Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2019. Május 29. 16:02, szerda | Belföld

Életműdíjat kapott Bodrogi Gyula a Magyar Művészeti Akadémia közgyűlésén

Életműdíjat kapott Bodrogi Gyula a Magyar Művészeti Akadémia közgyűlésén

Átadták a Magyar Művészeti Akadémia köztestületi állandó díjait az akadémia éves rendes közgyűlésén a Pesti Vigadóban.

A Magyar Művészeti Akadémia Életműdíjat Bodrogi Gyula színművész, a Nagydíjat Matl Péter szobrászművész, az Aranyérmet Winkler Barnabás építész, a Művészeti Írói Díjat Gróh Gáspár irodalomtörténész, kritikus, publicista, a Kováts Flórián Emlékérmet Udvaros Béla rendező, az Evangélium Színház alapító igazgatója érdemelték ki.

A díjakat Vashegyi György, az MMA elnöke adta át, a méltatásokat Szabó Sipos Barnabás színművész olvasta fel. MMA Életműdíjban a magyar szellemi élet azon jeles művésze részesíthető, akinek kiemelkedő munkássága, életműve példa a nemzet felemelkedéséért, megmaradásáért végzett odaadó, önzetlen és a személyes bátorságot sem nélkülöző munkálkodásra. A díj pénzbeli elismeréssel jár, amelynek összege bruttó 6 millió forint.

"Bodrogi Gyula, mindenki Gyuszi bácsija ez év áprilisában lett 85 éves. Tisztelettel és szeretettel vesszük őt körül a Nemzeti Színházban, vagy ő vesz körül minket ugyanitt" – mondta Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház főigazgatója, az MMA rendes tagja a színművészről.

Nagydíjat a magyar szellemi élet azon személyisége vehet át, aki a korábbi két évben létrehozott kiemelkedő jelentőségű művészeti alkotást, művészetelméleti munkát. A díjjal bruttó 4 millió forint jár.
Matl Péter „legismertebb munkái a magyar honfoglalás millecentenárium emlékére emelt Vereckei emlékmű, az ópusztaszeri Nemzeti Összetartozás Emlékműve, a sztálini terror munkácsi áldozatainak állított alkotása” – méltatta Jankovics Marcell, az MMA alelnöke a szobrászművészt.

Aranyérmet az a személy vagy szervezet érdemelheti ki, aki vagy amely munkájával, anyagi támogatásával, egyéb adományával vagy tevékenységével hozzájárult a magyar kultúra és művészet társadalmi elismertségének emeléséhez. Winkler Barnabás „kiváló építész számos díjazott alkotással, különösen kiemelkedő szervezői munkássága a magyar építészet értékeinek gyűjtésében” – méltatta Török Ferenc, az MMA rendes tagja a díjazottat.

Művészeti Írói Díjat kaphat az a művészeti író, aki kiemelkedő és tartósan magas színvonalú tevékenységével, ismeretterjesztő, művészetelméleti vagy műkritikusi munkájával hozzájárult a magyar művészet közkinccsé tételéhez, emelve és megőrizve ezzel a magyar kultúra értékeit. A díj pénzbeli elismerése bruttó 2 millió forint. „Gróh Gáspár művészeti íróként mindig a közelmúlt és kortárs magyar irodalom értékvilágának egészét vallatja, sosem a már szélesen kitaposott, de mindig a közös jövő irányába vezető utakat keresve” – mondta Mezey Katalin, az MMA Irodalmi Tagozatának vezetője laudációjában.

Kováts Flórián Emlékéremben az a személy részesíthető, aki hivatásbeli vagy civil tevékenységével jelentős művészeti és kulturális szervezőmunkát végez, vagy a művészetszervezés, a művészeti igazgatás területén kiemelkedő tevékenységet folytat. A pénzbeli elismerés összege bruttó 2 millió forint. „Udvaros Béla csaknem két évtizeden át volt a társulat mentora, motorja, rendezője” – mondta Juhász Judit, az MMA szóvivője a rendezőről. Azt is mondta, hogy az évadonkénti egy-két rendezés mellett a működtetés feltételeinek megteremtését is vállalta, és az évek során Németh Lászlótól Illyés Gyulán és Sík Sándoron át Tamási Áronig a magyar drámák sorát sikerült bemutatniuk itthon és szerte a Kárpát-medencében.

A közgyűlésen beszámolók hangzottak el a 2018. évi munkáról, valamint előterjesztések többek között az alapszabály módosításáról, a díjszabályzat módosításának elveiről és a 2020. évi művészeti, szakmai programtervek előkészítéséről.

Forrás: origo.hu

Képek: Talán Csaba, MTI/Oláh Tibor, MTI/Balogh Zoltán, MTI/Máthé Zoltán, MTI/Zih Zsolt

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a csok plusz segített beindítani az ingatlanpiacot az év elején

A 2024. január 1-jétől elérhető csok plusz segített abban, hogy az ingatlanpiac egy kicsit beinduljon az év elején - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) családokért felelős államtitkára szerdán Budapesten.

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Belföld

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon a szakértők szerint

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon, egyre többen érkeznek az országba azért, hogy megismerjék a magyar konyha remekeit - vélekedett a Pannon Gasztronómiai Akadémia és a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke az MTI-nek.

2024. Április 17. 13:38, szerda | Belföld

Sulyok Tamás: Karikó Katalin kiviteles büszkeséget szerzett nekünk, magyaroknak

Karikó Katalin kivételes büszkeséget szerzett nekünk, magyaroknak - jelentette ki az államfő kedden Szegeden.

2024. Április 17. 13:37, szerda | Belföld

Meteorológia: az ország egyes részein 24-25 Celsius-fokkal van hidegebb, mint hétfőn

Az ország egyes részen 24-25 Celsius-fokkal volt hidegebb kedd délután, mint hétfőn - derül ki a HungaroMet Zrt. kedd délutáni Facebook-bejegyzéséből.