Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2011. Május 02. 14:25, hétfő | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Életbe léptek a gyógynövényekre vonatkozó EU-s szabályozások

Életbe léptek a gyógynövényekre vonatkozó EU-s szabályozások

A gyógynövényekre vonatkozó európai uniós szabályozások 2011. április 30-ig adtak haladékot a gyártóknak arra, hogy engedélyeztessék termékeiket – a türelmi idő pedig szombaton lejárt. A szabályozás életbe lépésével a gyártók

Az uniós szabályozás célja, hogy megvédje a fogyasztókat a vény nélkül kapható készítmények esetleges káros mellékhatásaitól. Így első alkalommal a gyógynövény tartalmú szerek árusítását csakis akkor engedélyezik, ha a termék legalább 30 éve széles körben használatos, és 15 éve az Európai Unió tagországaiban található üzletekben is kapható. Ezek a kritériumok az illetékesek szerint a tradicionális gyógynövényeket védik - írja a BBC.

A többi terméknek engedélyeztetési eljáráson kell keresztülmennie ahhoz, hogy továbbra is a piacon maradhasson. Ennek oka az EU szerint az, hogy a gyógynövényes készítmények árusítását eddig az 1968-as gyógyszertörvény szabályozta, amely mára elavulttá vált, hiszen akkoriban még a ma kapható termékek töredékéhez juthattak hozzá a vásárlók, és a gyógynövényekre szakosodott szakemberek száma is nagyon alacsony volt.

A szigorúbb szabályozást indokolta az is, hogy az elmúlt években derült fény arra, hogy több gyógynövény is módosíthatja egyes receptre kapható gyógyszerek hatásait. A gyártók egyelőre túlzónak találják a szabályozást, és attól tartanak, hogy termékeik nagy része eltűnhet a boltok polcairól, az orvosok azonban egyetértenek abban, hogy a jogszabályok hasznosak, és egyértelműen a fogyasztók érdekeit helyezik előtérbe.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 03. 13:47, péntek | Belföld

KSH: a benzin 3,2, a dízel 2,4 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 639, míg a régiós országokban 619 forint volt.

2024. Május 03. 13:42, péntek | Belföld

46 ezer fát ültettek el eddig az Országfásítási programban

Meghaladja a 46 ezret az Országfásítás programban az elmúlt négy évben elültetett fák száma

2024. Május 03. 06:43, péntek | Belföld

Nagy Márton: Magyarországon minden adott, hogy Kína logisztikai központja legyen

Magyarországnak versenyképessége javítása érdekében szüksége van a kínai kapcsolatokra, a két ország közötti együttműködés erősítésére

2024. Május 03. 06:38, péntek | Belföld

A Balatonnál az új építésű lakások átlagos négyzetméterára a 3,2 millió forintot is elérheti

A Balaton-parton háromszoros az árkülönbség a legolcsóbb és legdrágább települések új építésű projektjei között: