Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2010. Július 26. 07:21, hétfő | Belföld
Forrás: HírTV

Életveszélyessé vált a pécsi repülőtér főépülete

Életveszélyessé vált a pécsi repülőtér főépülete

A rossz minőségű kivitelezés miatt közvetlen élet- és balesetveszélyes a pécsi repülőtér főépülete. A korábbi szocialista városvezetés presztízs beruházásának számító légikikötőt alig több mint négy éve adták át, de a sil

Rohadó, vizes falak, penészes vakolat, málló festés, lámpatestből csepegő víz, életveszélyes konnektorok. Mindez az alig több mint négy éve átadott pécsi repülőtér főépületében. A legutóbbi bejáráson készült jegyzőkönyv 48 hibát sorol fel, több közülük a légikikötő működését közvetlenül is veszélyezteti. A légi irányítás számítógépei például egy olyan szobában vannak, melynek a mennyezete beázik.


Nagy Csaba, Pécs fideszes alpolgármestere a hírTV-nek elmondta: „az önkormányzat folyamatosan jelezte a kivitelezési problémákat a kivitelezőnek, hét jegyzőkönyv készült. A jótállási és szavatossági igényünket bejelentettük, ezt megpróbáljuk érvényesíteni, de mivel a fővállalkozó a füle botját nem mozgatja ezekre a felvetéseinkre, úgy tűnik, hogy per lesz a kérdés vége".


A pécsi repülőtér a korábbi szocialista városvezetés egyik presztízs beruházása volt, a 2006-os önkormányzati választások előtt mindenképpen el kellett készülnie. Több alkalommal előfordult, hogy Toller László, akkori polgármester személyesen utasította a munkásokat, hogy -10 fokban is betonozzanak. A fővállalkozónak pedig kiadta, hogy az építkezéssel azt a pécsi céget bízzák meg, mely a város korábbi összes nagy beruházását kivitelezte. Azóta a kft. ellen minőségi kifogások miatt több per van folyamatban.


Halmos Péter, az Air Horizont Nonprofit Kft. jogi képviselője úgy véli, szemmel láthatóan fennáll a közvetlen élet- és balesetveszély, „hozzá kell nyúlni". Hozzátette: a reptér a források biztosítását követően ki fogja javíttatni a saját költségére, és ezen költségeket érvényesíti majd adott esetben a tervezővel, kivitelezővel, alvállalkozóval és a felelős műszaki vezetővel, illetőleg a műszaki ellenőrrel szemben.

A fővállalkozó céget a hírTV nem tudta elérni. A pécsi repülőtérről a nyári szezonban mindössze heti két charter járat közlekedik Bulgáriába, illetve Görögországba.

(hírTV)

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Belföld

Használtautó-kereskedőt buktattak le az adóellenőrök

Megbukott az adóellenőrzésen az a használtgépjármű-kereskedő, aki nyilvántartásait meghamisítva fiktív kölcsönszerződésekkel fedte el bevételeit.

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Belföld

A kormány felszólította az üzemanyag-kereskedőket, hogy áraikat igazítsák a régiós átlaghoz

A kormány felszólítja az üzemanyag-forgalmazókat, hogy áraikat önkéntes alapon igazítsák a régiós átlaghoz, hogy a magyar üzemanyagárak ne szakadjanak el attól - jelentette be a nemzetgazdasági miniszter szerdán.

2024. Április 24. 18:24, szerda | Belföld

IPOSZ konferencia a Digitalizációs Keretmegállapodás megvalósulásáról

Hévízen, az IPOSZ által szervezett konferencián az európai digitális átmenet és a Digitális Keretmegállapodás végrehajtásának fontossága került előtérbe.

2024. Április 24. 14:31, szerda | Belföld

Orbán Viktor: szakmunka és szakmunkás nélkül nincs jövő

Budapest, 2024. április 24., szerda (MTI) - Az elmúlt 15 évben felépítettük a munkaalapú gazdaságot, és ma már mindenki tudja, hogy szakmunka és szakmunkás nélkül nincs jövő