami bűncselekmény helyszíne is lehet."

A közterület-felügyelet felmérései szerint a százat is elérheti a Győrben elhagyott roncsautók száma.

Truka István igazgató, Közterület Felügyelet, Győr:

"Az magától értetődő, hogy ezeket a gépjárműveket egy idő után kifosztják, tehát azzal már együtt éltünk, de az nem elég, hogy kifosztják a gépjárművet, de volt olyan, hogy fel is gyújtották, és az ott lakóknak kellett a gépkocsit eloltania."

Az elszállítást és bontást végző győri cég 25 millió forintot költött arra, hogy a jogszabályok szerinti új informatikai rendszert kiépítse. Abban bíznak, hogy befektetésük megtérül, s az emberek nem feketebontókba próbálnak megszabadulni a roncsautóktól.

Horváth Ernő, Alcufer Kft., Győr:

"Az értékes részeit, ami pénzzé tehető, fém vagy alkatrész, azt eladják, és az értéktelen és veszélyes részeit, amire költeni kell és pénzbe kerül, azt pedig szétszórva találjuk az erdőszéleken, vagy éppen leengedik a csatornába, elszennyezve az ivóvízbázist."

A szakemberek szerint a jövőben tovább emelkedik majd a gazdátlanul hagyott autók száma, mert a fenntartási költségeket egyre kevesebben tudják kifizetni.


Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 21. 09:13, kedd | Helyi

Megváltozott a Pannon-Víz címe

Érdekes változás történt a Pannon-Víz Zrt. életében, ugyanis a társaság Országút u. 4. szám alatti székhelyének és egyben központi irodaházának címe több mint 50 év után Imaház u. 1. számra változott.

2024. Május 21. 08:10, kedd | Helyi

A Kocka nem csak a külföldieket vonzza

A Széchenyi István Egyetem és az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság (OIF) Nyugat dunántúli Regionális Igazgatósága közötti jó kapcsolat a hallgatók és vendégprofesszorok érdekében jött létre.

2024. Május 21. 07:16, kedd | Helyi

Korszerű várakozási feltételeket teremtettek a győri kórházban

A győri kórház három épületében, valamint a Szent Imre úton lévő rendelőintézetben is érintőkijelzős automaták fogadják a szakrendelésre érkezőket. Az új rendszer ötven különböző szakrendelésen működik már.

2024. Május 20. 09:15, hétfő | Helyi

Világranglista: a legjobbak közé került a győri egyetem

A lista készítői egyebek mellett vizsgálták a publikációk idézettségét és a kutatásból származó bevételeket.