Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2010. Február 11. 10:20, csütörtök | Helyi
Forrás: Nyugathír

Elbocsátott szakdolgozók, leépülő gyermekvédelmi intézmények Győr-Moson-Sopron megyében

Elbocsátott szakdolgozók, leépülő gyermekvédelmi intézmények Győr-Moson-Sopron megyében

Az alacsony dolgozói létszám és azi elvonások miatt több szociális és gyermekvédelmi intézmény képtelen arra, hogy megszerezze a végleges működési engedélyt. Azzal, hogy

Határozatlan idejű működési engedélye van a győri Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Intézménynek, amelynek a 360 millió forintos költségvetéséből tavaly 40 milliót vontak el. Idén a normatívák csökkentése miatt további 31 millió forintot kell megspórolniuk. Három megoldás közül választhattak: 20-30 pedagógus elbocsátása, a pedagógiai munkát segítő dolgozók munkaidejének radikális csökkentése, vagy az intézménybezárás. Végül a legkevésbé fájdalmas döntést hozták meg.

Borsfai László igazgató, Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Intézmény, Győr:

"Gyermekfelügyelők, asszisztensek és technikai dolgozók körében mintegy 60-70 dolgozó esetében végeztük el ezt a munkaidő-csökkentést, ami hát egy átlagos gyermekfelügyelői fizetést alapul véve, ami sajnos még a 100 ezer forintot sem éri el bruttóban, ha most ennek a 10 %-át levesszük, akkor bizony ez súlyos tízezreket jelent."

A 24 órás felügyeletet adó megyei gyermekvédelmi központnál nem lehetett a munkaidőn takarékoskodni. 20 szakdolgozó kerül az utcára, a megszűnő intézmények állami gondozott gyerekeket pedig máshová irányítják. Két otthonban már nem lesz szükség a működési engedély véglegesítésére.

Horváth Lajos igazgató-helyettes, Győr-Moson-Sopron Megyei Gyermekvédelmi Központ:

"Kénytelenek voltunk két gondozási otthont teljes egészében megszűntetni, a Töltéstaván működő gondozási otthonunkat bezárjuk, a soproni Cseresznyesori, eddig négy szakmai egységben működő gyermekotthonunkból egy szakmai egységet teljes egészében megszüntettünk."

A Győr-Moson-Sopron Megyei nkormányzat idén 130 millió forinttal kapott kevesebbet a kormánytól a szociális és gyermekvédelmi intézmények működtetésére.

Dr. Szakács Imre elnök, Győr-Moson-Sopron Megyei nkormányzat, Győr:

"Tovább nehezedik az ellátottak gondozása, ápolása, hiszen ha mondjuk eddig 10 gondozottra 3-4 ápoló jutott, addig lehet, hogy most már csak 1-2-vel tudják ezt megoldani, tehát mindenképp az ellátás színvonalának is egy bizonyos csökkenését fogják megélni."

A fenntartó minden intézményétől a tavalyi költségvetésének 10 %-os megtakarítását várja. Az otthonokban már csak a munkaerőn tudnak spórolni, miután a rezsiköltségeket a minimálisra szorították vissza, felújításra és karbantartásra pedig már az elmúlt években sem futotta.


Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 09:12, kedd | Helyi

Tűz volt a Pannonhalmi Főapátságban: gyakorlatoztak a tűzoltók

A feltevés szerint egy mosógép hibásodott meg, egy dolgozót kellett kimenteni a sűrű füstből.

2024. Április 23. 08:16, kedd | Helyi

Újra jöhet az üzemanyagárstop? – A héten dönthet a kormány

A kormány nagy valószínűséggel a héten, szerdán fogja tárgyalni, hogy beavatkozzon-e az üzemanyagárak alakulásába.

2024. Április 23. 07:11, kedd | Helyi

Szerdán nincs ügyfélfogadás a rendőrségen

Szent György nap a rendőrség napja, emiatt szünetel az ügyfélfogadás szerdán a rendőrkapitányságokon és a határrendészeti kirendeltségeken – olvasható a police.hu oldalon.

2024. Április 22. 09:13, hétfő | Helyi

Az egyik polgármesterjelölt nem akar beszélgetni

Magyarázattal tartozunk nézőinknek, hallgatóinknak és olvasóinknak, hogy a múlt héten miért nem folytatódott a választási műsorunk.