Városlista
2020. január 21, kedd - Ágnes

Hírek

2019. Július 17. 15:29, szerda | Külföld

Elárverezik a Titanic egyik túlélőjének életmentő pálcáját

Elárverezik a Titanic egyik túlélőjének életmentő pálcáját

Valószínűleg az életet jelentette Ella White és 25 másik ember számára az asszony elemmel világító sétapálcája, melynek segítségével a nő fényjelzéseket adott az óceán közepén, megmentve ezzel magát és társait, a Titanic kataszt

Az elemmel működő eszköz most kalapács alá kerül.

Ella White története és megmenekülése a süllyedő Titanicról, meglehetősen jól dokumentált. A világ legismertebb hajókatasztrófájának évében 55 éves asszony, első osztályon utazott a hajón, és a 8. számú mentőcsónakban hagyta el a léket kapott monstrum fedélzetét a katasztrófa éjszakáján. Rajta kívül 25-en voltak még a csónakban - ez jóval annak névleges kapacitása alatti létszám volt -, amit másodjára bocsátottak vízre a Titanicról.

White magával vitte fekete pálcáját, melynek bakelitből készült feje - a világ első szintetikus műanyaga - egy akkor különleges megoldásnak köszönhetően, egy kis elem segítségével, világított. Ez technológiailag ma már semmiféle különlegességet nem jelent, ám 33 évvel azután, hogy Edison feltalálta az elektromos izzót, még igazi kuriózumnak számított.

Minden jel szerint White és a csónakban utazó többi ember, ennek köszönheti életét. A csónak saját lámpái ugyanis alig bocsátottak ki magukból fényt, még a viszonylag közeli távolságban lévő más mentőcsónakok megpillantására sem volt elegendő. A sétabotnak köszönhetően White csónakja viszont arra is vállalkozott, hogy visszaforduljanak a süllyedő hajó felé, túlélők után kutatva. Lényegében ennek köszönhetően nézhették végig azt is, ahogy a Titanic kettétörve merül a hullámsírba.

Más utasokat azoban nem tudtak megmenteni, a pálcát jelzőfényként használva viszont megmenekültek mindannyian.

A túlélőket kimentő Kárpátia vette fel őket is, köszönhetően annak, hogy a tengerészek észrevették a pálca fényét.

Az asszony 30 évvel a katasztrófa után halt meg, pálcája pedig ezt követően többször gazdát cserélt családon belül, sőt, leszármazottai és családtagjaik még össze is vesztek a tulajdonjogon. Ella White megmenekülésének története a sétapálcával együtt öröklődött családon belül, és mivel a hozzátartozók nemrégiben egyezséget kötöttek a korábbi vitájukat illetően, elhárult az akadály az elől, hogy a különleges tárgyat aukcióra bocsássák július 20-án, az "Egy évszázad a tengeren" nevű kétnapos árverésen, Newportban.

Az életmentő pálcáért az előzetes várakozások szerint akár 500 ezer dollárt is ajánlhatnak a liciten, ami nagyjából 145 millió forintnak felel meg.

Forrás: origo.hu

Főkép: Guernsey’s / Encyclopedia Titanic

Guernsey’s / Encyclopedia Titanic

Ezek érdekelhetnek még

2020. Január 21. 13:13, kedd | Külföld

Nyolc turista, köztük gyerekek fulladtak meg egy nepáli hotelben

Nyolc turista, közöttük négy gyerek halt meg egy nepáli szállodában, miután a szobájukban elromlott a gázfűtés és megfulladtak - írta a Reuters.

2020. Január 21. 10:48, kedd | Külföld

Leégett egy munkásszálló Szibériában, többen meghaltak

Leégett egy munkásszállónak használt faépület a nyugat-szibériai Tomszk megyében, a tűznek tizenegy halálos áldozata van – közölte kedden az Interfax hírügynökség.

2020. Január 21. 10:39, kedd | Külföld

Kitörő vulkán lesz Fiume kikötőjéből

Február 1-jén 500 művész részvételével, 70 produkcióval 30 helyszínen nyitják meg a horvátországi Fiumében (Rijeka) az Európa Kulturális Fővárosa programot – jelentette be Vojko Obersnel, a város polgármestere.

2020. Január 21. 08:35, kedd | Külföld

Leégett egy munkásszálló Szibériában, tizenegyen meghaltak

Leégett egy munkásszállónak használt faépület a nyugat-szibériai Tomszk megyében, a tűznek tizenegy halálos áldozata van - közölte kedden az Interfax hírügynökség.