Városlista
2021. május 10, hétfő - Ármin

Hírek

2011. December 13. 07:46, kedd | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Elbocsátásokat okoz a béremelés

Elbocsátásokat okoz a béremelés

A GKI felmérése szerint a jövő évi minimálbér emelés miatt a cégek a minimálbéresek 4 százalékától válnának meg, ami 40 ezer munkahely megszűnését jelentené.

Molnár László, a GKI igazgatója a Gazdasági Rádiónak azt mondta, akad majd olyan szegmens, ahol akár a 7 százalékot is eléri az elbocsájtások aránya.

Molnár László szerint nagyarányú leépítés azoknál a vállalkozásoknál várható, amelyeknél a létszám 100 és 200 fő között van.A nagyvállalatok és az exportra termelő cégek viszont kevésbé csökkenthetik a dolgozói létszámot. Ezeknél a cégeknél körülbelül 2 százalékos elbocsájtásra lehet majd számítani.

A GKI felméréséből az derült ki, hogy a cégek háromnegyede egyáltalán nem kívánja emelni jövőre a dolgozók fizetését. A kutatás annak ellenére sokat sejtet a vállalkozások pesszimista hangulatáról, hogy a felmérés még azelőtt készült, hogy konkrétumokat lehetett volna tudni az adójóváírás eltörlése miatti keresetcsökkenés kompenzációját szolgáló elképzelésekről.

Kiderült: a munkáltatók nem a legalacsonyabb kereseti kategóriákba tartozókon kívánnak spórolni, a magasabb jövedelműek lesznek az adóváltozások nagy vesztesei. A jövőre elvárt 18 százalékos minimálbéremelés miatt cégek mindössze 4 százaléka tervez a legalacsonyabb jövedelmi kategóriába tartozó alkalmazottat elbocsátani, a legnagyobb (7 százalék körüli) a hajlandóság erre a 100 és 200 fő közötti vállalkozásoknál. A minimálbérnél magasabb bérek esetében ugyanakkor a munkáltatók 79 százaléka nem emel bért, 8 százalékuk inflációtól elmaradó béremelést tervez, s mindössze 13 százalék tartja vagy emeli alkalmazottai bérének reálértékét. A minimálbér-emelés tehát nem elsősorban a létszámra hat, hanem a minimálbér feletti rétegek keresetére.


OrientPress Hírügynökség

Címkék: GKI, minimálbér

Ezek érdekelhetnek még

2021. Május 09. 18:19, vasárnap | Belföld

Hétfőn kezdődnek a szakmai vizsgák

A technikumok sikeresen megszervezték az érettségi vizsgákat, azonban a szakképzésben sem értek még véget a megmérettetések. Hétfőtől kezdődnek a szakmai írásbeli vizsgák,

2021. Május 09. 16:06, vasárnap | Belföld

Merkely: nem szabad elveszteni az oltakozási kedvet

A kimagasló magyar oltási eredmények ellenére sem szabad hátradőlni, nem szabad elveszteni a koronavírus elleni oltakozási kedvet - mondta a Semmelweis Egyetem rektora a Kossuth Rádió Vasárnapi Újság című műsorában.

2021. Május 09. 14:04, vasárnap | Belföld

Milliókat lopott a MÁV jegykiadó automatáiból

Nagyobb értékre, üzletszerűen elkövetett lopással gyanúsítják azt a sződi férfit, aki hónapok óta dézsmálta a MÁV jegykiadó automatáit - közölte a rendőrség honlapján a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság vasárnap.

2021. Május 09. 12:12, vasárnap | Belföld

Rollerező férfit gázolt halálra a vonat Pápánál

Meghalt egy rollerező férfi, akit elgázolt egy vonat szombat délután Pápánál - közölte a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság a rendőrség honlapján.