Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2013. Április 24. 05:00, szerda | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Elemző: nem lehet túlságosan mélyre vágni már az irányadó rátát

Elemző: nem lehet túlságosan mélyre vágni már az irányadó rátát

A Magyar Nemzeti Bank a vártnak megfelelően, 25 bázisponttal 4,75 százalékra csökkentette az alapkamatot. A döntés várható volt; a meglepetés az lett volna, ha a 38 éves mélyponton lévő infláció és az elmúlt hetekben sokat csökkent piaci kamatszintek mellett nem csökkent ma az MNB – fejtette ki véleményét Árokszállási Zoltán, az Erste elemzője.

A kérdés most leginkább az, hogy meddig tudja még vágni a jegybank a rátát, tette hozzá az elemző. Az elmúlt hetekben ugyanis támogató volt a nemzetközi környezet, a hozamszintek világszerte érdemi csökkenést mutattak. A rengeteg többlet likviditás, amit a világ nagy jegybankjai nyújtanak, a gyenge növekedési kilátásokkal és az ugyancsak csökkenő inflációs várakozásokkal karöltve lefelé nyomják a hozamokat. Ebből profitált a hazai állampapírpiac is, amiben sokat segített a tavalyi költségvetési hiányadat, miszerint végül a GDP arányában 2 százalék alá sikerült csökkenteni a deficitet. Ebben a környezetben valamennyire érthető is, ha a piaci árazások év végére már bőven 4 százalék alatti kamatszintet jeleznek.

A kérdés azonban az, hogy ezek a várakozások megalapozottak-e. Bizonyos mértékig vélhetően igen - mondta Árokszállási Zoltán. Az elemző azonban azt is jelezte, hogy mivel Magyarország külső adóssága és devizaadóssága még mindig számottevőnek mondható, ezért szerinte nem lehet túlságosan mélyre vágni az irányadó rátát. Kérdéses az is, hogy a múlt heti jegybankelnöki interjú után pontosan hogyan kívánják átalakítani a kéthetes jegybanki eszközt, aminek bejelentése érdemi forintgyengülést okozott. Ennek megfelelően az Erste szerint az alapkamat júliusig 4 százalékra csökkenthető, utána azonban további kamatvágásra már várhatóan nem fog sor kerülni idén.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország