Városlista
2023. december 8, péntek - Mária

Hírek

2023. Szeptember 20. 09:14, szerda | Helyi

Együttműködik a Széchenyi István Egyetem az MIT Catalyst programjával

Együttműködik a Széchenyi István Egyetem az MIT Catalyst programjával

A győri Széchenyi István Egyetem (SZE) együttműködik az MIT (Massachusetts Institute of Technology – Massachusettsi Műszaki Egyetem) LinQ Catalyst programjának európai ágával, a Catalyst Europe-pal.

A program célja, hogy az egészségtechnológiai, orvostudományi kutatások eredményei minél hamarabb beépüljenek a gyakorlatba – közölte az egyetem, amely a partnerség részeként keddtől szakmai rendezvénynek ad otthont.

A szeptember 19. és 21. között zajló rendezvényen 12 európai Catalyst EU ösztöndíjas és a program mentorai vesznek részt. Az eseményen a résztvevők nemcsak tanulnak, hanem segítséget kapnak ahhoz is, hogy csoportokat alkotva kutatási projekteken kezdjenek el dolgozni.

Martha Gray, az MIT LinQ igazgatója és a Catalyst program vezetője a szakmai rendezvény előtt újságíróknak elmondta: a programot tíz évvel ezelőtt alapították. Cél, hogy paradigmaváltást idézzenek elő a kutatási megközelítésekben, felgyorsítva az eredmények hatását az egészségügyben.

Lukács Eszter, az SZE nemzetközi és stratégiai kapcsolatokért felelős elnökhelyettese kiemelte: a Catalyst program befogadásának egyik lábát az egészség és sporttudományi kar, a másikat az egészségtechnológiai kompetenciaközpont adja.

A munkáikat mentorok is segítik. Lukács Eszter példaként említette Petra Barbara Krauledát, aki műszaki projektvezetője volt annak a projektnek, amelynek részeként megalkották az első, az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala által is engedélyezett hepatitis C-tesztet.

A programban magyar mentorok is részt vesznek, így Rácz István, az SZE Egészség- és Sporttudományi Karának professzora, Uray Iván, a Debreceni Egyetem docense, valamint Dóczi Róbert és Vodicska Barbara, az Oncompass Medicine Hungary Kft. munkatársai.

Ezek érdekelhetnek még

2023. December 08. 09:14, péntek | Helyi

Két nap is meglepték a gyerekeket a győri Bringás Mikulások

A Hobbikerékpárosok Országos Klubja győri szervezete december 5-én és 6-án is kedves programmal készült a „jógyerekeknek”.

2023. December 08. 08:15, péntek | Helyi

Havat hozott a Mikulás

Havazásra ébredt a város. Győrbe is megérkezett az igazi tél, szerda délelőtt már 10 centiméter volt a hóréteg vastagsága.

2023. December 07. 09:15, csütörtök | Helyi

Elindult az országos szezonális ellenőrzés

Az ellenőrzéseket ahogy eddig, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal koordinálja, melyben a vármegyei kormányhivatalok, a járási hivatalok és a Nébih szakemberei egyaránt közreműködnek.