Városlista
2024. május 22, szerda - Júlia, Rita

Hírek

2016. Augusztus 19. 12:19, péntek | Életmód
Forrás: V - Bécs Város Külképviseleti Irodája

Elektronikus parkolási matricát vezetnek be Bécsben

Elektronikus parkolási matricát vezetnek be Bécsben

A sikeres tesztidőszak után szeptember 1-jétől egész Bécsben bevezetik a lakosság számára az elektronikus parkolási matricát.

Az RFID-chippel és QR-kóddal is ellátott parkolási engedélyt nem kell évente cserélgetni, és tulajdonosváltáskor is maradhat a helyén.

Két éven belül az összes hagyományos parkolási matricát elektronikusra cserélik az osztrák fővárosban. Az RFID-chippel és QR-kóddal is felszerelt matrica nem jelent pluszköltséget az autósoknak, az újfajta parkolási engedélyt a régi megújításakor, vagy új parkolási engedély igénylésekor, automatikusan küldi meg a gépjármű-tulajdonosoknak a városi önkormányzat.
Az e-matrica nem tartalmaz személyes adatokat, csupán egy azonosítószámot, amelyet leolvasáskor egy adatbanknak küld el a parkolóellenőr. Innen két másodpercen belül megkapja a matricához tartozó adatokat mint a rendszám, a jármű típusa valamint a parkolási engedély érvényessége.
Az új matrica előnye, hogy nem kell évente levakarni a szélvédőről, hogy a helyére kerülhessen az új, érvényes parkolási engedély. Szintén a helyén maradhat, ha új tulajdonoshoz kerül a gépjármű – ilyenkor csak az adatokat aktualizálják a központi adatbázisban. És elég egy matrica, ha ugyanahhoz a gépkocsihoz több kerületre is igényelnek parkolási engedélyt.
Az e-matricát 2015. november 1-je óta tesztelik Bécs 4. és 5. kerületében, eddig több mint hatezer gépjárművet láttak el vele. Mivel jól vizsgázott, és a lakossági visszajelzések is pozitívak, 2016. szeptember 1-jétől az osztrák főváros összes fizetős övezetében az elektronikus parkolási engedélyt vezetik be. Az átállás várhatóan két évig tart, addig a korábban kiadott lakossági parkolási matricák is érvényben maradnak.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 21. 12:18, kedd | Életmód

Filmrészletek kerültek elő az Egri csillagok első filmváltozatából

Az Egri csillagok első filmváltozatának több filmdarabkája került elő az egykori főszereplő hagyatékából, aki Vicuskát alakította az 1923-ban forgatott produkcióban.

2024. Május 21. 06:00, kedd | Életmód

Meteorológia: nagyon erős UV-B sugárzás várható kedden a Dél-Dunántúlon

Nagyon erős UV-B sugárzás várható kedden a Dél-Dunántúlon - közölte a HungaroMet Zrt. hétfőn.

2024. Május 18. 11:00, szombat | Életmód

Kormány-egészség

Hornung Ágnes: ismét támogatásra pályázhatnak az 1-es típusú diabétesszel foglalkozó civil szervezetek

2024. Május 16. 08:25, csütörtök | Életmód

Ön tudja, mi rejtőzik a kép 1%-án?

A Kuckó Önkéntes Program különleges kezdeményezéssel hívja fel a figyelmet az 1%-os rendelkezés fontosságára