Városlista
2019. augusztus 23, péntek - Bence

Hírek

2019. Július 17. 15:29, szerda | Külföld

Elárverezik a Titanic egyik túlélőjének életmentő pálcáját

Elárverezik a Titanic egyik túlélőjének életmentő pálcáját

Valószínűleg az életet jelentette Ella White és 25 másik ember számára az asszony elemmel világító sétapálcája, melynek segítségével a nő fényjelzéseket adott az óceán közepén, megmentve ezzel magát és társait, a Titanic kataszt

Az elemmel működő eszköz most kalapács alá kerül.

Ella White története és megmenekülése a süllyedő Titanicról, meglehetősen jól dokumentált. A világ legismertebb hajókatasztrófájának évében 55 éves asszony, első osztályon utazott a hajón, és a 8. számú mentőcsónakban hagyta el a léket kapott monstrum fedélzetét a katasztrófa éjszakáján. Rajta kívül 25-en voltak még a csónakban - ez jóval annak névleges kapacitása alatti létszám volt -, amit másodjára bocsátottak vízre a Titanicról.

White magával vitte fekete pálcáját, melynek bakelitből készült feje - a világ első szintetikus műanyaga - egy akkor különleges megoldásnak köszönhetően, egy kis elem segítségével, világított. Ez technológiailag ma már semmiféle különlegességet nem jelent, ám 33 évvel azután, hogy Edison feltalálta az elektromos izzót, még igazi kuriózumnak számított.

Minden jel szerint White és a csónakban utazó többi ember, ennek köszönheti életét. A csónak saját lámpái ugyanis alig bocsátottak ki magukból fényt, még a viszonylag közeli távolságban lévő más mentőcsónakok megpillantására sem volt elegendő. A sétabotnak köszönhetően White csónakja viszont arra is vállalkozott, hogy visszaforduljanak a süllyedő hajó felé, túlélők után kutatva. Lényegében ennek köszönhetően nézhették végig azt is, ahogy a Titanic kettétörve merül a hullámsírba.

Más utasokat azoban nem tudtak megmenteni, a pálcát jelzőfényként használva viszont megmenekültek mindannyian.

A túlélőket kimentő Kárpátia vette fel őket is, köszönhetően annak, hogy a tengerészek észrevették a pálca fényét.

Az asszony 30 évvel a katasztrófa után halt meg, pálcája pedig ezt követően többször gazdát cserélt családon belül, sőt, leszármazottai és családtagjaik még össze is vesztek a tulajdonjogon. Ella White megmenekülésének története a sétapálcával együtt öröklődött családon belül, és mivel a hozzátartozók nemrégiben egyezséget kötöttek a korábbi vitájukat illetően, elhárult az akadály az elől, hogy a különleges tárgyat aukcióra bocsássák július 20-án, az "Egy évszázad a tengeren" nevű kétnapos árverésen, Newportban.

Az életmentő pálcáért az előzetes várakozások szerint akár 500 ezer dollárt is ajánlhatnak a liciten, ami nagyjából 145 millió forintnak felel meg.

Forrás: origo.hu

Főkép: Guernsey’s / Encyclopedia Titanic

Guernsey’s / Encyclopedia Titanic

Ezek érdekelhetnek még

2019. Augusztus 23. 16:20, péntek | Külföld

Rengeteg utas eltűnt, miután kigyulladt egy hajó Indonéziában

Legalább 34 embernek nyoma veszett pénteken az indonéziai Jáva szigete közelében, miután tűz ütött ki egy kompon.

2019. Augusztus 23. 14:30, péntek | Külföld

Török buszhálózathoz csatlakozik a FlixBus

A FlixBus és az Actera Group magántőke-befektetési vállalat megegyezett arról, hogy a Kamil Koç, Törökország legnagyobb múltra visszatekintő távolsági buszszolgáltatója csatlakozik a FlixBus hálózatához.

2019. Augusztus 23. 11:28, péntek | Külföld

A 2030-as évek elején jelenhet meg az utolsó belső égésű motor a Volkswagen kínálatában

Várhatóan a 2030-as évek elején jelenik meg az utolsó új fejlesztésű belső égésű motor a Volkswagen német autógyártó társaság kínálatában - írta a Handelsblatt című német üzleti lap pénteken.

2019. Augusztus 23. 07:07, péntek | Külföld

Egy tóban találtak rá a filmproducer holttestére

Egy tóban találták meg Piotr Wozniak-Starak sikeres lengyel filmproducer holttestét. A férfit vasárnap hajnal óta keresték, miután kiderült, hogy motorcsónakjából beleesett a vízbe.