Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2014. Február 16. 05:00, vasárnap | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Élbolyba került a szabadalmak terén Magyarország

Élbolyba került a szabadalmak terén Magyarország

Közel 5000 találmányt jegyeztek be tavaly Budapesten - ezeknek háromnegyede külföldi eredetű, és egyre több érkezik hozzánk belőlük. Az uniós rendszer változásával ugyanakkor Magyarország az elsők közé került a jóváhagyott szabadalmak terén - mondta el a a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának elnöke. Bendzsel Miklós a gazdaságot is kifehérítő Jedlik-tervről és a kutatói elvándorlás későbbi hasznáról beszélt a Rádió Orient műsorában.

Egy mozijegy ára a kreativitás

A külföldi jelenlét általában is hangsúlyos a magyar rendszerben: a ma elismert, 20 ezres nagyságú szabadalom 95 százaléka ide tartozik, és csak ezer számít magyar tulajdonnak. Bendzsel arra is felhívta a figyelmet, hogy a szabadkereskedelmi forgalomban mozgó javak 4/5-e hozzáadott érték, csupán egyötöde tárgyiasult anyag, és igaz ez szoftverre, mosogatószerre is.

Az ilyen javakat a többség szívesen szerzi meg magának - különösen ha szabadon elérhető - és közkincsnek tekinti a jogvédett tartalmakat is. 'Ilyenkor nem gondolunk bele, hogy az újratermelés érdekében legalább egy mozijegynyi költséget vállalni kellene, mert azt nem ingyen hozták létre” – magyarázza Bendzsel Miklós. Szerinte senkinek nem esik jól, ha azzal kell szembesülnie, hogy az áldozatos munkájának gyümölcsét visszatérítés nélkül elkezdik sokszorozni, és közben abból neki semmi sem jut.

A szellemi tulajdon védelmi rendszere épp ezért kiegyensúlyozni próbálja a közérdeket és az alkotók egyéni érdekeit, hiszen ha ma nem jutalmazzák az extra erőfeszítést, akkor nem tudják ugyanezt holnap megismételni. A tavalyi év komoly eredményeket hozott a hivatal számára: a magyar bejelentők aktivitása szinten maradt, a külföldi érdeklődés pedig annyira intenzív, hogy másfél-kétszer több ügyet sikerült befejezni, ráadásul minden második szabadalomra tudtak oltalmat adni, szemben a korábbi egyharmados pozitív-válasz aránnyal: összesen 1350 nemzeti, és 3500 európai szabadalom született tavaly Budapesten.

Sereghajtók közül az élbolyba kerültünk

Az újfajta, telephely szerinti összesítésben az adott ország javára könyvelik el a szabadalmat, ha ott született, ott kiképzett, ott dolgozó állampolgárok állnak mögötte, hiába van külföldi tulajdonban egy magyarországi telephelyű K+F cég. „Ilyen számítással pedig egészen újraosztják a dobogós helyeket Európában, majdnem sereghajtóból rögtön az országok élére ugrunk, a 3-5 helyre.” - mutatott rá az SZTNH elnöke.

Magyarországon Bendzsel szerint a tudásintenzív ágazatok térfoglalása nagyobb az átlagnál, a privatizációnak köszönhetően, és ezek nagyon erősen járulnak hozzá a magyar GDP-hez. Szabadalomintenzitás terén a mutatók szabadalom- és dizájn tekintetben első, védjegyben harmadik helyre sorolják Magyarországot Európában. „A nyugati vállalati menedzsment és tőkeerő, termékpaletta, a magyar fejlesztési-gyártási fegyelemmel együttesen valami egyedit tudtak mutatni” – magyarázza a szakértő, hozzátéve, ha a tőkejavakat is sikerül kézbe venni, egyre több profit marad majd idehaza.

A szinten maradáshoz viszont elengedhetetlen a kutatói elvándorlás is: nem azon kell siránkozni, hogy a magyar kreatív emberek ideig-óráig kimennek külföldre, azt kell elérni, hogy infrastrukturális-menedzselési-motivációs környezetben ne maradjunk el, és érje meg nekik hazajönni, osszanak meg ottani tapasztalatokat, akkor nem maradunk el a világ élvonalától, összegzi az elvárásokat Dr. Bendzsel.

Budapest lesz az európai központ

Az egységes hatályú európai szabadalmi oltalom – magyar EU-elnökség idején történt – bevezetésével már nem kell már országonként validálni a szabadalmakat, azok automatikusan érvényesek az Unió egész területén. A szakdiplomáciai siker mellett Budapest kapta meg azt a jogot, hogy az Európai Szabadalmi Bíróképző Központot 2014 márciusától működtesse. Nemzeti hatóságként, budapesti központú visegrádi klaszter létrehozása révén, pedig a Budapesten meghozott szabadalmi döntéseket hamarosan világszerte elismerik, ez pedig egy szűk nemzetközi elitcsoport – foglalta össze a helyzetet Bendzsel Miklós.

Erről szól a Jedlik-terv

A hamisításokkal összefüggő bevételkiesés akár a magyar GDP 10-15 százalékára is rúghat. A Jedlik terv egyrészt megpróbálja a gazdaságot fehéríteni egy hamisítás elleni akciótervvel, másrészt megpróbálja a nemzetközi változásokhoz igazítani a magyar kutatási-oktatási intézmények döntéshozatali mechanizmusát. De azért is tesznek, hogy már az általános iskolában is találkozzanak a szerzői- és iparjogvédelem elemi fogalmaival.

Kiemelt feladat az innovációs szint fejlesztése is: a magyar vállalatok maximum 3-4 százaléka mondható innovatívnak az európai feltételrendszer ismérvei szerint, ezt szeretné a Jedlik-terv 2016-ig másfélszerezni, 2020-ig megkétszerezni - tette hozzá a Rádió Orient vendége.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során