Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2010. December 29. 14:25, szerda | Belföld
Forrás: HírTV

Éjjel-nappal érkeznek a hajléktalanok

Éjjel-nappal érkeznek a hajléktalanok

Telítettek a hajléktalanszállók, a legtöbb helyen már túllépték a 100 százalékos kihasználtságot. A hideg idő miatt egyre többen veszik igénybe a különböző szociális ellátásokat, a nappali melegedőt és a népkonyhát is. Tavaly ó

Az Oltalom Karitatív Egyesület melegedőjében közel 200 adag meleg ételt osztanak ki minden nap. A kemény fagyok miatt éjjel-nappal érkeznek a menhelyre a hajléktalanok.

„Bőven a 100 százalékos kihasználtság felett vagyunk, van úgy, hogy közel 200 százalékon működik egy-egy este az intézmény” – mondta el Rákos András, az Oltalom Karitatív Egyesület vezetője, hozzátéve, hogy a téli krízisre kapnak plusztámogatást, és ki kell gazdálkodniuk az ezen felüli ellátást.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat december elején nyitotta meg legújabb, 35 férőhelyes intézményét. Azok kerülnek ide, akik rossz egészségi állapotban vannak, de kórházi ellátásra nem szorulnak.

A szeretetszolgálat ágyai már szeptemberben megteltek, ezért kénytelenek berendezni szállóhelynek egyéb helyiségeiket is a hideg idő beálltával. A szervezet alelnöke azt mondta: megjelentek a hajléktalanellátásban azok is, akik a válság miatt vesztették el a munkájukat és lakásukat.

Vecsei Miklós, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnöke elmondta: „január folyamán fog érkezni egy aránylag nagyobb forrás az országos ellátórendszerre, és ha ez valóban így lesz, akkor akármilyen hideg lesz, nem kell attól tartani, hogy nem fogunk tudni bárkit elhelyezni”. Az alelnök hozzátette: „ez persze nem jelenti azt, hogy nem maradnak az utcán emberek”.


A Péterfy Sándor Utcai Kórházba ebben az idényben több mint 100 kihűléses beteget szállítottak, közülük 30-at már nem tudtak megmenteni az orvosok. A toxikológiai osztály vezetője szerint ez a tavalyi adatokhoz képest 10-15 százalékos növekedést jelent.


Zacher Gábor toxikológus elmondta: az elhunytak 80 százalékát utcáról, kapualjból, sufniból, lépcső mögül szállították az osztályra és a maradék 20 százalék volt az, akit a saját lakásából, ahol nincsen sem villany, sem gáz, sem fűtés, sem víz. Általában idős emberek voltak, akik próbáltak védekezni a hideg ellen, de nem sikerült, és a hideg győzött fölöttük.


Budapesten körülbelül 5500 férőhely áll rendelkezésre hajléktalanellátó intézményekben, 2000 ember pedig az utcán vészeli át a telet. (pr)


hírTV

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Belföld

Napos, száraz idő várható a jövő első felében

Napos, száraz, meleg idő várható a hét első felében, május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás.

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton

2024. Április 28. 08:50, vasárnap | Belföld

Nacsa Lőrinc: tarthatatlan és elfogadhatatlan a háborús benzinár